Resort bedreigt volksstam image

Resort bedreigt volksstam

De Jarawa-volksstam op de Andaman-eilanden in India heeft pas sinds 1998 niet-vijandelijk contact met de buitenwereld, maar hun voortbestaan wordt bedreigd door de bouw van een luxueus resort.

De Indiase reisorganisatie Barefoot is onlangs begonnen met de bouw van het resort op een afstand van slechts vijfhonderd meter van het Jarawa-resevervaat. Dit 320 leden tellende reservaat is opgericht door de Indiase overheid om de stam te beschermen. Overheidsinstanties willen de bouw van het hotel dan ook tegengaan en verzetten zich tegen de uitspraak van het Hooggerechtshof in Calcutta. De bouw is overigens een uitbreiding op een al bestaand resort van Barefoot op de Andaman-eilanden.

Stropers

Het voortbestaan van de Jarawa-stam wordt al bedreigd door stropers en door een weg die hun bos in tweeën splitst. De stropers vissen illegaal in het Jarawa-reservaat. Hiermee putten ze de voedselbronnen van de stam uit en kunnen ze ook ziektes meebrengen waarvoor de Jarawa geen natuurlijke immuniteit bezitten.

Bespieden

Het Barefoot resort wordt vlakbij een pad gebouwd dat de Jarawa regelmatig gebruiken. Survival International vraagt zich dan ook af of Barefoot dit expres heeft gedaan, zodat de toeristen de Jarawa-stam kunnen bespieden.
Een andere zorg van de organisatie is dat het resort voor de komst van arbeiders en immigranten zorgt die er al eerder voor gezorgd hebben dat andere volksstammen op de Andaman-eilanden niet meer bestaan.