Staand vliegen op komst? image
Happynessie

Staand vliegen op komst?

Staan in een vliegtuig gevaarlijk? Niet volgens de Chinezen. De luchtvaartmaatschappij Spring Airlines is van plan om staanplaatsen te verkopen, om zowel de portemonnee van zowel de reiziger als van de maatschappij te verlichten.

Dit maakte een de Australische nieuwswebsite News.com.au bekend. Spring Airline kondigde begin dit jaar het unieke idee aan. Na maanden research te hebben gedaan, wordt er nu overwogen dit plan daadwerkelijk door te voeren, het liefst voor het begin van 2010.

In opkomst

Spring Airlines heeft geprobeerd het reizigersaantal te laten stijgen en variatie te brengen in de vliegroutes. De maatschappij heeft echter maar dertien vliegtuigen in hun bezit. Veertien nieuwe op maat gemaakte toestellen moeten voor meer bekendheid zorgen.

Eco-vriendelijk

De vliegtuigen die staanplaatsen bieden, kunnen maar liefst 40% meer passagiers naar hun bestemming brengen dan traditionele vliegtuigen. De luchtvaartmaatschappij kan ook 20% op eigen kosten besparen, terwijl ze klanten een goedkopere reis aanbieden. Dit is voor iedereen een win-win situatie.

Aan comfort geen gebrek

Wat moet je je bij zo'n vlucht voorstellen? Veiligheid staat net als altijd voorop. Voor het vertrek en de landing worden mensen dan ook geacht plaats te nemen op de daarvoor bestemde krukken en de welbekende veiligheidsgordel om te doen.

Voordat het plan doorgevoerd kan worden, zal de Chinese overheid toestemming moeten verlenen. Hier maakt de president van Spring Airlines, Wang Zhenghua, zich geen zorgen over. China's vice-president Zhang Dejiang was degene die met het voorstel kwam. Volgens Dejiang zouden mensen de mogelijk moeten hebben goedkoop te kunnen reizen zonder te betalen voor extra's waar zij geen gebruik van maken, zoals eten. Het enige wat zij nodig hebben is een comfortabele vlucht.

Wang Zhenghua heeft Airbus geraadpleegd ten aanzien van de veiligheid. De vliegtuigbouwer verzekert dat deze nieuwe manier van reizen geheel veilig is.

Wel of geen grap?

Of het hele verhaal op waarheid is gebaseerd, moet nog blijken. Luchtvaartmaatschappij Virgin Blue wist een paar jaar terug met een soortgelijk plan het nieuws te halen. Honderden mensen probeerden een staticket te boeken. Uiteindelijk bleek het om een 1- aprilgrap te gaan.