Aswolk: Icelandair vliegt wél image
Arnieh

Aswolk: Icelandair vliegt wél

Tot nu toe is het nog steeds 1-0 in de wedstrijd aswolk versus de mens. Duizenden reizigers strandden op de Nederlandse vliegvelden, toen om 18.00 uur gisteravond het vliegverkeer compleet werd stilgelegd. De enige maatschappij die nog wel vliegt is…Icelandair.

Op hun website schrijft de IJslandse luchtvaartmaatschappij dat de vluchten vanuit Frankfurt, Parijs, Londen, Stockholm, Kopenhagen en Helsinki wel geannuleerd zijn. ‘Andere vluchten hebben vertraging of vertrekken op tijd’.

Kleine omleiding

Meerdere bronnen melden dat de vlucht vanuit Reykjavik naar Amsterdam gewoon vertrokken is. Ook de vlucht van Amsterdam naar Keflavik zou – met vertraging door een omleiding – gewoon doorgegaan zijn. Volgens een woordvoerder van Icelandair was dit mogelijk omdat de aswolk al naar het oosten verplaatst is

Complete stilte

En hier in het oosten hebben alle overige maatschappijen er dus nog wel volop last van. Op het onderstaande filmpje is goed te zien hoe donderdag vlak voor 18.00 uur de laatste vliegtuigen landden op Schiphol, daarna volgt complete stilte.

Veldbedden

De hotels in de regio Schiphol en Amsterdam zaten gisteravond compleet vol. Voor wie er te laat bij was, plaatste de luchthaven 2200 veldbedden. Er was gratis eten en drinken voor de gestrande reizigers en de horecagelegenheden bleven langer open.

Luchtstromen

Voorlopig schijnt er nog geen licht aan het einde van de aswolk. De wolk zou zich met 40 kilometer per uur over Nederland verplaatsen, maar het KNMI kan niet voorspellen hoe lang het duurt voordat het Nederlandse luchtruim weer asvrij is. Dit is afhankelijk van luchtstromen. Tot vanmiddag 14.00 uur vliegt er in ieder geval nog niets.


Video: luchtverkeer boven Europa komt weer op gang




Foto: sietskecarati.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.