Ezulwini Vallei

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ezulwini Vallei image

Culturele traditionele dans

Ezulwini Vallei
Swaziland
Mi

Culturele traditionele dans

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika & Swaziland, samen met mijn kinderen, kwamen we met toeval bij het Matenga Cultural Village terecht, dit is een traditioneel Swazi dorp met 16 hutten gebouwd in traditionele vorm en van traditionele materialen als palen, riet, gras, grond en mest.
Elke hut en plaats binnen het dorp heeft zijn eigen functie, zoals de kraal waar dieren veilig de nacht kunnen doorbrengen.

Matenga is een cultureel dorp, een openluchtmuseum, waar het dagelijkse leven van de traditionele Swazi met hun gewoontes uit de periode rond 1850 ontdekt kan worden. Het dorp wordt ook wel Ligugu Lemaswati genoemd: de trots van de Swazi mensen.

Toen wij bij het bord van het culturele dorp arriveerden, wees een man in uniform ons de weg waar we onze auto konden parkeren. Wat ons gelijk opviel was, dat er gelijkertijd met ons ook een aantal bussen vol enthousiaste kinderen ging parkeren.

We waren er al snel achter dat deze kinderen met begeleiding die dag, "een dagje uit" hadden van school.
Zij wisten waarvoor zij kwamen, maar wij wisten nog steeds niet wat er ging gebeuren.
Wij lieten ons verrassen.

We mochten plaatsnemen op één van de vele stoelen die klaar stonden in een grote kring met in het midden een grote ruimte voor....... ja waarvoor?
Vele kinderen riepen en gebaarde met hun hand dat wij naast hun "moesten" zitten, en hielden de stoelen vrij zodat wij daar konden gaan zitten. Toen wij inmiddels zaten hadden wij veel bekijks, het was voor ons en voor deze kinderen een hele speciale ervaring, wij als blanken tussen al die mooie donkere kinderen in uniform. (verder geen enkele toerist te bekennen)

De kinderen wilde gelijk weten waar we vandaan kwamen en hoe wij het "hier" vonden in hun land en of we nog een keer zouden komen.
Vooral de oudere jongens van ongeveer 13,14 jaar vonden mijn dochter wel interessant en zij kreeg dan ook veel aandacht.

Toen iedereen zat werd al snel duidelijk dat we vermaakt gingen worden door een dans/zanggroep in speciale klederdracht en hun muziekinstrumenten.
Mijn dochter werd er al snel uitgepikt om een aantal pasjes mee te dansen, wat haar best goed af ging......
Voor de Afrikaanse kinderen en voor ons was dit een leerzame les over tradities binnen hun cultuur, wij waren dan ook heel blij dat we dit bijzondere onverwachte uitje hebben mogen meemaken.

Foto's

b3752.jpg
b3752.jpg
Mi
16773.jpg
16773.jpg
Mi