Zanzibar eiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zanzibar eiland image

Zanzibar eiland

Zanzibar eiland
Tanzania
Evstee

Van Nairobi naar Kaapstad Deel III

Jambo mensen!

De afgelopen 3 dagen voelen niet meer als reizen maar echt als vakantie! Zanzibar is geweldig!

Op vrijdag hebben we vanaf Dar el Salam (kortweg Dar genoemd) de ferry genomen naar Zanzibar. De rit door Dar was een belevenis op zich, met een enorme verkeersdrukte en een meter water in de hoofdstraat omdat het zo hard geregend had. Van alle kanten kwam toeterend verkeer, maar gelukkig is Steve, onze Aussie Truck Driver, wel wat gewend!
De ferry tocht duurde 2 uur en we zaten tussen kippen en geiten terwijl er een hele slechte film gespeeld werd. Ik was blij dat we ervan af konden stappen en nog blijer dat ik een Primatour had genomen voor vertrek.

De eerste nacht op Zanzibar hebben we doorgebracht in de hoofdstad Stone Town. Stone Town is een klein stadje met hele nauwe straatjes en doet Arabisch aan. De bevolking is hier voor 90 % Moslim en we worden iedere morgen om 05.00 uur gewekt door de speakers van de moskee waaruit het ochtendgebed schalt. De eerste keer was dat wel een vreemde gewaarwording maar nu ben ik er aan gewend.

Ons hotel was midden in het centrum van de stad in een heel nauw straatje. Na incheken werden we voorgesteld aan Ali, onze lokale gids die de excursies verzorgd. Superenthousiaste man die hier is geboren en getogen en veel over het eiland weet.

Na zijn uitleg zijn we even een korte wandeling gaan maken en hebben we de bar van Freddy Mercury's (van Queen) familie bezocht. Mercury is hier geboren en deels opgegroeid.

's Avonds zijn we voor de zonsondergang naar het Africa House gegaan, met een geweldig uitzicht over het strand vanaf het balkon. Het ultieme vakantiegevoel, met een pina colada in een kokosnoot! Extra attractie waren de 2 aapjes van de eigenaar van de bar, die Malcolms mojito naar binnen slurpten toen hij even op het toilet was!! Na de bar zijn we naar de markt gelopen, wat echt een belevenis was. Rijen vol eettentjes/kraampjes waar je allerlei lokaal eten kan krijgen. Ik heb inktvis en snapper van de bbq gegeten en zoete banaan met pannekoekjes! Hartstikke lekker en goedkoop, diner voor 2 euro!

's Morgens werden we om 9 uur opgehaald door Ali voor een tour over het eiland. Zanzibar staat bekend om de vele specerijen die hier groeien en we hebben een rondleiding gekregen op een van de plantages. Gezien hoe kaneel, vanille, chocolade, gember en nog veel meer groeit. Ook nog een demonstratie palmboom klimmen gekregen en een heleboel vers fruit geproeft. Als extraatje hadden de kinderen op de plantage tasjes gemaakt voor de dames en voor de heren charmante stropdassen en hoedjes.

Na de plantage hebben we een rondleiding gekregen op de voormalige slavenmarkt, wat erg indrukwekkend was. Vooral de kelder waarin de slaven werden opgesloten was echt gruwelijk, zonder daglicht en met een heel laag plafond. Iedereen was er wel stil van.
Na de lunch in een traditioneel restaurant met heel veel rode pepers, hebben we onze spullen opgepikt en zijn we richting het strand gereden. Ons hotel hier is echt heerlijk, fijne bedden en een goede douche en direct aan het strand. Het ontbijt wordt geserveerd op een terras boven het water!
Cocktails in overvloed en het eten is echt heerlijk. Gisteren zijn we met een groepje de hele dag wezen snorkelen op een rif buitenaf. Heel veel gekleurde vissen gezien, een murene en kreeften. Het water was ongelofelijk helder. Lunch hadden we op een klein eilandje, met verse tonijn van de bbq en heerlijke salade en rijst. Echt een paradijs!

Helaas sloeg het weer op de terugweg om en zijn we bijna met boot en al ten onder gegaan. De matrozen probeerden het zeil te heisen om ons te laten zien hoe een traditionele dhow (zeilboot) werkt maar dat ging niet helemaal goed. Door de plotseling wind scheurde het zeil helemaal doormidden en sloegen we bijna om. Iedereen gillen natuurlijk en Malcolm die op het dak lag, viel bijna in het water.
We zijn er dus goed vanaf gekomen, al had een flink aantal van ons wel hele rode billen en ruggen van de zon, waaronder ik zelf. We lijken echt wel een horde bavianen en het doet behoorlijk pijn.
's Avonds hebben we met z'n allen gegeten in een gesloten restaurant. Dat klinkt een beetje vreemd, maar een aantal die niet mee waren gaan snorkelen hadden 's middags de eigenaar ontmoet op het strand en die had ons uitgenodigd. Het eten was grandioos, vissoep vooraf, verse kreeft en inktvis en garnalen, heerlijke saus en rijst en vers fruit na.Onder de sterrenhemel op het strand, dus beter kan niet!
Vandaag is een rustige dag, ik probeer een beetje in de schaduw te blijven en misschien ga ik vanmiddag nog even naar een schildpadden opvang, waar je met die beesten kan zwemmen. Verder wat was doen, dat is hard nodig namelijk...
Morgen hebben we nog een dag aan het strand, waarna we teruggaan naar Stone Town voor de laatste nacht op Zanzibar. De drie dagen daarna worden heftig, lange reisdagen waarbij we om 05.00 's morgens in de truck moeten zitten. Volgende bestemming is dan Malawi, waar we gelukkig weer een paar relaxte dagen aan het meer van Malawi hebben.

Op het moment alles dus in vakantietempo en gelukkig is de Numpty niet meer rond mijn nek beland. Jonge Mark (die voor de kenners lijkt om Finch uit American Pie) heeft hem rond zijn nek sinds we hier zijn, omdat hij tijdens de nacht in Dar probeerde bij Mark Smith en Annie in de tent binnen te komen, en dan ook nog door het raam ipv de deur.

Er is nu trouwens nog een extra onderdeel toegevoegd: bij 3x Numpty een hele dag oranje crocs dragen en bij 6 x Numpty ook nog een hoed erbij!!! Reden genoeg om goed op mijn tellen te passen dus!!


Groetjes van Zonnig Zanzibar waar de cocktails goed smaken en billen roodverbrand zijn!