Gibraltar doodt apen image
Cecile janisse

Gibraltar doodt apen

Een groep van 25 Gibraltese apen zal door de plaatselijke overheid worden gedood. De beesten zouden een gevaar vormen voor de bevolking van de Britse enclave. Niet iedereen is het daarmee eens.

De apen leven al jaren aan de rand van de stad en vormen een nationaal symbool. De bewoners zijn gewend aan de dieren, die als zwerfhonden door de straten dwalen. Maar het gedrag van één groep apen is zo uit de hand gelopen dat de overheid geen andere oplossing ziet. Twee apen hebben al een dodelijke injectie gehad.

Laatste redmiddel
‘Kinderen zijn bang, mensen kunnen hun raam niet openlaten uit angst bestolen te worden, en contact met de beesten kan leiden tot besmetting met salmonella en hepatitis', aldus Ernest Britto, Minister van Toerisme. ‘De beslissing was niet makkelijk maar wel overwogen. Het afmaken van de apen is ons laatste redmiddel.'

Toeristische attractie
De IPPL (International Primate Protection League) denkt daar heel anders over. ‘Het is duidelijk dat de overheid van Gibraltar de langstaartapen nog steeds niet op een verantwoordelijke manier weet te beheren, ondanks dat de apen een van de meest populaire toeristische attracties vormen en dus een belangrijke bijdrage leveren aan de landelijke economie’, aldus Helen Thirlway, de voorzitter van IPPL in Engeland.

De organisatie wil dat toeristen het eiland boycotten tot de overheid stopt met het afmaken van de apen.