Kaapstad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kaapstad image

Kaapstad

Kaapstad
Zuid-Afrika
Jan10e

Boottocht Duikereiland vanuit Houtbaai

Het is 2e paasdag. Het is prachtig weer terwijl het gisteren erg bewolkt en regenachtig was. Dus we gaan er graag weer op uit. We kiezen voor de haven van Houtbaai om daar een lekker visje te eten.

Voordat we bij de haven zijn staan we in de file. We zijn niet de enigen met dit idee. Maar ach, geen haast. We schuifelen auto voor auto langs de rotondes en rijden voorbij Mariners Wharf om op het haventerrein te parkeren. Dat lukt nog omdat er net iemand vertrekt. Er is ook nog een markt zie we nu. De gebruikelijke souvenirs die je overal bij de toeristische stopplaatsen tegenkomt.
Erachter liggen een aantal boten aan de kade.
Laten we eens kijken wat een vaartochtje kost. Eh, maar 80 Rand? Dat is 4,80 € p.p. voor een uurtje spelevaren naar de kolonie zeehonden. Bloedje heet, dus toch lekker om aan boord te gaan. Zo gezegd zo gedaan. Een kwartiertje voor vertrek gaan we aan boord. Nog plek zat maar we kiezen voor het achterdek. Petje op en sjaal om de schouders om verbranden te voorkomen. Binnen een mum van tijd stroomt de boot vol. Vooral lokale bezoekers die 2e paasdag met elkaar doorbrengen. Hier wordt die dag dan ook family day genoemd. Gezinnen met 2, 3 of meer kids met opa en/of opa erbij. Zelfs kinderwagens komen aan boord.
Ik denk dat er zo'n 80 passagiers aan boord zitten. We kijken waar de zwemvesten liggen, maar komen er niet achter. Dan maar even naar de aankondiging luisteren.. is onhoorbaar...
We hopen er maar het beste van. Die boten varen ruim 5x per dag, dag in dag uit.... ze zullen wel weten wat ze doen toch? Boot ziet er verder prima uit.

Met veel kabaal worden de motoren gestart. Wat een power. Trossen los en daar gaan we. Tussen de boten die aangemeerd liggen door. Langs de pieren naar open water. We waren onder de Sentinel langs en als we de bocht om komen rollen de golven onder de boot door. Die kids... die lopen los over het dek... ik hou mijn hart vast. Ik moet me al vasthouden aan de kist waarop ik zit om er niet af te kukelen. Er is wel een reling, maar die kinderen kunnen daar zo tussendoor.

Bij het eiland aangekomen houdt de boot in. Tenminste wordt de boot min of meer stil gehouden. Anders worden we zo met de stroom meegenomen. Voor mijn gevoel zitten we echt dicht bij de rotsen. Als dat maar goed gaat. Toch opgestaan om foto's te maken. Met een arm om een paal geklemd. Het spatten viel mee. De kleuren van het water zijn prachtig. De branding tegen de rotsen. Wat een waterkracht onder de boot door. En de motoren maar herrie maken.
De robben hebben echt waterpret in het water. Erg leuk om te zien.
Maar er liggen er ook heel wat op de rotsen. Het zijn voornamelijk mannetjes.

Wah...de kapitein vaart nog verder. Tussen het eiland en het vaste land door. Hoe durft ie? Hij draait dan ook nog eens de boot. Met de boeg door de golven. Totdat weer wat beschut achter een rots van Duikereiland. Nu is helemaal in de verte Slangkop, de vuurtoren van Kommetje te zien.
We boffen dat het zo'n heldere dag is. (maar eigenliljk is dat standaard in de maand maart). En als bewolkt dan hadden we niet naar Houtbaai gegaan. laat staan op de boot gesprongen te zijn.

Pfff. Ik hou mijn adem in terwijl ik me aan de reling en paal vastklamp. Heb echt geen zeebenen. Moet weer denken aan de zeiltocht die ik heb gemaakt rondom Kaap de Goede hoop paar jaar terug. Toen heb ik ook vooral de mast vastgehouden en vooral voor me uitgekeken totdat we wind achter kregen en het kalmer water werd.

De vaarroute gaat naar de overkant van de baai tot onder de kust van Chapmans Peak en gaat dan zo weer richting het meer beschutte vaarwater van de baai. We zien Chapmanspeak drive, komen langs het bronzen standbeeld van een luipaard (ter herinnering aan de luipaarden die vroeger in de bergen boven Houtbaai leefden)
Dan het strand.... best veel strandliefhebbers vandaag. Die ook nog het water in gaan. t Water is hier echt niet lekker om te zwemmen. KOUD!

En dan weer koers naar de steiger. Fijn dat we terug zijn en ik weer vaste wal onder mijn voeten heb.
In Houtbaai kun je ook al robben zien als je op de kade staat. Er worden ook fotomomenten gecreeerd doordat ze op de kade visafval gevoerd krijgen.

Maar nu gaan we ons zelf maar eens voeren met ons bedachte ' visje eten'. Volop keuze. We lopen voor het eerst The Lookout deck binnen. Terras boven het water. Met bediening maar erg druk vandaag. Gaan er alleen maar even naar de wc. We wandelen door naar Snoekies helemaal aan het einde van de haven. Vlakbij waar op vrijdag, zaterdag en zondag ook de Houtbay Harbour Market wordt gehouden. Want Snoekies dat is toch waar je moet zijn voor fish and chips.
Maar omdat ik liever op het water uitkijk dan op containers komen we deze keer terecht bij Fish on the Rocks. De concurrent. Het waait hard dus na 20 min. in de rij te hebben gestaan komen we alsnog achter het plastic te zitten.
De snoek (maar is een soort van kabeljouw) smaakt heerlijk. We likken onze vingers er bij af.

En zo hebben we weer een paar heerlijke uurtjes tijdens het overwinteren....

Eigenlijk zijn de foto's op goed geluk genomen. Alle horizonnen zijn achteraf rechtgezet. Die liepen een beetje te schuin weg. Tenminste... ik hield de camera wel recht, maar de boot was steeds zo schuin...

Lees nog even het 'Advice from the Ocean' op de laatste foto. Mooi gevonden toch.