West Zambia foto's & tips

'517632' door pensionado '517632' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

De dodelijkste

pensionado

Het Kafue National Park in het westen van Zambia wordt weinig bezocht. Het is niet gemakkelijk bereikbaar. De dieren zijn daar bijzonder schuw en moeilijk te spotten, maar het landschap is betoverend mooi. Een dier dat je liever niet wilt tegenkomen, is de zwarte mamba (Dendroaspis polylepis), de langste en meest dodelijke gifslang van Afrika. Bovendien is hij de snelste slang van de wereld. Het was ook voor onze gids heel bijzonder dat we dit exemplaar tijdens een van de safari's door het uitgestrekte gebied tegenkwamen.

'517163' door pensionado '517163' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Sabelantilopen...(Hip

pensionado

Tot de mooiste soorten antilopen behoren de sabelantilopen. Zij zijn moeilijk te fotograferen, omdat ze bijzonder schuw zijn. Dit was nog meer het geval bij de groep op deze foto, omdat zij kalfjes bij zich hadden. Het mannetje met zijn nog langere, gekromde hoorns ligt wat verscholen in de bush. Op de rug van een van de vrouwtjes zit een groepje ossenpikkers. Deze foto werd gemaakt in het prachtige, maar weinig bezochte Kafue National Park in het westen van Zambia. Wij reden soms een hele dag door dit reusachtige gebied zonder een andere auto tegen te komen.

'393231' door Danieldop '393231' door Danieldop

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

TseTse Control

Danieldop

TseTse fly control point onderweg naar de Kaingu lodge nabij Kafue Naional Park. Om hier te komen moet je vanaf de Great West road (M9) een dirt road op, voor zo'n 40 kilometer. Daarna nog een goede 20 kilometer over een zandpad dat dwars door de bossen stuitert. Mooie (maar wel inspannende) rit, al lijkt er op een gegeven moment in het boos een startschot te zijn gegeven voor zwermen TseTse vliegen. Ramen dicht! Dat besef kwam net iets te laat.. Vanuit het niets landden deze akelige vliegen op en in de auto. Ze blijven daar gerust de hele tocht zitten. In de auto zijn ze toch wel erg vervelend en prikken behoorlijk. Na een korte stop en ingelaste fly hunt, de weg weer vervolgd. Na een uurtje doorrijden kwamen we het bos uitrijden en dit "TseTse control point" tegen. Wij netjes 5 minuutjes wachten, tot de vliegen weg waren en snel naar het bakje gerend....; Leeg! Kennelijk nogal in trek dat verdelgingsmiddel! :) Gelukkig waren de vliegen vanaf dat moment, op welhaast miraculeuze wijze, weer vertrokken.

'433110' door pensionado '433110' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Poekoe man

pensionado

Iets verderop verscheen een poekoe man in de mist rond de Kafue River. Deze mooie antilopensoort die van een waterrijke omgeving houdt, is niet zo algemeen voorkomend. Meneer keek ons onderzoekend en tamelijk brutaal aan.

'433920' door pensionado '433920' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Sabelantilopen...(Hip

pensionado

De mooiste soort antiloop die ik ooit zag, is toch wel de ernstig bedreigde sabelantiloop (Hippotragus niger). Deze dieren komen niet algemeen voor, maar in het grote Kafue NP in het westen van Zambia zagen wij tweemaal een hele kudde. Zij zijn buitengewoon schuw en waakzaam, zeker als ze jongen hebben, wat het geval was. Ik ben dan ook heel blij dat ik een paar duidelijke foto's heb kunnen maken. Een prachtig zwart glanzend mannetje met veel langere hoorns staat tussen het hoge gras op de achtergrond.

'340935' door pensionado '340935' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Woedende olifant

pensionado

Kafue NP is een van de mooiste streken van Zambia. Het toerisme is er gelukkig nog niet doorgedrongen. Wij zijn er 4 dagen doorheen gereden zonder een ander mens te zien. Omdat hier nog niet zo lang geleden op olifanten gejaagd werd, zien deze dieren de mens als vijand. Elke ontmoeting eindigt dan ook in een echte aanval. Maar gezeten in een bootje op de spiegelende Kafue River, kon deze olifant alleen luid naar ons trompetteren en met zijn uitgespreide oren dreigen.

'502661' door pensionado '502661' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Woedende olli

pensionado

Ik merk dat het Olifantendag is. Daarom plaats ik deze foto van een bijzonder boze en luid trompetterende olifant aan de oever van de Kafue River. Omdat er in het recente verleden in het weinig bezochte Kafue National Park nog op olifanten werd gejaagd, zijn de dieren daar heel agressief ten opzichte van mensen. En dat kun je ze niet kwalijk nemen, al is het wel oppassen geblazen, want ze achtervolgen hollend de jeep. Overigens is een bezoek aan dit afgelegen park dat rijk aan natuurschoon is juist om de ruimte en stilte zonder enige andere toerist een belevenis.

'340679' door pensionado '340679' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Kafue Rivier

pensionado

Als een spiegel zo glad en stil was het water in de brede Kafue River toen wij tegen zonsondergang een boottochtje maakten. Tijdens de 4 dagen die wij in het enorm uitgestrekte Kafue NP verbleven, zijn wij niet één andere toerist tegengekomen.

'341442' door pensionado '341442' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Kafue sunset

pensionado

Afgezien van Spitsbergen is het Kafue NP het meest verlaten gebied wat ik ooit gezien heb. De dieren zijn er nog schuw, omdat zij gelukkig niet aan terreinwagens en mensen gewend zijn. Het landschap is betoverend mooi. Deze foto is gemaakt tijdens een boottocht over de spiegelende Kafue River bij zonsondergang.

'341937' door pensionado '341937' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Ellipswaterbok

pensionado

Een mannelijke waterbok (Kobus ellipsiprymnus) staat in het hoge gras langs de rivier in het weinig bezochte Kafue National Park. Het is een mooie, grote antilopensoort met een ruige vacht. Alleen de mannetjes dragen horens. In Zambia leeft de Ellipswaterbok die te onderscheiden is van de Defassawaterbok door de witte vlek (soort WC-bril) op de achterkant van zijn lichaam.

'328393' door pensionado '328393' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Morning mist

pensionado

Zoals ik al eerder in een tip beschreef, is het Kafue National Park een nog onontdekt juweel! Wij logeerden in volstrekte eenzaamheid in het Delai Camp aan de Kafue River. ’s Morgens lag er een deken van mist over de rivier en als dan de zon opkwam, ontstond er een sprookjesachtige, bijna magische sfeer. De zachte kleuren waren ongelooflijk mooi!

'453978' door pensionado '453978' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Sunrise at Kafue Rive

pensionado

Toen wij in Zambia waren bezochten we ook het minder bekende, maar schitterende Kafue National Park. Ons eenvoudige huisje zonder elektriciteit lag aan de oever van de woest stromende Kafue rivier die je ook 's nachts hoorde, omdat de ramen open waren. In de vroege ochtend hing er een laag mist boven het water die door de opkomende zon prachtig verlicht werd.

'433079' door pensionado '433079' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Impalas in the mist

pensionado

Het weinig bezochte, landschappelijk schitterende Kafue National Park in het westen van Zambia is genoemd naar de brede rivier die er doorheen stroomt. Als 's morgens vroeg de zon opkomt, hangt er een koude deken van mist rond de Kafue River. Bij het begin van onze ochtendsafari zien we een groep impala vrouwtjes uit die mist opdoemen.

'211227' door looij137 '211227' door looij137

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Nijlpaard

looij137

Een grazende hipo. Het meest zie je ze toch in het water. Dit exemplaar die zo te zien gestoord werd in zijn bezigheid kijkt niet echt blij.

'163977' door patriciawilfred '163977' door patriciawilfred

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Wat gebeurt hier?

patriciawilfred

Tijdens onze reis over de Mango Tree Road kwamen veel kindjes lachend naar ons toe. Het is bijzonder dat er een auto over deze weg rijdt en al helemaal met blanke mensen er in. Dit meisje wist niet goed wat er allemaal om haar heen gebeurde. Misschien was het ook voor haar de eerste keer dat ze blanken zag.

'98019' door adriaanoosse '98019' door adriaanoosse

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Rainbow

adriaanoosse

Mooie regenbogen over de Vic Falls.

'390453' door pensionado '390453' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Kafue sunset

pensionado

In het nauwelijks bezochte Kafue National Park vaar ik op een prachtige, kalme rivier terwijl de zon ondergaat die in de hemel en het water warme kleuren tovert. Dagenlang is er geen andere boot, terreinwagen of mens in dit uitgestrekte park te zien. Hier kun je nog het ultieme Afrika-gevoel beleven!

'431282' door pensionado '431282' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Puku vrouwtje

pensionado

De puku (Kobus vardonii) is een niet veel voorkomende antilope. Dit vrouwtje fotografeerde ik in het nauwelijks bezochte Kafue National Park aan de oever van de wild stromende Kafue River. Ik stond al enige tijd doodstil op een hoogte boven de rivier waardoor ze mij niet opmerkte toen ze al grazend de oever naderde. Deze mooie dieren zijn buitengewoon schuw; ze vluchten bij het minste gevaar.

'336907' door pensionado '336907' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Isn't she lovely...(S

pensionado

Iedere moeder vindt haar eigen kind het mooist en moeders in Zambia zijn daarop geen uitzondering. De kinderen worden in een doek dicht bij hen gedragen en echt vertroeteld. Ze zien er heel lief uit met hun grote donkere ogen en het haar van de meisjes is vaak op kunstzinnige wijze door moeder gevlochten. Deze moeder in het plaatsje Mumbwa wilde heel graag poseren.

'324648' door pensionado '324648' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Kafue River

pensionado

Als een spiegel zo glad en stil was het water in de brede Kafue River toen wij tegen zonsondergang een boottochtje maakten. Tijdens de 4 dagen die wij in het enorm uitgestrekte Kafue NP verbleven, zijn wij niet één andere toerist tegengekomen.

'346108' door pensionado '346108' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Circle of life

pensionado

In het volkomen ongerepte Kafue NP waren wij op zoek naar een luipaard dat in de omgeving gesignaleerd was. De luipaard vonden wij niet, maar in grote cirkels zwevende gieren leidden ons naar de plek waar het restant van de maaltijd te vinden was. Van een niet overal voorkomende poekoe, een prachtige antilopensoort die van moerassig gebied houdt, bleek niet veel meer over te zijn dan de kop, een poot en de ruggegraat.

'155071' door Gwen '155071' door Gwen

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Mmm lekker

Gwen

Jongetjes die zich op de pont over de Zambezi tegoed doen aan een koekje.

'44906' door robvanacker '44906' door robvanacker

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Dragon fly

robvanacker

Libelle klint zo lieflijk. Maar als je deze foto goed bekijkt, weet je waarom ze hem in het engels "dragonfly" noemen. Schubben, vleugels, weerhaken en bolle ogen: alles zit erop en eraan.

'478397' door pensionado '478397' door pensionado

ZambiaWest Zambia

ZambiaWest Zambia

Kafue - Een nog...ono

pensionado

Tijdens een game drive is het storend als er meerdere auto’s in hetzelfde gebied rijden. Soms dringen zoveel wagens rondom een troep leeuwen dat de beesten in de stress raken en het onmogelijk is om van de natuur te genieten. Wij waren vorige maand op een plek waar het absoluut uitgesloten is dat je een ander voertuig tegenkomt : Kafue National Park in Zambia. Kafue behoort tot de grootste wildparken van Afrika. Binnen dit gebied zijn enorme oppervlaktes exclusief aan bepaalde lodges toegewezen. Door het park stroomt de brede Kafue rivier en het bevat vele moerasgebieden. Landschappelijk behoort Kafue tot de mooiste plekken van Zambia. Kort na de regens stonden de lange grassen op de vlaktes en was alles groen met vaak prachtige bloemen. Dat was een verrassend mooi gezicht, maar het maakte het waarnemen van het wild wel wat moeilijker. Wie in juli tot oktober komt, zal een grotere verscheidenheid aan dieren kunnen zien. Doordat tot in de negentiger jaren veel gestroopt werd, zijn de dieren mensenschuw en kunnen met name de olifanten agressief zijn. Dit is echter een natuurlijker gedrag dan in safarigebieden waar de wagens dagelijks in grote getalen rondrijden. Er komen weinig toeristen naar deze fantastische plek, omdat er geen vliegverbinding is en de prijzen van de paar lodges hoog zijn. Wij zijn vier dagen in Kafue geweest en hebben geen andere mensen gezien dan de drie Canadezen die samen met ons reisden en het personeel van het Delai Camp. Dit kamp bestaat uit een paar eenvoudige chalets met eigen badkamer en een open restaurant. Het ligt aan de snelstromende rivier boven een vlakte. Langs de rivier zijn overdekte zitjes om te genieten van de prachtige natuur: vele vogelsoorten, puku’s, impala’s, nijlpaarden, krokodillen zijn dagelijks te zien en in het water spelen de otters. Ik kan dit kamp van harte aanbevelen. Het wordt geleid door Bongwe Safaris, een nog een jonge organisatie in Lusaka. Zij bieden een heel betaalbare safari van vier dagen aan waarbij het vervoer naar en van Kafue inbegrepen is. Alleen het transport kost in de regel al een fortuin, omdat er geen openbaar vervoer is. Tijdens de rit van 5 uur wordt halverwege in Mumbwa gestopt. Dit deel van het traject is geheel geasfalteerd, daarna gaat het verder over dirt roads tot diep in het park. Voor het echte Afrika gevoel middenin de bush zonder andere toeristen is Kafue NP absoluut onovertroffen! [url="http://www.zambiatourism.com/travel/nationalparks/kafue.htm" target="_blank"]http://www.zambiatourism.com/travel/nationalparks/kafue.htm[/url]