Manzini omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Manzini omgeving image

Knielen voor de koning...en voor ons

Manzini omgeving
Swaziland
Jarowi

Knielen voor de koning...en voor ons

We kwamen na een lange busreis vanuit Maputo, Mozambique, aan in Manzini. Vanaf daar namen we een taxi naar ons hotel bij de Ezulweni Valley. De taxichauffeur heette Mike en het was een leuke, spontane jongen. Toen we aangaven dat we wel wat van Swaziland wilden zien, zei hij dat hij ons de volgende dag wel een tour wilde geven. We zouden langs het nationale voetbalstadion gaan(mijn wens), langs een echte Swaziland Market(beetje jammer), King Sobhuza II Memorial Park en het Nationale museum. Zo gezegd, zo gedaan.

De volgende dag stond hij keurig op ons te wachten en reden we eerst naar het stadion. Nadat we daar hadden rondgekeken gingen we naar het King Sobhuza II Memorial Park. Rondom het memorial mochten geen foto's gemaakt worden, dus we lieten het toestel in onze rugtas en liepen door het kleine museum en door de tuinen van het park.

Na 20 minuten liepen we, met Mike, terug naar onze taxi toen het gebeurde......Er kwam een politie motor voor ons staan om de uitrit van de parkeerplaats te blokkeren. Al gauw zag ik nog 6 motoren en in de verte zag ik de 1e van 5 grote zwarte auto's aankomen. Mike gebaarde driftig dat we moesten knielen, omdat Koning Mswati III zou langskomen. Nadat wij op onze knieën in de berm zaten, minderden de auto's vaart en kwam Koning Mswati III aan. Mike fluisterde dat we niet mochten praten, geen oogcontact mochten zoeken en dat we nederig moesten blijven zitten.

Het was een bont gezelschap om de koning heen en je voelde de 'vibe' in de lucht. Zo snel als hij kwam was hij ook weer verdwenen en we mochten weer opstaan. Mike kuste onze handen, omhelsde ons en vertelde dat wij hem 'dit geluk' hadden gebracht. Hij had de koning nog nooit 'live' gezien en dankzij ons(in zijn gedachten)wel. Hij nam ons mee naar vrienden, familie en iedereen die het maar wilde horen. Mensen die het hoorde hadden tranen in hun ogen, wilden ons aanraken en gingen voor ons knielen. Sommige mensen dansten van geluk en andere keken ons stil en met respect aan. Die dag hebben heel wat mensen ons aanbeden.....

Voor even waren wij de Koning en Koningin van Swaziland.

Foto's

5809d.jpg
5809d.jpg
Jarowi