Met HIV niet welkom in VS image
Cecile janisse

Met HIV niet welkom in VS

Nederland gaat zich sterk maken tegen het Amerikaanse inreisverbod voor HIV-geïnfecteerden. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft dit duidelijk gemaakt tijdens recente Tweede Kamer-vragen.

D66, die van het inreisverbod afwil, kreeg tijdens de Tweede Kamer-vragen alle steun van minister Verhagen. Volgens het kamerlid is nu het juiste moment om het inreisverbod tegen te gaan, de Verenigde Staten zijn namelijk op dit moment gewikkeld in onderhandelingen over een visumbeleid met Europa.

Verouderd beeld
Bedreigingen voor de gezondheid was de reden voor Amerika om in 1986 een inreisverbod in te stellen voor personen met HIV. Nederland heeft echter al verschillende keren duidelijk gemaakt hier niet mee eens te zijn. ‘Deze ziekte moet geen reden zijn iemand de toegang tot een land te weigeren, dat is discriminatie,’ aldus Pechtold. Volgens de minister heeft de VS een volstrekt verouderd beeld van HIV.

Afdwingen
Nederland is lid van een internationale groep die is opgericht door Unaids, een coördinatieprogramma van de VN. De groep doet aanbevelingen voor landen waar een inreisbeperking geldt, echter kunnen ze dit niet afdwingen.

Aankruizen
Een opmerkelijk feit is dat volgens de Amerikaanse ambassade niet te controleren is wie HIV-geïnfecteerd is, behalve als mensen het groene formulier naar waarheid invoeren. Hoe kom ik als HIV-geïnfecteerde Amerika binnen? Bij de vraag: ‘Heeft u een overdraagbare ziekte?’…kruis aan: NEE!