Manzini foto's & tips

'228998' door Marjan '228998' door Marjan

SwazilandManzini

SwazilandManzini

9.0000 kg

Marjan

schoon aan de haak. In het Hlane Royal National Park kom je absoluut witte neushoornen tegen. Deze drie liggen heerlijk te rusten en dienen als eettafel voor de ossepikkers. De Witte neushoorn is na de olifant het zwaarste (land)dier. Een volwassen exemplaar kan maar liefst meer dan 3000 kg wegen! Hij onderscheidt zich van de Zwarte neushoorn door zijn brede mond (de zwarte neushoorn heeft puntige lippen). Hij dankt zijn naam aan de Engelsen. Zij begrepen namelijk niet wat er met de Afrikaanse naam 'wijd-lip' werd bedoeld en noemde het dier 'white lip'.

'93821' door Lindsay '93821' door Lindsay

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Lief kindje

Lindsay

Schattige baby van een marktverkoopster

'543090' door deerik '543090' door deerik

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Paprika?

deerik

In Swaziland bezochten we op een ochtend de markt van Manzini. Genoten van de mensen en de producten. Vooral alle medicinale en voodoo-achtige kruiden, wortels en rare poedertjes verbaasden me. Deze vriendelijke dame showt trots haar paprika's, heb haar maar niet verteld hoe vies ik die dingen vind ;)

'212069' door Marjan '212069' door Marjan

SwazilandManzini

SwazilandManzini

King!

Marjan

In het Hlane Royal National Parl heb ik mij voor het eerst maar eens laten begeleiden door een gids. Echter de game drive was niet echt een succes, behalve dan dit enige hoogtepunt. Deze leeuw lag in een afgebrande omgeving in de eerste zonnestralen te rusten. Driekwart van het leeuwengebied bleek te zijn afgebrand door bosbranden en bovendien leek mij het gebied veel te klein voor de leeuwen. Zeker toen de gids zei dat er twee troepen leeuwen leefden en dat ze niet bijvoerden. Leek mij stug want meer dan de helft van het gebied hadden we in anderhalve uur doorgereden. In de alerte houding zoals de leeuw hier ligt, kan de leeuw volgens onze gids 5 tot 7 meter springen.

'545398' door deerik '545398' door deerik

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Fruit Gangster

deerik

Op een markt in Manzini zat deze marktkoopman tussen zijn fruitwaren in te wachten op klanten. Zijn markante verschijning deed me nog wel het meest denken aan een Gangster. Wat zou er nu echt in die sinaasappelen zitten????

'524235' door Jenny '524235' door Jenny

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Nieuwsgierige...jonge

Jenny

In Swaziland stopten we aan de kant van de weg bij een aantal kraampjes waar allerlei mooie beeldjes van speksteen werden verkocht (speksteen is een stollingsgesteente, dat meer dan twee miljard jaar geleden in de aardkorst werd gevormd). Op het moment dat we, mèt diverse aankopen, weer in de bus stapten kwamen deze nieuwsgierige mannetjes aanrennen. Iets bijzonders om in Swaziland te bezoeken is een glasfabriekje genaamd Ngwenya Glass. Hier kun je vanaf een balkon zien hoe gebruikt glas, voornamelijk frisdrankflesjes, wordt gerecycled tot mooie kunstvoorwerpen die over de hele wereld te verkrijgen zijn (natuurlijk ook ter plekke in het bijbehorende winkeltje). Alle bewoners van Swaziland worden aangemoedigd tot het verzamelen van glas (tegen betaling) en zorgen zo meteen voor een schoner milieu. De glasfabriek werkt ook samen met lokale scholen. In ruil voor bouwmaterialen en het sponsoren van diverse voetbalteams moeten de scholieren regelmatig straatvuil opruimen (en het glas inleveren). Mooi initiatief! http://ngwenyaglass.co.sz/

'261402' door Marjan '261402' door Marjan

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Babyvet

Marjan

heerlijk al dat babyvet wat inmiddels een beetje ontstaat. Deze knaap op de foto is wel ietsje groter maar blijft ook nog wel evne afhankelijk van zijn/haar moeder. Foto gemaakt in het Hlane Royal National Park.

'216909' door Marjan '216909' door Marjan

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Puntig

Marjan

In het Hlane Royal National Park kom je absoluut witte neushoornen tegen. Dit is de moeder die samen met haar kroost een tijdje voor onze auto uit bleven lopen om na een tijdje weer de bosjes in te verdwijnen. Soms waren ze zo dichtbij dat je er een mooi portretje van kon maken. Die hoorns vind ik er altijd gevaarlijk en machtig uitzien.

'245285' door Doggie '245285' door Doggie

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Mijn nieuwe tas!

Doggie

Op de markt in Manzini. 8 Tassen per dag maakt deze vrouw en uiteraard ook eentje gekocht. Ze is op de foto net bezig om het hengsel wat langer te maken.

'210803' door Marjan '210803' door Marjan

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Best tongetje!

Marjan

In Hlane Royal National Park kwamen we in het neushoorngedeelte van het park deze jolige giraffe tegen. Ik was gestopt om een Roodsnavelossepikker op zijn nek te fotograferen, amar die dook elke keer achter de nek en vloog op een gegeven ogenblik weg. Voordat we weg reden nog even een kopportretje van deze prachtige elegante dieren gemaakt. En wat denk je,,,, ja hoor steekt hij zijn tong naar mij uit;-))

'394240' door valari '394240' door valari

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Samen genieten van he

valari

Samen met deze oude dame heb ik de zon zien ondergaan in het prachtige Hlane Royal National Park in Swaziland. Het is niet groot, maar heeft een leuke campsite en is prachtig mooi groen.

'372836' door valari '372836' door valari

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Swazi people

valari

Ondanks dat Swaziland behoordlijk toeristisch is, levert het land nog steeds prachtige plaatjes op. Van het de berglandschappen tot mooie close ups van de bewolking. Deze man is verkleed voor een voorstelling in een traditioneel Swazi dorp. Zoomlens erop en schieten maar!

'111496' door koffiemetkoek '111496' door koffiemetkoek

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Drinken

koffiemetkoek

Op de markt in Manzini moet je eigenlijk zonder bezitting rondlopen. Foto's maken wordt niet atlijd op prijs gesteld. Dankzij een van mijn medereizigers heb ik achter hem deze foto kunnen maken. Een meisje wat drinken in een plasticzakje heeft gekocht om even af te koelen.

'214413' door Marjan '214413' door Marjan

SwazilandManzini

SwazilandManzini

In het landschap

Marjan

We hadden enkele dagen uitgetrokken voor Swaziland en besloten na Hlane Royal National Park naar Millwane National Park te gaan waar je een prachtige overnachtingsplek hebt. Net voor zonsondergang kwamen we aan en zagen we deze zebra's in het landschap met de bebouwing op de achtergrond staan. Snel even gebruik gemaakt van het laatste licht. De volgende dag bleek hoeveel water er in afrika kan vallen. Liters kwamen er naar beneden en onze dagen in Swaziland waren volledig weggeregend helaas. We besloten na uren regen om toch maar door te rijden naar St. Lucia om daar onze spullen te drogen. Helaas regende het daar ook nog en hebben we in een backpackerhostel overnacht. Moest ook wel want de auto bleek niet helemaal waterdicht te zijn;-(((

'213407' door Marjan '213407' door Marjan

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Iets grotere drollen

Marjan

Al eerder plaatste ik het jong wat na zijn moeder naar het toilet moest. Op deze foto kun je goed zien dat dit toilet in het Hlane Royal national Park al eerder gebruikt is door deze Witte Neushoorns. Neushoorns gebruiiken bepaalde vaste plekken om hun behoefte te doen en dat was ook wel te zien aan de vooraad bolvormige keutels die hier op één grote bult lagen. Ik neem aan dat u nu uw eten al wel op heeft;-)))

'215234' door Marjan '215234' door Marjan

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Roodsnavelossenpikker

Marjan

De Roodsnavelossenpikker (Buphagus erythrorhynchus) nestelt in boomholtes en maakt daarin een nestje van haren van dieren. Hierin legt hij 2-5 eieren. Buiten het broedseizoen begeeft hij zich vaak in grotere groepen. Hij leeft van insecten die hij vaak tussen de vacht van dieren vindt. Een volwassen vogel eet per dag zo’n 100 volgezogen vrouwtjesteken (Boophilus decoloratus)of meer dan 12.000 larven van deze teken. Maar eigenlijk is de teek niet het hoofdvoedsel, maar het bloed dat in deze teken zit. Soms eten de ossenpikkers zelfs ook direct van het bloed van dieren, door de wonden die de dieren hebben gekregen open te houden. Het voordeel voor de dieren ligt in het feit dat de ossenpikkers de wond vrij houden van parasieten en ziektes. De Roodsnavelossenpikker is een middelgrote vogel van ongeveer 20cm groot met sterke poten om de vacht van dieren vast te kunnen pakken. Naast deze Roodsnavelossenpikker leeft er in afrika ook de Geelsnavelossenpikker maar deze heeft een gele snavel met een rode punt en bij deze ontbreekt ook de duidelijke gele oogring. Deze foto maakte ik op een camping in het Hlane Royal National Park in Swaziland.

'266613' door Car '266613' door Car

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Drinken op de Manzini

Car

Dit is mijn eerste sneaky portretten ooit! Terwijl ik stond te praten met een bekende heb ik mn camera lekker nogelant scherp gesteld (analoge Nikon camera met 300mm lens) Mn hart ging echt te keer, ik vond het heel moeilijk om iemand in zijn dagelijkse leven zomaar boem op de foto te zetten. Bij het zien van deze foto is mijn "verslaving" begonnen om meer mensen zo op de foto proberen te krijgen. Deze foto is genomen op de markt in Manzini, Swaziland. Daar drinkt iedereen bevroren drinken (ontdooit natuurlijk zo met die hitte) zo uit een plasticzakje. Geen statiegeld, weinig afval en heerlijk fris drinken.

'139472' door herman m '139472' door herman m

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Verkoeling

herman m

(Svp volledig openen) Deze hippo's zoeken verkoeling in de rivier, die door het Mlilwane Natuurreservaat stroomt. Dit is het oudste park van het land en ligt heel idyllisch in de Ezulwini-vallei, redelijk in het centrum van het koninkrijk. Eén van de nijlpaarden op de foto heeft vooral honger en is daarom aan het grazen!

'230032' door Marjan '230032' door Marjan

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Witte wieven

Marjan

In alle vroegte betraden we het leeuwengebied in het Hlane Royal National Park in Swaziland. De zon kwam op en de grondmist bewoog zich, samen met nog enkele rookpluimen van de bosbrand, als Witte wieven door de struiken. Gaf wel een aardig mysterieus gezicht in de warme ochtendgloed.

'215359' door Marjan '215359' door Marjan

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Baby-rhino

Marjan

In het Hlane Royal National Park kom je absoluut witte neushoornen tegen. Dit kleintje liep samen met zijn moeder een hele tijd voor onze auto om na een tijdje weer de bosjes in te verdwijnen.

'211666' door Marjan '211666' door Marjan

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Hoge nood!

Marjan

Deze jonge neushoorn liep samen met zijn moeder over de weg in het Hlane Royal national Park richting een openbaar toilet. Daar deed hij/zij zijn moeder na en deed zijn boodschap op de grote hoop. Neushoorns gebruiiken bepaalde vaste plekken om hun behoefte te doen en dat was ook wel te zien aan de vooraad bolvormige keutels die hier op één grote bult lagen. Eet smakelijk allemaal;-))

'188510' door marcvandermark '188510' door marcvandermark

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Varaan

marcvandermark

In het Mlilwane National Park schoot vanuit de begroeiing ineens deze vriend tevoorschijn. Kleurt mooi bij zijn omgeving!

'139273' door herman m '139273' door herman m

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Lieve nyala

herman m

Deze vriendelijke, bepaald niet schuwe, maar wel nieuwsgierige vrouwtjes Nyala zagen we in het Mlilwane Natuurreservaat in Swaziland. Dit wildpark ligt in de Ezulwini-vallei. Van zeer nabij kun je hier kennis maken met nyala’s en andere antilopen, wrattenzwijnen, apen en nijlpaarden. Onder begeleiding van een gids kunnen bezoekers vroeg in de morgen of aan het einde van de middag wandeltochten maken. Liefhebbers van paardrijden kunnen op een gehuurd paard de vele kuddes impala’s, kudu’s en waterbokken tot dichtbij naderen.

'152306' door Lindsay '152306' door Lindsay

SwazilandManzini

SwazilandManzini

Aardappelen

Lindsay

Op de markt in manzini