Kaapstad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kaapstad image

Bosbranden Kaapse Schiereiland

Kaapstad
Zuid-Afrika
Jan10e

Bosbranden Kaapse Schiereiland

De week voordat we in Kaapstad arriveren had ik onderweg al vernomen dat er diverse branden waren omgeving Bettys Bay en Pringle Bay. Daar ik had afgesproken in de Prince Bay Country Shop iemand te ontmoeten hield ik dat wel in de gaten. De branden voor onze aankomst al geblust gelukkig.

Zondag 1 maart, we zijn net pas een nachtje in Kaapstad en we horen op het nieuws over de branden bij Muizenberg. En het bleef niet bij Muizenberg. Verspreidde zich over de bergen naar Fishhoek en Kalkbay. Old Boys drive afgesloten. Helicopters vliegen al af en aan. Ze halen het water uit de Silvermine dam.
Het is nog aardig wat kms vanaf ons logeerden bij Constantia Village. Dus geen zorgen.
Echter, maandagavond gaan we eten in een inmiddels voor ons bekend adresje in Tokai. Onderweg zien we op de hellingen de grote rookwolken. Het is bij zessen, de zon zit net nog boven de bergen. Heel apart om de rook te zien bij zonsondergang. Nog steeds lijkt het in onze ogen wel mee te vallen. Het gebied lijkt niet groot. Het zit aan de andere kant van Constantia Neck. Komt wel goed.
Deze foto's zijn allemaal van die maandag.

Dinsdag is de warmste dag sinds 100 jr. in Kaapstad. 42 graden. Dus wij naar Houtbay voor verkoeling. Is daar ook een gigantische brand. Er wordt getracht de brand te stoppen alvorens de huizen onder aan de bosrand worden getroffen. We vernemen dat er gister in Noordhoek toch 5 huizen in vlammen zijn opgegaan, 1 hotel is ontploft omdat het vuur de gastanks had bereikt. Een verzorgingstehuis en 500 anderen moesten evacueren. Maar dat is het totaal van alles. Dinsdagavond rijden we op de M3 terug naar ons logeeradres. Wat ik toen zag benam me de adem. Het bos roodgloeiend. Heftig. Maar voor ons nog niks aan de hand.

Woensdagochtend wordt ik wakker door de geur van de rook die afgelopen nacht in de vallei is blijven hangen. Al gauw ook prikkende ogen. Een ding was duidelijk... De brand is nog niet 'contained'. We nemen onze belangrijkste documenten mee en besluiten dagje in centrum van Kaapstad door te brengen. Het regent klein beetje hier. Waarom nu niet aan de andere kant waar het zo nodig is?

Tokai forrest, deel van de wijngaarden van Groot Constantia, Silvermine NR...
Allemaal locaties die we de afgelopen jaren goed hebben leren kennen. Van groen nu geblakerd en bruin.
De organisatie van de Capetown Cycletour op 8 mrt, wereldberoemd onder fietsers heeft de route moeten inkorten. Het besluit is woensdag genomen. De route te gevaarlijk met nog kans op vallend gesteente, het nabluswerk dat nog in volle gang was, de bereikbaarheid van hulpinstanties moest kunnen worden gegarandeerd... knoop doorhakken: inkorten en niet langs de prachtige routes, maar enkel over de M3. Het mocht de pret niet drukken aan het gejuich van vanmorgen te horen. Het is een solidariteitsfietsrace geworden om de brandweerlieden te supporten.
Inmiddels zijn de branden geblust en is alles onder controle. Silvermine dam heeft nog net genoeg water om de vissen te laten leven...

De solidariteit is enorm geweest en men heeft de vrijwillige brandweer enorm ondersteund met donaties, eten, crèmes, ijs, oogdruppels en weet ik niet wat. In shifts van 24 uur zijn ze in touw geweest. 24 km aan vuur om in bedwang te krijgen. En door de wind wakkerde het steeds maar weer aan. Je zou er moedeloos van worden, maar zij niet. Respect.

Er is helaas een brandweerman verongelukt op weg naar huis en eentje in helicoptercrash. Droevige tijd voor familie.

Foto's

1389d.jpg
1389d.jpg
Jan10e
80d9d.jpg
80d9d.jpg
Jan10e
57c35.jpg
57c35.jpg
Jan10e