Ezulwini Vallei foto's & tips

'521906' door JMoerkens '521906' door JMoerkens

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

De Ezulwini-Vallei &.

JMoerkens

De Ezulwini-Vallei: Een groene vallei van ongeveer 20 kilometer lang in Swaziland. Het wordt ook wel een hemelse vallei genoemd, omdat zich in deze regio de meeste attracties van het land bevinden. Hot springs, casino's, luxe hotels, etc. Voor mij was enkel de natuur al de moeite waard om te genieten van deze plek. Ik was er op enkele mistige dagen, en eigenlijk deed het landschap daardoor heel on-Afrikaans aan. Ik maakte een wandeling vanaf mijn lodge (Brackenhill Lodge), in de buurt van de hoofdstad van het kleine koninkrijk, Mbabane. Hier heb je geen notie van het gegeven dat de hoofdstad zo dichtbij is. Het is een prachtig landelijk gebied met rotspartijen, beekjes en boerderijen. Wat de Kodakhond hier doet is een verhaal apart. Aan het begin van de wandeling viel mijn oog ineens op twee enorme blaffende Rottweilers, die bij een boerderij vandaan gerend kwamen, recht op mij af. Hoewel ik een dierenliefhebber ben, was ik toch enigszins geïntimideerd. Terwijl het blaffen steeds luider werd, en ik ze in mijn ooghoeken zag naderen, werd ik toch wat benauwd. Ik zag mezelf al met een bloedend been een lokaal ziekenhuis opzoeken. Ik probeerde stug door te lopen en de honden vooral niet aan te kijken. En ineens stonden ze naast me. Stil. Kwispelend. Ik gaf ze geen aandacht, en langzaam gingen ze voor me uit lopen. Uiteindelijk bleken ze uiterst zachtaardig en had ik er twee nieuwe maatjes bij. Steeds als er een mooi uitzichtpunt was (zoals op de foto) rende er eentje voor me uit, en wees de plek aan, zo van: "Kijk hier eens!". Net als de Kodak-paaltjes in bijvoorbeeld de Efteling. Uiteindelijk raakte ik verdwaald en bleven de honden bijna 3 uur aan mijn zijde. Ze waren volledig uitgeput, gingen om de haverklap liggen, onder luid gehijg. Ik voelde me schuldig dat ze met me mee waren gegaan! Uiteindelijk vonden we gelukkig hun boerderij en mijn lodge weer terug. Samen uit, samen thuis.

'510147' door JMoerkens '510147' door JMoerkens

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Wandelen in de...Ezul

JMoerkens

De Ezulwini Vallei is voor reizigers één van de meest interessante plekken om te bezoeken van het koninkrijk Swaziland. Rondom de 'vallei van de hemel' (wat Ezulwini betekent) is veel te beleven. Er is prachtige natuur, al dan niet met wild, en er zijn hot springs, houtsnijwerkplaatsen, etcetera. Bovenal is het een mooi groen gebied, waar je fijn kunt wandelen in een sprookjesachtig, en niet direct typisch Afrikaans landschap. Ik was er op een hele mistige dag, het gaf een speciaal sfeertje. Vanuit bijvoorbeeld Brackenhill Lodge, een leuke lodge waar men mensen uit townships opleidt tot volwaardig hotelpersoneel, kun je mooie wandeltochten maken in de omgeving, waarbij je mooie uitzichten in de vallei hebt. Of als het mistig is, wat minder goed zicht. Maar mooi is het altijd!

'507534' door JMoerkens '507534' door JMoerkens

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Trots op Swaziland

JMoerkens

Hoe klein het koninkrijk Swaziland ook is, het heeft toch een geheel eigen cultuur met eigen tradities en leefwijzen. En dáár vertelt de Swazi-bevolking je maar wát graag over... Hoewel het land helemaal ingekapseld is tussen de landen Zuid-Afrika en Mozambique, verschillen hun gebruiken op veel vlakken. Het land is ook een stuk minder verwesterd en meer traditioneel dan de meeste delen van Zuid-Afrika. Een gids liet me kennis maken met de Swazi-cultuur, door veel over zijn eigen leven te vertellen. Mocht je wat meer verdieping zoeken over de geschiedenis en cultuur, raad ik je een bezoek aan het Nationaal Museum in Lobamba aan. Het is kleinschalig doch interessant, trek er 1 á 2 uur voor uit. De gids droeg zelfs een ketting met de vlag van Swaziland vervaardigd met kraaltjes. Dit bewijst maar weer hoe trots hij op zijn land is, heel mooi om te zien. Op deze foto toonde hij zijn ketting aan me.

'527593' door Fransvdg '527593' door Fransvdg

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Vind ik dit nou...Swa

Fransvdg

1995: Rondreis Zuid-Afrika en Swaziland. Leuk: weer twee nieuwe landen erbij. Maar er ging veel fout die reis: een licht dementerende reisleider en een bus met panne waren de grootste ergernissen. Over die reisbegeleider heb ik vandaag ook een blog geschreven. En die kapotte bus zorgde ervoor dat ons bezoek aan Swaziland werd ingekort. Ik heb dus echt te weinig gezien daar: twee grensposten, wat fotostops onderweg en dit hotel..... Zeg eens eerlijk: is dit nou Swaziland???

'531152' door Mi '531152' door Mi

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Mooi stel!

Mi

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika & Swaziland, samen met mijn kinderen, kwamen we met toeval bij het Matenga Cultural Village terecht, dit is een traditioneel Swazi dorp met 16 hutten gebouwd in traditionele vorm en van traditionele materialen als palen, riet, gras, grond en mest. Elke hut en plaats binnen het dorp heeft zijn eigen functie, zoals de kraal waar dieren veilig de nacht kunnen doorbrengen. Matenga is een cultureel dorp, een openluchtmuseum, waar het dagelijkse leven van de traditionele Swazi met hun gewoontes uit de periode rond 1850 ontdekt kan worden. Het dorp wordt ook wel Ligugu Lemaswati genoemd: de trots van de Swazi mensen. (zie verder hierover mijn blog)

'527617' door Fransvdg '527617' door Fransvdg

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Ja, dit vind ik...Swa

Fransvdg

Ja, dit vind ik Swaziland. En nu komt natuurlijk de vraag: wat zoek je als reisfotograaf: stereotypen of verrassingen? Na mijn vorige foto zullen jullie wel begrepen hebben dat er voor mij - mede dankzij de bijzondere reisleider - weinig echte verrassingen waren in Swaziland. (Ik verwijs voor meer uitleg ook graag naar mijn blog.) Dit is een gescande dia.

'534806' door Francoise '534806' door Francoise

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Siësta

Francoise

Op onze doorreis door Swaziland bezochten we een lokale markt. Maar het was overduidelijk dat we er in het naseizoen waren: weinig klanten en dus prima tijd voor een siësta tussen de koopwaar!

'531829' door Mi '531829' door Mi

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Ik heb mijn wagen...v

Mi

In Zuid-Afrika en Swaziland zie je regelmatig mensen langs de weg staan of lopen ,die graag een lift willen. Deze mannen waren "opgepikt" om vervolgens naar het werk te gaan, maar eerst nog even een stop bij de benzinepomp. Als ik mensen op de foto wil vastleggen vraag ik altijd toestemming, net zoals bij deze wel hele stoere mannen die na de fotosessie veel lol hadden met elkaar, en al zwaaiend er vandoor gingen toen ze klaar waren.

'567844' door jeannette '567844' door jeannette

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Cultuur

jeannette

In de Ezulwini vallei kun je je wel een dag vermaken. O.a. vind je er dit culturele dorp waar je dansen kan zien en hoe de mensen vroeger leefden in Swaziland

'558917' door JeroenvanLeeuwen '558917' door JeroenvanLeeuwen

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Swazi dans

JeroenvanLeeuwen

Gedurende ons bezoek aan Swaziland bezochten we het swazi cultural village bij Ezulwini. Eerst kreeg je een rondleiding door het traditionele Swazi dorp met een hoop interessante - en leuk vertelde - uitleg. Daarna werd er tevens een traditionele dans tentoongesteld. Al met al een indrukwekkende dans die, qua intensiteit, wat weg heeft van de Haka van de Maori. Toch symboliseert deze foto, met mannen die onder de traditionele kleding Adidas broekjes dragen, voor mij ook mijn verblijf in Ezulwini. Op het eerste oog is het er prachtig. De valleien zijn mooi, de natuur is mooi en de interessante cultuur lijkt verweven in het dagelijks leven. Als je echter wat langer kijkt lijkt er toch iets niet te kloppen. Op de weg wordt je ingehaald door Ferrari's en Lamborghini's (serieus), het één na het andere gigantische modern-ogende gebouw wordt de grond uit gestampt en grote winkelcentra met de modernste kledingmerken bevinden zich. Het oogt bijna Europees terwijl dit toch in de top 5 armste landen ter wereld staat en de hoogste HIV-prevalentie in de wereld heeft. Zodoende lijkt Ezulwini een soort illusie te zijn waar je voorbij moet kijken om de daadwerkelijke problemen in het land te kunnen zien.

'537419' door Francoise '537419' door Francoise

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Olifant met lontje

Francoise

Een mooi staaltje vakmanschap: handgemaakte kaarsen in het fabriekje van Swaziland Candles. Deze man zei niet veel maar kneedde de mooiste dierfiguren van parafine. Voor een foto had hij wel even tijd, en ik zag de trots in zijn ogen!

'557818' door JeroenvanLeeuwen '557818' door JeroenvanLeeuwen

SwazilandEzulwini Vallei

SwazilandEzulwini Vallei

Swazi dans

JeroenvanLeeuwen

Gedurende ons verblijf in Ezulwini, Swaziland bezochten we dit traditionele swazi-dorp. Dit dorp is officieel niet meer in gebruik maar geeft een goed beeld van de Swazi-bevolking en de daarbij behorende cultuur. Een belangrijk aspect van deze cultuur is de traditionele dans. Deze dans heeft wat weg van de Haka uitgevoerd door de Maori's qua intensiteit en intimidatie-factor. De dans wordt begeleidt door ritmisch getrommel op aanzwepend tempo waarbij er veel agressieve (schop/slaan) bewegingen worden gemaakt. Al met al een indrukwekkend uitzicht.