Op reis met de camper? 5 dingen die je moet weten!

Gepubliceerd: 07 okt 2018 0
Nederlanders zijn er dol op: met de camper of caravan op stap. Het is een heerlijk idee, lekker weg van huis met je tweede stulpje op wielen. Maar let wel op: sommige regels kun je maar beter weten!
Door: Roselinde


Campers en caravans mogen niet op alle wegen even snel (Foto: Simon Rae, Unsplash)

1. De maximale snelheid verschilt per land én gewicht

Voordat je de weg op gaat met je caravan of camper moet je altijd de maximale snelheid opzoeken van de regio’s die je gaat doorkruizen. Dat verschilt namelijk per élk Europees land. Zo mag een camper (die minder weegt dan 3500 kilo) maximaal 130 km per uur in Nederland (buiten de bebouwde kom), en maar 112 km per uur in het Verenigd Koninkrijk. Een camper die zwaarder is dan 3500 kilo mag in Nederland soms maar 80 km per uur, maar in het Verenigd Koninkrijk alsnog 112 km per uur. De combinatie auto + caravan die zwaarder is dan 3500 kilo mag in het Verenigd Koninkrijk juist maar 96 km per uur. Erg verwarrend, dus altijd goed opzoeken!

2. Voertuigen mogen nooit hoger zijn dan vier meter

Dit is een algemene regel die voor heel Europa geldt: je camper of caravan mag nooit hoger zijn dan vier meter. Let dus op dat je niet van alles bovenop je camper of caravan gaat laden, want dan kom je misschien in de problemen bij eventuele tunnels en bruggen.

3. Welke heb je nodig: rijbewijs B of C1?

Het is altijd belangrijk om te weten hoe zwaar je voertuig is, want dat bepaalt welk rijbewijs je nodig hebt. Met een rijbewijs B mag je voertuigen tot 3500 kilo besturen. Je mag dan ook een aanhanger van maximaal 750 kilo trekken, zolang het totale gewicht onder de 3500 kilo blijft. Het rijbewijs C1 heb je nodig als je een zwaarder voertuig tot maximaal 7500 kilo gaat besturen.


Wildkamperen geldt zéker niet als gewoonweg parkeren (Foto: KLULE (modified), Unsplash)

4. Bij welk gewicht betaal je minder tol?

Ook héél handig om te weten qua kosten: in principe wil je altijd onder die 3500 kilo gaan zitten, want dan betaal je meestal geen extra tol op de wegen en veerpunten in en rondom Europa. Is je camper of caravan te zwaar beladen? Dan riskeer je eventueel een boete!

5. Wanneer ben je aan het wildkamperen met een camper of caravan?

Waar je ook rekening mee moet houden met een camper en caravan is wildkamperen. In elk land zijn daar weer andere regels voor, maar in principe geldt deze regel in bijna elke regio: je bent pas aan het wildkamperen als je tafels en stoelen neerzet, de generator of BBQ gebruikt of langer dan 24 uur dezelfde plek blijft.

Dat waren de allerbelangrijkste dingen om te weten voordat je erop uit trekt met je camper. Voor nog veel meer gedetailleerde informatie over reizen met een camper of caravan kun je een kijkje nemen op deze website. Daar staan een heleboel handige infographics!

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Dit nieuws mag je niet missen deze week

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws weg van de massa? Check dan de 3 primeurtjes die we voor je hebben verzameld. Pak even een koffie en een momentje voor jezelf zodat jij op je werk of thuis weer wat leuks te melden hebt!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws weg van de massa? Check dan de 3 primeurtjes die we voor je hebben verzameld. Pak even een kof...

Wildlife hoort niet in medicijnen!

Het water staat al aan de lippen van ernstig bedreigde diersoorten en daar komt nu nog een extra dreiging bij. Door de groei van de vraag en productie naar traditionele Chinese medicijnen lijkt wildlife definitief uitgeroeid te worden. En daarom moet er nu ingerepen worden! 

Het water staat al aan de lippen van ernstig bedreigde diersoorten en daar komt nu nog een extra dreiging bij. Door de groei van de vraag en productie...