Historisch Turkije onder water image
Herman m

Historisch Turkije onder water

Ondanks luid protest is Turkije begonnen met de bouw van de Ilisu-dam. Deze dam op de Tigris rivier dreigt het historische stadje Hasankeyf in Zuidoost-Turkije onder water te zetten. Hierdoor zullen talloze archeologische schatten verloren gaan.

Sinds de jaren zeventig heeft Turkije al plannen voor de Ilisu-dam. Lange tijd leek het project door protesten niet van de grond te komen, maar afgelopen zaterdag is dan toch de eerste steen gelegd.

Het schitterend gelegen Hasankeyf staat vol met eeuwenoude gebouwen en grotwoningen. Tegenstanders van de dam vrezen dan ook dat deze verdwijnen als het gebied onder water komt te staan. Hoewel een deel van deze cultuurschatten gered zal worden is een groot deel niet te verplaatsen. Daarnaast moeten de, voornamelijk Koerdische, inwoners verhuizen. Veel Koerden denken dat de Turkse regering politieke redenen heeft voor de dam. Op deze manier zou volgens hen geprobeerd worden de PKK op afstand te houden.

De dam dient volgens de Turkse overheid als waterreservoir en waterkrachtcentrale. De aanleg zal duizenden banen creëren en ook moet de ontwikkeling van het gebied meer toeristen trekken. De overheid laat hier naar eigen zegen alleen maar mee zien dat zij het goed voor hebben met de Koerdische minderheid. De planning is dat de dam in 2013 af moet zijn.