Vrijstaat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Witte tijger

Vrijstaat,
Zuid-Afrika


Deze foto is genomen in Tiger Canyons. Zoals ik al eerder schreef is dit een project van John Varty. Hij is overtuigd dat de tijger (op veel plaatsen) in India het niet redt en heeft een nieuwe genenpoel in Zuid-Afrika gemaakt.

Een witte tijger is een "gewone"tijger met een afwijkend gen. Ze zijn zeldzaam. Om een witte tijger te krijgen heb je 2 tijgers met het gen nodig en dan is de kans 25% op een wit jong. Ze zijn dan ook zeer zeldzaam. In het wild komen witte tijgers voor zover bekend niet meer voor. Ze zijn wel te zien in dierentuinen.

De tijger op de foto heeft 3 jongen van ongeveer 10 maanden oud op het moment dat deze foto gemaakt wordt. Ze zijn misschien iets lichter dan normaal, maar zeker niet wit.

De tijgers in Tiger Canyons zijn inmiddels helemaal verwilderd. Ze jagen zelf, zijn territoriaal, ze doden elkaar onderling en jagen op Afrikaans wild. Er zijn inmiddels 3 verschillende genenlijnen. Om inteelt te voorkomen wordt er samengewerkt met anderen.

Gezien het bovenstaande is het aannemelijk dat de tijgerin van de foto de enige in het wild levende en jagende witte tijger in de wereld is en dan ook nog in Zuid-Afrika.