Voorstelling: kindheksen image
Herman m

Voorstelling: kindheksen

Kindheksen; het klinkt als de titel voor een spannend kinderboek, maar niks is minder waar. In Congo worden massaal kinderen beschuldigd van hekserij en door hun eigen familie verbannen. Hierover maakte theatergezelschap Compagnie Dakar de voorstelling ‘Enfants Sorciers’.

Een combinatie van armoede, dramatische oorlogen in de afgelopen jaren waarin kinderen werden gedwongen tot gruwelijke oorlogsmisdaden en bijgeloof heeft ervoor gezorgd dat kinderen vaak als veroorzaker worden gezien van onheil. Ze krijgen een stempel; heks.

Kindheksen worden door hun ouders het huis uitgezet en opgevangen door de kerk, waar wordt geprobeerd de 'kwade demonen' te verdrijven. Uiteindelijk komen veel van hen dan alsnog op straat terecht. Sommige kinderen gaan zelf geloven dat ze deze bovennatuurlijke krachten bezitten, al is het alleen maar om te kunnen begrijpen dat ze door hun moeder verstoten zijn.

Over dit ingewikkelde onderwerp maakte regisseur, en oprichter van het theatergezelschap, Guido Kleene een voorstelling. Samen met cameraman Hans Bouma is hij in Congo geweest en het verzamelde materiaal is gebruikt voor ‘Enfants Sorciers’, waar een Nederlands/Afrikaanse cast nu mee op het toneel staat. Kijk hier voor de speellijst.