KwaZoeloe-Natal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

KwaZoeloe-Natal image

Rondreis Zuid-Afrika & Mozabique

KwaZoeloe-Natal
Zuid-Afrika
Eaglezmr2

Rondreis Zuid-Afrika & Mozabique

Dag 6: Tembe Elephant Park

We rijden met een rustig gangetje en het doel voor vandaag is toch minstens 1 olifant! We stoppen bij een grote groep Impala’s, een van de meest voorkomende antilopesoorten in Zuid Afrika en “bushmeat” voor de roofdieren zoals ze dat hier noemen. Ze grazen rustig verder en schenken niet veel aandacht aan ons.

Iets verderop in een boom zit een zwarte vogel met een opvallende rode snavel, het is de Kuiftok. Nu vliegen hier veel meer bijzondere vogels maar doordat hij 50cm groot is en mooi blijft zitten ideaal voor de fotografen.

Verder op olifanten “jacht” gelukkig is het enige wat wij schieten foto’s maar helaas wordt er hier nog steeds illegaal gejaagd op voornamelijk olifanten en neushoorns. We komen aan bij een van de 2 drinkplekken, doordat ze een hutje hebben gebouwd kunnen we erg dichtbij komen tot een meter of 20 van het water af. Er staan wat nyala’s te drinken en 2 ganzen maken ruzie.

We zitten mooi met zijn 6en op een rijtje door onze verrekijkers te turen totdat Patric ons wijst op wat beweging achter een paar bomen. Een olifant komt eraan gelopen en drinkt wat vanuit de plas, snel wat foto’s want omdat het nog koud is op de vroege morgen zal hij niet heel veel drinken en zo weer weg zijn. Erg gaaf om ze eindelijk eens in hun natuurlijke omgeving te zien!

We rijden terug naar het kamp waar een Engelse ontbijt op ons staat te wachten, dat gaat er wel in na zo’n ritje! In het barretje staat een televisie met daarop live beelden van de plas waar we net waren, 2 olifanten staan te drinken! Samen met de gids spring ik in de auto en rijden we er snel heen.

Een van de olifanten is ongeveer even groot als de vorige, wellicht wel dezelfde maar de andere olifant is een erg groot mannetje. Hij staat met zijn kop naar ons toe te drinken en je kunt goed zien hoe hij met zijn slurf het water opzuigt en het daarna in zijn mond laat lopen. Samen met Patric zit ik een uur doodstil naar de beesten te staren, ik kan er geen genoeg van krijgen maar we moeten terug voor de geplande massage.

“Medium or hot” is de vraag, nog nooit eerder een massage gehad en geen flauw idee wat de jonge dame bedoelde, ik dacht dat het om de temperatuur van de massageolie ging en aangezien het nog niet heel warm was koos ik maar voor hot. Ze bedoelde dus “medium or hard” kwam ik na de massage achter. Afgebeuld is het goede woord denk ik, elke spier in mijn lichaam heeft op zijn flikker gehad maar ik ben wel van het gekraak in mijn schouders af. Volgende keer medium, of toch maar soft denk ik;)

Als herboren stappen we in voor de namiddag game-drive. We rijden bij het kamp weg en de gids moet vol in de remmen, op nog geen 2 meter afstand loopt een olifant uit de struiken en over de weg. Hij blijft naast de auto staan, kijkt ons aan en begint rustig van een boom te eten. Lotte maakt een mooi filmpje met haar GoPro-kloon en ik probeer wat foto’s te maken maar heb alleen de zoom lens bij me, vrij kansloos dus.

Patric spot verse leeuwen sporen, minder dan een uur oud, op de weg. We gaan van 20km/h naar 60 km/h want er is nu haast geboden, een poging om bij de leeuwen in de buurt te komen. Na 10 minuten rijden zien we ze voor ons op de weg, een paar leeuwinnen en wat jong volwassenen. De gids rijd door en de leeuwen passeren ons op een paar meter afstand, 3 jongen spelen wat rond een boom en op een gegeven moment staan we er 3 meter vanaf. We zitten in een open auto maar zolang we onze armen en benen binnenboord houden zou het veilig moeten zijn. Eigenlijk denk je er op dat moment niet eens over na, puur genieten van die mooie dieren en foto’s schieten.

We komen een grote groep buffels tegen, ze staan vrij ver van de auto en wij vinden ze niet heel erg interessant dus we gaan nog maar even naar een drinkplaats toe, er schijnen weer olifanten te staan. Auto parkeren, door het hek zodat er geen dieren binnen kunnen komen en het is gelijk al raak, 3 grote olifanten op 10 meter afstand. Ze drinken en gooien modder over hun lichaam tegen de zon en insecten. Helaas begint het donker te worden en moeten we langzamerhand terug. Ons doel voor vandaag is in ieder geval al geslaagd.

We zijn al in de buurt van het kamp en rijden op één van de zandwegen. Op dit punt staat er veel hoge begroeiing naast de weg. Een olifant loopt ons tegemoet en ik ga er vanuit dat die wel ergens de struiken in loopt, maar niets is minder waar. Op 2 meter van de auto bekijkt hij ons even goed, hij is een stuk groter dan onze safari auto en dat heeft hij zelf ook in de gaten. Hij wurmt zich tussen de auto en de struiken door, op 20cm afstand loopt hij langs me en dan voel je je toch echt wel heel klein en kwetsbaar en zelfs wat onprettig, dit is wel erg dichtbij. En dan moet je van de gids stil blijven zitten!

Het is wel duidelijk wat het gespreksonderwerp is tijdens het eten. Vanavond hebben we 1 grote Nederlandse tafel gecreëerd, 8 Nederlanders terwijl we hiervoor geen enkele landgenoot gezien hebben. Het eten is weer voortreffelijk en we besluiten om vanavond maar eens een feestje te bouwen bij het kampvuur. In de bomen rond het vuur zitten een aantal “Bushbaby’s” kleine aapjes die het geluid maken van een huilende baby, nogal raar als je het ’s nachts hoort.

Foto's

e873b.jpg
e873b.jpg
Eaglezmr2
d3b97.jpg
d3b97.jpg
Eaglezmr2
dba1e.jpg
dba1e.jpg
Eaglezmr2
b6031.jpg
b6031.jpg
Eaglezmr2