Toneel: leven in Zimbabwe image
Pinkdisguise

Toneel: leven in Zimbabwe

Het unieke Zimbabwaanse toneelstuk 'The Great Escape' is overgebracht naar Nederland. Tijdens de voorstelling vertellen de Zimbabwaanse acteurs feitelijk hun eigen verhaal, over het culturele en politieke leven in Zimbabwe.

In het stuk wordt op humoristische wijze de alledaagse politieke werkelijkheid van Zimbabwe in beeld gebracht. Het toneelstuk heeft een tijdlang door Zimbabwe zelf getourd en trekt nu de wijde wereld in. Momenteel maakt het onder andere onderdeel uit van het Zimbabwe Festival, dat in Berlijn plaatsvindt. Andrew Whaley heeft het script in opdracht van de organisatie Zimbabwe Arts geschreven. Zimbabwe Arts vindt dat kunst cruciaal is voor het vormen van waarden binnen een samenleving en proberen de creatieve geest van het land te stimuleren.

Ontsnappen uit Zimbabwe
In het Zimbabwaanse toneelstuk 'The Great Escape' proberen twee avonturiers uit Zimbabwe te ontsnappen met een bijzonder ondergronds voertuig. Het verloopt alleen niet helemaal zoals gepland, want uiteindelijk belandden ze in de tuin van president Mugabe in Zuid-Afrika. Wat er daarnaar gebeurt, dat zul je zelf moeten ontdekken.

Kunst voor de verbetering van de Zimbabwaanse samenleving

'The Great Escape' is naar Nederland gebracht door Hivos en Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO), om het 15-jarig bestaan van het Hivos Cultuurfonds te vieren. Hivos is een ontwikkelkingsorganisatie die kunst en cultuur steunt, omdat zij vindt dat kunst en cultuur een essentiële rol spelen bij de opbouw van democratische en pluriforme samenlevingen. NCDO helpt mensen en organisaties in Nederland die zich inzetten voor de verbetering van de positie van mensen in ontwikkelingslanden.

Gesprek met de acteurs

Na het toneelstuk wordt er met de acteurs gepraat over de voorstelling, het bestaan in Zimbabwe als acteurs en hoe je theater in zo'n land maakt. 'The Great Escape' is op 26 en 27 mei te zien in De Balie in Amsterdam.

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.