Duikvakanties

Draag je steentje bij: zo help jíj het koraal

Gepubliceerd: 17 mrt 2019 | Duiken | Strandvakanties | Natuurreizen 0
Het is een van de mooiste, maar ook een van de meest kwetsbare creaties van de natuur: koraal. Door toedoen van de mens zijn de riffen in groot gevaar. Met deze tips word jij een rif-redder.


Het Great Barrier Reef kan elke hulp goed gebruiken (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)

Als we op deze manier doorgaan, zal tegen 2030 70 procent van alle riffen op aarde verdwenen zijn. Máár, het goede nieuws is dat we deze ontwikkeling kunnen afremmen. Reizigers laten al meer dan genoeg hun voetafdruk achter in de natuur, dus laten we er tenminste voor zorgen dat we duurzaam en milieubewust handelen.

Ga voor eco-certificaten

Er is niet alleen een wildgroei aan toeristen op veel plekken op de wereld, maar ook aan touroperators. Het enige doel is vandaag geld verdienen, zonder te denken aan de consequenties van morgen. Kies daarom altijd voor een gids met eco-certificaat, zodat je zeker weet dat er de intentie is om de natuur zo min mogelijk kwaad te doen.

Say no to plastic

De strijd onder water begint op het land. Plastic is een van de grootste vijanden van het koraal, omdat het niet natuurlijk kan afbreken en verdwijnt vroeg of laat in de oceaan. Deze duiker zwom op Bali in de zee, tussen zeeën van plastic. De prachtige manta die hij tegenkwam (wat een geweldige ervaring is) viel in het niets.

Help de experts op weg

Eco-friendly hotels, nationale parken en natuurorganisaties doen steeds vaker een beroep op reizigers. Niet dat jij met een vuilniszak in de hand de stranden schoon moet vegen, wel door een app te downloaden. In het Great Barrier Reef kan je met de Eye on the Reef-app een melding maken als je ziet dat bijvoorbeeld het koraal ergens verbleekt, plastic in de zee ligt of vissen vastzitten in netten. De autoriteiten kunnen met die meldingen aan de slag. Over de hele wereld kunnen betrokken reizigers op dergelijke manieren een handje helpen in een alarmerende functie.

Gebruik veilige zonnebrand

Oxybenzone doet zeer waarschijnlijk geen belletje rinkelen, maar het is een veelgebruikte chemicalie voor zonnebrand én een ware koraalkiller. Het is zelfs zo sterk, dat het DNA van koraal erdoor wordt aangetast. Ook meer tot de verbeelding sprekende ingrediënten van zonnebrand - zoals lavendel en eucalyptus - zijn schadelijk en zorgen er mede voor dat koraal verbleekt. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven op de markt, die het makkelijk maken om een milieubewuste keuze te maken.

Heb jij nog meer tips om het koraal een handje te helpen? Laat het weten in de comments!

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Topblog van de Week: We're only passin' through

Onze communityleden zijn van alle markten thuis. Fotograferen en schrijven kunnen ze als geen ander. Er is er één die wel heel erg pakkende blogs schrijft. Voor de derde keer in korte tijd is zijn blog Topblog van de Week geworden. Lees zelf maar waarom. 

Onze communityleden zijn van alle markten thuis. Fotograferen en schrijven kunnen ze als geen ander. Er is er één die wel heel erg pakkende blogs schr...

De week van de Columbus-community in beeld

Iedere week verzamelen wij een aantal mooie kiekjes die door onze communityleden genomen zijn. Onze selectie bestaat deze week uit prachtige beelden van wildlife en we hebben een bijzonder straatbeeld voor je geselecteerd. Nieuwsgierig geworden naar de topfoto’s?

Iedere week verzamelen wij een aantal mooie kiekjes die door onze communityleden genomen zijn. Onze selectie bestaat deze week uit prachtige beelden v...

Geheimen van een topfotograaf. Wat wil jij weten?

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale foto maakt. En ze geeft antwoord op al jouw vragen. 

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale f...