Krugerpark

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Krugerpark image

Krugerpark

Krugerpark
Zuid-Afrika
Anjavast

Nachtsafari

Mijn eerste echt lange reis was naar Zuid Afrika in 2007. Ik ben niet zo'n vlieger maar had de tien uur in het vliegtuig graag er voor over want wilde zo graag de dieren in de parken zien. Olifanten, leeuwen, buffels. Het leek me zo bijzonder om die beesten allemaal in het wild te zien. Na een paar dagen rondrijden met ons huurautootje door mooie landschappen kwamen we bij het Krugerpark. We hadden een huisje vlakbij de afrastering van het park met naast ons een uitkijktoren. Ik was al een paar keer vol verwachting de toren opgeklommen maar daar teleurgesteld weer vanaf gekomen want er was geen dier te zien.

Die avond stond onze eerste safari op het programma. We reden in de jeep met chauffeur en gids het park in en meteen zagen we al de eerste dieren. Buffels, gazelles en een groep leeuwen. Ik kon mijn geluk niet op. Het was werkelijk prachtig. Na een eindje rijden kwamen we in een groep olifanten terecht. De gids maakte het extra spannend door ons te manen om stil te zijn. De groep olifanten reageerde nogal zenuwachtig omdat er een paar baby olifantjes bij waren. Op een gegeven moment begon één van de dieren tegen de jeep aan te duwen. Zachtjes, dat wel want anders was de hele auto natuurlijk omver gekieperd. De chauffeur reed langzaam naar achteren. Toen kwam er een grote bul uit de begroeiing te voorschijn. Hij stampte woest door de bossen en bomen heen, stopte vlak voor onze jeep, gooide zijn slurf omhoog en trompetterde. Het zweet brak me toch wel een beetje uit. Gelukkig draaide hij zich toen weer om en verdween zoals hij gekomen was.

De chauffeur reed verder naar achteren en langzaam verdwenen we. Pfff, wat een spannende ervaring. De zon ging verder onder en zette het park in een mooie gouden gloed. Dat was het moment om te stoppen. De gids stapte uit, pakte een tafeltje uit de auto en zette dit in het gras. Daarop zette hij flesjes frisdrank en hij vroeg ons om uit te stappen. Verbazing alom, we hadden toch net een groep zenuwachtige olifanten gezien en eerder al leeuwen. Moesten we dan nu gewoon de veilige auto verlaten en daar gezellig wat gaan drinken in het lange gras?
Ja hoor zei de gids, dat doen we altijd en kan makkelijk. Ik heb mijn drankje snel opgedronken en toch steeds wat zenuwachtig rond me gekeken. Later begreep ik dat dit soort dingen steeds gedaan worden maar toen op mijn eerste safari vond ik het best eng.

Toen de nacht viel hebben we nog meer leeuwen gezien en neushoorns. Ik was, toen we eenmaal terug waren in de lodge helemaal overweldigd en kon niet slapen van hetgeen ik allemaal gezien had. De rest van de reis hebben we nog veel dieren gezien maar dat sterke gevoel wat ik toen had heb je, volgens mij, alleen de eerste keer.