Paraglidend de wereld rond image
Sannetje001

Paraglidend de wereld rond

Avonturier Eppo Harbrink Numan wil de wereld rondvliegen in een gemotoriseerde paraglider (paramoteur) om aandacht te vragen voor een dierenrechtenorganisatie. Eerder stak hij als eerste in de geschiedenis met een ultralight vliegtuig de Atlantische Oceaan over.

De wereldreis maakt hij voor dierenrechtenorganisatie WSPA (World Society for the Protection of Animals).
In twee jaar tijd wil Numan zijn nieuwe recordreis voltooien, door met de paramoteur de wereld rond te vliegen. Hij zal starten vanaf Athene en naar verwachting in het eerste jaar via Rusland en de Beringstraat vliegen, om in het vroege najaar het zuidwesten van de Verenigde Staten te bereiken. Per dag wil hij een afstand afleggen van ongeveer 300 kilometer. Zijn reis wil hij in twee etappes van zes tot acht maanden afleggen.

De trip wordt in twee etappes over twee jaar verdeeld in verband met de seizoenen. Numan rekent op drie dagen gunstig vliegweer per week en kan dientegevolge zijn hele reis niet in een jaar afleggen. In de late herfst, winter en het vroege voorjaar pauzeert hij, omdat het dan niet veilig is om met een dergelijk apparaat te vliegen. Daarnaast zijn paragliders erg turbulentiegevoelig. Om dit te vermijden zal Numan twee ker per dag een etappe maken, in de vroege ochtend en late namiddag.

Natuurlijk wordt de paraglider voor Eppo’s avontuur aangepast. Het vliegapparaat wordt omgebouwd en op een rijdend onderstel geplaatst. Zo hoeft hij niet alle benodigde extra’s op zijn rug te torsen.

Tijdens de kerstvakantie kan je in het Aviodrome Eppo bezoeken. Hij geeft daar informatie over zijn nieuwe recordpoging. Ook showt hij de paramoteur waarmee hij op pad gaat.