ZA en WWF voor afschieten olifanten image
Cecile janisse

ZA en WWF voor afschieten olifanten

Zuid-Afrika wil na 13 jaar weer olifanten afschieten omdat hun aantal sterk is toegenomen. Het Wereld Natuur Fonds staat achter het besluit van de Zuid-Afrikaanse regering.

Stijging
Jaren geleden dreigde de olifant nog uit te sterven in Zuid-Afrika. Na succesvolle overheidsmaatregelen is het aantal olifanten de laatste jaren echter van achtduizend naar twintigduizend gestegen.

Ravage
Volgens Marthinus van Schalwyk, de Zuid-Afrikaanse minister van milieu en toerisme, beginnen de olifanten flinke overlast te veroorzaken. De dieren zouden een enorme ravage aanrichten in de natuur, schade toebrengen aan landbouwgewassen en andere diersoorten met uitsterving bedreigen. ‘In de meeste wildparken van Zuid-Afrika wonen al meer olifanten dan de parken eigenlijk aankunnen’, aldus Van Schalwyk.

Sociaal trauma
Volgens de Zuid-Afrikaanse regering zal het afschieten onder strikte controle gebeuren. Olifanten zullen in groepen worden afgeschoten; om sociale trauma’s te beperken zal geen enkele olifant in zo'n groep gespaard worden. Hoewel het WWF in Zuid-Afrika heeft ingestemd met de plannen, is de IFAW (International Fund for Animal Welfare) er zwaar op tegen. Volgens deze dierenorganisatie is het niet bewezen dat het afschieten van olifanten effectief is. IFAW is ervan overtuigd dat de olifanten hierdoor juist méér kleintjes gaan baren.

Duurzaam beleid
Volgens het WWF is het niet bevorderlijk voor de Afrikaanse natuur dat het aantal olifanten jaarlijks met 5 procent stijgt. Als deze groei doorzet, dan zullen er in 2020 ongeveer vierendertigduizend olifanten in Zuid-Afrika rondlopen. Dat maakt een duurzaam natuurbeleid onmogelijk. Afschieten is volgens de WWF dan ook het enige redmiddel.

Ivoor
Handel in ivoor is sinds 1989 verboden om stroperij tegen te gaan. De Zuid-Afrikaanse regering wil het verbod opheffen om de ivooropbrengst voor de nationale natuurparken te gebruiken.