Kibale Forest NP foto's & tips

'315871' door nita92 '315871' door nita92

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Land bewerken

nita92

Land bewerken gebeurt in Uganda net zoals in veel Afrikaanse landen nog gewoon met ouderwetse landbouwwerktuigen. Deze dames hakten er flink op los, wat heb je daar veel energie voor nodig. De dame links in beeld had ons gespot en was even gestopt. De dame met het wijzende vingertje merkte waarschijnlijk op dat ze door moest werken.. Echte handarbeid.

'511898' door dreamer666 '511898' door dreamer666

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

In het spoor van de..

dreamer666

Uganda is het land bij uitstek voor gorilla's in het wild te zien. Maar je kan er ook wat andere dingen doen, zoals een hele dag doorbrengen in het gezelschap van de chimpansees in Kibale NP. Bij zonsopkomst wordt je naar de plaats gebracht waar de chimps de nacht hebben doorgebracht hoog in de bomen. Vanaf dan volg je ze bij het spelen en zoeken naar voedsel. Een zeer vermoeiend tripje door het dichte regenwoud, maar heel mooi om deze dieren in hun eigen habitat te zien en hun gewoontes te leren kennen. Voor het maken van foto's is het een hele uitdaging door het weinige licht en de bewegende dieren. Met diafragma volledig open op 2.8 en lage shutterspeed en hoge ISO, kan je af en toe toch nog een bevredigend beeld schieten. Maar de ervaring om zo kort tegen deze dieren te staan zal je nooit vergeten.

'457496' door PleunGroeneveld '457496' door PleunGroeneveld

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Gorilla

PleunGroeneveld

Deze foto is een experiment waarbij ik benieuwd ben hoe deze op de site komt te staan, de foto is genomen in Uganda in Bwindi NP waar je de gorilla tracking kunt doen. Inmiddels aan de reacties te zien is het feit dat de foto erg donker oogt geen probleem. Dank voor de reacties.

'552994' door travelbag '552994' door travelbag

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Chimp in Kibale Fores

travelbag

Een van de dingen die je in Uganda kunt doen is het bezoeken van Kibale Forest NP. Het ligt 6 uur rijden van Kampala. Het park is de thuishaven van de Chimpansees. Met een ranger ga je in een kleine groep op zoek naar de Chimps. Wij hadden niet zo heel veel geluk. De meeste chimps zitten hoog in de boom en slingeren van top naar top. Voor ons moeilijk om te volgen, omdat je vooral tussen de bomen loopt. Een beetje op het einde van onze zoektocht treffen we er een aan die heerlijkzat te genieten van zijn gevonden vruchtje.

'382438' door ASchonis '382438' door ASchonis

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Eyes on you

ASchonis

In Kibale Forest hebben we echt geluk gehad. Chimpansee Toti mochten we op slechts een paar meter afstand bekijken. Bijzonder om een dier dat zo op mensen lijkt van zo dichtbij te kunnen zien!

'543607' door antwan '543607' door antwan

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Vrouw in een raam

antwan

In de meeste landen is het erg leuk om zo maar eens een dorpje in te lopen, zo ook in Oeganda. Tijdens een wandeling door het dorpje Bigodi kwamen we deze vrouw tegen die uit het raam hing. Met handen en voeten hebben we een praatje met haar gemaakt en daarna vond ze het goed dat ik een foto van haar maakte.

'552471' door hestermaasdam '552471' door hestermaasdam

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Kibale forest

hestermaasdam

Kibale Forest National Park is één van de mooiste regenwouden in Oeganda. Een mooi en mistig bos. Op het laagste punt zijn moerassen met papyrus en graslanden te vinden. Rondom staan oerbomen van wel meer dan 50 meter hoog. De Dura en Kanyanchu River doorkruisen het park. We wandelen onder begeleiding van een gids op zoek naar chimpansees, die vinden we ook al snel. Wat een bijzondere ervaring om dit te mogen zien.

'488277' door andresenmarianne '488277' door andresenmarianne

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

African Fish Eagle

andresenmarianne

Kibale Forest National Park is één van de aantrekkelijkste regenwouden in Oeganda. Net buiten het park is de Bigodi Wetland Sanctuary, ter bescherming van de Magombe Swamp. Ook hier zijn wandelingen te maken en vele vogels en primaten te bewonderen. De opbrengst komt ten goede aan de lokale gemeenschap voor de bouw van huizen, scholen

'483267' door corriedewinter '483267' door corriedewinter

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Kibale Forest Camp:..

corriedewinter

We overnachten in een van de onderkomens van Nature Lodges in de buurt van Kibaleforest, waar we de chimpansees gezocht en gevonden hebben. Dit was een prachtige ontmoeting, maar niet minder leuk is een wandeling op het terrein van het kamp, waarbij je gegarandeerd roodstaart- en Colobusapen ontmoet. Deze franjeaap, vanwege de witte franje aan de zijkant van zijn lijf, zit heerlijk te eten en trekt zich niets van me aan. Als je goed kijkt, zie je aan de knokkels dat hij maar vier vingers heeft. Daardoor kan hij extra goed door de bomen slingeren. De onderkomens zijn luxe safaritenten met badkamer, ecotoilet (hoopje op bananenbladeren, zand erover, klep open en je ziet er niets meer van) en douche (warm water op afroep) of je staat weer op de camping op plateaus, waarbij iedere tent uitzicht heeft op een riviertje.

'499395' door andresenmarianne '499395' door andresenmarianne

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Oude Red Hartebeest

andresenmarianne

De hartenbeest leeft in open, droge graslanden en savannes,. Vroeger kwam hij in bijna alle grasvlakten en savannes van Afrika voor er zijn zeven soorten. Oude mannetjes leven solitair in een territorium

'392918' door corriedewinter '392918' door corriedewinter

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Boodschappen

corriedewinter

Ik kom hem tegen tijdens een wandeling door de moerassen bij Kibale Forest. Hij staat even stil en hapt van zijn groene banaan (die niet zoet is en eigenlijk naar niets smaakt) De bundel op zijn hoofd blijft gemakkelijk zitten. Knap hoe hij de boodschappen in balans houdt!

'393232' door corriedewinter '393232' door corriedewinter

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Zelfgebakken...chimpa

corriedewinter

We hebben de chimpansees in Kibale Forest vanmorgen bezocht en nu maken we een wandeling door de wetlands in de buurt. We zien bijzondere vogels, colubusapen en veel vlindertjes (zie mijn profielfoto) Op een open plek zit deze jongen te wachten met zijn handel: beeldjes van chimpansees en een enkele gorilla, zelf gekleid en gebakken. Ik koop een beeldje, het is aandoenlijk lelijk.

'537866' door antwan '537866' door antwan

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Bezoek onze naaste...

antwan

De chimpansee is het dier dat het meest verwant is aan de mens. Zijn DNA is voor ongeveer 98% gelijk aan dat van de mens. De resterende 2% zorgt er voor dat wij kunnen, lezen , praten, denken etc. In het Kibale Forest N.P. in Oeganda kun je een bezoek brengen aan de chimpansee. Er leven hier zo’n 700 chimpansees in het wild. Een aantal van deze groepen is gewend aan mensen en kunnen bezocht worden. Voor dit bezoek heb je 2 mogelijkheden. De eerste mogelijk is een korte trekking waarbij je maximaal 1 uur bij de chimpansees kunt verblijven. Nadeel hiervan is dat als je pech hebt en de chimpansees zitten hoog in de boom dat je er eigenlijk weinig van ziet. De tweede mogelijkheid is een zogenaamde “habituation day”. Je begint dan s’ochtends om 6.30 met de zoektocht. Als je ze eenmaal gevonden hebt blijf je de hele dag bij ze. Je ziet ze dan tijdens het eten, spelen, rusten, etc. Als ze hun nest voor de avond gebouwd hebben is je dag ten einde en verlaat je de chimpansees weer. Wij hadden voor de habituation day gekozen en waren daar erg blij mee. In onze zomer, de droge periode in Oeganda, zijn veel chimpansees diep het bos ingetrokken om het zeldzame voedsel dat er nog is te vinden. Er zijn dus op dat moment niet al te veel chimpansees in de buurt en als het dan ook nog eens niet te warm is blijven ze lekker boven in de boom zitten om te eten. Wij hebben uiteindelijk tot 12.30 moeten wachten voordat ze naar beneden kwamen. Vanaf dat moment was het wel fantastisch. Op afstanden van minder dan 1 meter kan je het gedrag van de chimpansee observeren. We zagen ze eten, spelen en liepen achter ze aan door het bos. Ook tijdens het rusten accepteerden ze ons op zeer korte afstand, echt een fantastische ervaring om nooit meer te vergeten.

'463202' door corriedewinter '463202' door corriedewinter

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Nfuzi in Kibale

corriedewinter

We gaan vroeg in de morgen met ranger Harriet Nakyesa op zoek naar chimpansees in Kibale Forest. We lopen over paden die eigenlijk geen pad zijn en Harriet luistert. Ze hoort wel apen, maar dat zijn niet de dieren we zullen bezoeken. Bepaalde groepen zijn meer aan mensen gewend, dus die proberen we te vinden. Ik heb al een paar vrouwtjes hoog in de bomen gezien, maar die komen bijna niet beneden. En dan zien we wat tussen de bomen bewegen. Als we dichterbij komen herkent Harriet Nfuzi. Nfuzi is een wees van 16 jaar oud. Ooit is hij opgevangen door twee andere mannetjes: Rukara en Katongana, waarvan ik al eens een foto heb geplaatst. Nfuzi is een beetje verlegen en blijft op afstand. Wij trouwens ook, je mag de dieren niet dichter dan op 6 meter benaderen. Zelf houden ze zich niet aan die afstand, want Rukara rende vlak langs mij het bos in.

'486028' door corriedewinter '486028' door corriedewinter

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Ontbijt van palmbesse

corriedewinter

Vroeg in de morgen gaan we imet ranger Harriet Nakyesa op zoek naar chimpansees in Kibale Forest. Harriet draagt een geweer om eventuele bosolifanten op afstand te houden. Ze weet precies waar ze moet zijn,we lopen over paden die eigenlijk geen pad zijn en Harriet luistert. Ze hoort wel apen, maar dat zijn niet de dieren we zullen bezoeken. Bepaalde groepen zijn meer aan mensen gewend, dus die proberen we te vinden. En dan zie ik hoog in de bomen dit vrouwtje, dat heerlijk snoept van de palmbessen. Geweldig, hier heb ik een stijve nek voor over! Vrouwtjes komen namelijk weinig beneden, ze zijn te schuw. Wij gaan verder op zoek naar de mannen. We vinden Nfuzi , de wees, Rukara met het zwarte gezicht en Katongana die een verlamde vinger heeft. We moeten op minstens zes meter afstand blijven en dat doe ik ook, alleen Katongana houdt zich er niet aan. Hij rent vlak langs me heen het bos in.

'411341' door Leeu '411341' door Leeu

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Bescherming!

Leeu

De jonge Chimpanzee zoekt en vindt bescherming bij zijn moeder tegen alle gevaren die op zijn pad komen. Moeder is zo'n 90 cm groot en weegt zo'n 35 kg.

'366900' door Leeu '366900' door Leeu

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Verwant!

Leeu

Deze Chimpansee zat daar echt zo met een vragende blik in haar ogen te kijken naar ons. De Chimpansee wordt beschouwd als de nauwste nog levende verwanten van de mens. Je hoeft alleen maar te kijken naar die blik en je smelt.

'398574' door corriedewinter '398574' door corriedewinter

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Goedemorgen!

corriedewinter

We gaan vroeg in de morgen met ranger Harriet Nakyesa op zoek naar chimpansees in Kibale Forest. Harriet draagt een geweer, voor het geval er bosolifanten in de buurt zijn. We lopen over paden die eigenlijk geen pad zijn en Harriet luistert. Ze hoort wel apen, maar dat zijn niet de dieren we zullen bezoeken. Bepaalde groepen zijn meer aan mensen gewend, dus die proberen we te vinden. Hoog in de bomen spot ik een chimpansee. Het is een vrouwtje. Vrouwtjes komen zelden beneden, ze durven niet. En dan hoort Harriet Nfuzi roepen. Hij is 16 jaar, een wees en hij werd opgevangen door twee andere mannetjes. Voorzichtig lopen we verder. We zien niet alleen Nfuzi, maar ook de slapende Rukara (zwart gezicht) Zo'n zwart gezicht is heel apart, bij de meeste chimpansees is het roze. Rukara (ongeveer 18 jaar) heeft last van een vlinder op zijn bil, slaat hem weg, maar de vlinder komt steeds terug. Uiteindelijk gaat hij zitten en dit is zijn ochtendgaap. Goedemorgen!

'553590' door hestermaasdam '553590' door hestermaasdam

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Ik zag niks want ik..

hestermaasdam

Ik moest gelijk denken aan een liedje van Normaal van jaren geleden. Deze chimpansee zit nonchalant naar links te kijken dan valt het niet op dat hij aan het plassen is.

'403340' door corriedewinter '403340' door corriedewinter

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Twijfel

corriedewinter

We gaan vroeg in de morgen met ranger Harriet Nakyesa op zoek naar chimpansees in Kibale Forest. We lopen over paden die eigenlijk geen pad zijn en Harriet luistert. Ze hoort wel apen, maar dat zijn niet de dieren we zullen bezoeken. Bepaalde groepen zijn meer aan mensen gewend, dus die proberen we te vinden. Ik heb al een paar vrouwtjes hoog in de bomen gezien, maar die komen bijna niet beneden. En dan zien we een schim tussen de bomen. Als we dichterbij komen, herkent Harriet Katongana. Hij kijkt nadenkend omhoog en wrijft onder zijn kin, een typisch gebaar van twijfel. Zal ik wel of niet de boom in gaan om die lekkere bessen te plukken? We blijven even wachten, maar dan hoort Harriet andere chimps roepen. We laten de besluiteloze Katongana achter.

'546468' door corriedewinter '546468' door corriedewinter

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Rukara, de denker

corriedewinter

Dit is Rukara. We hebben hem en zijn groep gevonden na een lange tocht door het Kibale Forest. De ranger weet ongeveer waar de groepen zitten; ze herkent ze aan hun roep. Deze groep is wel enigszins gewend aan mensen, maar je moet wel op een afstand van zes meter blijven. Rukara betekent zwart gezicht. Dat is heel apart, bij de meeste chimpansees is het roze. Rukara is nu ongeveer 20 jaar oud. Hij is net wakker en staart wat dromerig voor zich uit. Deze ontmoeting heeft veel indruk op me gemaakt. Het is toch fantastisch dat deze dieren je toelaten in hun territorium? Rukara trekt zich trouwens van de zes meterregel niets aan. Na een poosje rent hij vlak langs me heen het bos in.

'507968' door MSneijers '507968' door MSneijers

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Chimp

MSneijers

Uganda, "de parel van Afrika". "Het land van de gorilla's". Maar niet alleen de gorilla's zijn de moeite waard om te bezoeken. Ook de chimpansees laten een geweldige indruk achter. Imposante geluiden en nieuwsgierige blikken zorgen voor een geweldige ervaring. Wat een mooie dieren en wat lijken ze veel op ons.

'451173' door PleunGroeneveld '451173' door PleunGroeneveld

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Om nooit te vergeten

PleunGroeneveld

Dit zou ik zo nog een keer doen, een tocht met fysieke ontberingen, klimmen, klauteren, warm en zweterig maar gelukkig met droog weer en als ultiem eindpunt de ontmoeting met de berggorilla's. Nooit gedacht dat deze bijzondere dieren zo zachtaardig kunnen zijn en je ze zo dicht kunt benaderen. Een ontmoeting om nooit te vergeten.

'392749' door Leeu '392749' door Leeu

UgandaKibale Forest NP

UgandaKibale Forest NP

Mooi!

Leeu

De Chimpansees waren al een aantal weken niet of nauwelijks gezien vanwege het weer. Het was koud en nat geweest. De ochtend dat wij op pad gingen was het droog en een redelijke temperatuur. De ontmoeting was indrukwekkend mooi en we hadden het geluk om ze echt goed te kunnen zien.