Indiamaand in Tropentheater image
Rvanhegelsom

Indiamaand in Tropentheater

Wie geen genoeg kan krijgen van India, kan in mei zijn hart op halen in het Tropentheater in Amsterdam. Klassieke dans, meditatieve zang en energieke trancemuziek; alles komt hier deze maand aan bod. Columbus licht er drie voorstellingen uit en regelde een speciale korting voor onze lezers.


7 mei: Urmila Sathyanarayanan

Urmila Sathyanarayanan wordt beschouwd als één van de beste Bharata natyam-danseressen. Bharata natyam is een dominante, klassieke dansvorm uit Zuid-India, die met name jonge meisjes wordt aangeleerd. Tegenwoordig proberen ook veel jongens deze solistische dans onder de knie te krijgen.
Urmila Sathyanarayanan voert de kracht, schoonheid en souplesse van deze dans perfect uit en brengt het publiek keer op keer in verrukking met haar sprankelende danstechniek en betoverende mimiek. De Indiaanse krant The Hindu spreekt over Urmila als één van de grootste sterren van deze generatie.
Urmila Sathyanarayanan treed op zaterdag 7 mei op, onder begeleiding van SK Suresh (zang en nattuvangam), M Dhananjayan (mridangam) en Shruthisagar (fluit).

AANBIEDING: Ga met twee personen voor de prijs van één naar de voorstelling van Urmila Sathyanarayanan. Meer informatie...


21 mei: Noshad-Nishad Ali & Mastana Party

Qawwali is devotionele muziek met krachtige ritmes en raadselachtige poëtische teksten, afkomstig uit India en Pakistan. De twee broers Noshad en Nishad Ali brengen de traditionele qawwli-muziek op zaterdag 21 mei naar het Tropentheater. Deze muziek is bekend geworden door hofzanger Ustad Mola Bakha Daosi, waar de broers van afstammen. Nishad Ali begeleidt zijn broer Noshad terwijl deze zingt op de tabla, het meest gebruikte begeleidingsinstrument in de Hindoestaanse muziek. Soms blijft Nishad op de achtergrond, maar zo nu en dan komt hij krachtig naar de voorgrond en verbaast hij het publiek met zijn ritmische en muzikale solo's. Overigens is het optreden in nog groter familieverband: de jongste broers van de familie Ali worden eveneens begeleid door hun oudere broers, neven en ooms.

AANBIEDING: Krijg € 8 korting op de voorstelling van de broers Noshad en Nishad Ali: je betaalt slechts € 15 in plaats van € 23. Meer informatie...


26 mei: Arshad Ali Khan

Kindsterretje Arshad Ali Khan staat al sinds zijn tiende niet in de schijnwerpers van de Indiase pers. Zijn succes kwam niet als een verrassing, want Arshad stamt uit een vooraanstaand muzikaal Indiaas geslacht. Hij experimenteerde als tienjarige al met de subtiliteiten van de Khirana gharanatraditie van de Khayal zangstijl, afkomstig uit Noord-India. De nu 27-jarige Arshad bouwde in de loop der jaren zijn talent verder uit. Dit is hoorbaar in de meditatieve klankontwikkeling in complexe raga's, een aantal vaste regels waarbinnen de muzikant kan improviseren, en in de eigen improvisatie van snelle stemwendingen.
Arshad Ali Khan komt op donderdag 26 mei naar het Tropentheater.

AANBIEDING: Wil je naar de voorstelling van Arshad Ali Khan? Dan betaal je slechts €13 in plaats van €19. Meer informatie...

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.