Kaapstad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Langa Township

Kaapstad,
Zuid-Afrika


Wanneer je door Zuid-Afrika trekt, kun je je naar mijn mening je ogen niet sluiten voor de townships. Vrijwel elke regio of stad heeft townships, die vaak in schril contrast staan met de mooie Westers aandoende steden en dorpen van het land. Ik bezocht Langa, een township van Kaapstad.

De omvangrijke townships bestaan nog niet zo lang als men doorgaans denkt. Het betreft een overblijfsel van de Apartheid die begin jaren ’90 werd afgeschaft. In die tijd plaatste de blanke regering zwarten en kleurlingen in een afgezet terrein buiten de stad, de zogenaamde forced removals. De regering bouwde kleine éénkamer-huisjes voor de verbannen stedelingen. Gelukzoekers van het platteland belandden hier ook in de hoop op een betere toekomst. Zij bouwden van oude planken en golfkarton onderkomens om in te wonen. En zo ontstonden de townships zoals ze in de huidige vorm (onder begeleiding van een gids) te bezoeken zijn.

Tegenwoordig is er, zij het in traag tempo, wel degelijk sprake van vooruitgang. Er worden weer kleine huizen gebouwd, facilitaire voorzieningen geplaatst en wegen worden geasfalteerd. Opvallend vond ik de sociale cohesie die je voelt onder de mensen. Bewoners zijn niet ongelukkig hier, ze kunnen hun eigen cultuur en levensstijl behouden, vaak met de hele familie bij elkaar. Er wordt ondanks de problematiek en armoede echt genoten van het leven.

Dit beeld vind ik daar een mooie weergave van. Twee vrouwen die onder luid gekwebbel samen de was ophangen. Ze leken het erg gezellig te hebben. Hoe vaak doen wij nou de huishoudelijke klusjes in gezelschap van de buren?! :-) De wandeling door Langa was onvergetelijk en ik voelde me welkom en veilig.