Gorée

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Recycle-kunst

Gorée,
Senegal


Afgelopen januari waren Eefje en ik in Senegal... voor een zonvakantie. 9 dagen, alleen met alleen maar de 3 l's (liggen, luieren en lezen) is het toch niet helemaal voor deze jongen. Ik wil toch minimaal 1 excursie doen en dan maar kijken of ik Eefje mee krijg?

Een excursie Dakar - het slaveneiland Goree - Lac Rose leek me boeiend genoeg. Na een ritje door Dakar gingen we naar het slaveneiland. We begonnen met een wandeling. We liepen een heuveltje op, met aan beide kanten van het pad alleen maar schilderijtjes en tekeningen. Meestal kopen we een schilderijtje, dat ons aanspreekt, maar we zagen er niets bij. Bovenaan het heuveltje zagen we andere kunst... gemaakt van afval en afgedankte spullen. Heel bijzonder om te zien, maar niet bijzonder genoeg om aan te schaffen. Kunststukje van oude mobieltjes, oude speelgoed, je kon het niet gek bedenken of het lag er wel.

Eentje sprong er wel heel erg uit... het zag er bizar en wel wat morbide uit, maar iedereen was er toch behoorlijk door gefascineerd! Helaas was er niemand in de buurt om een toelichting te geven, want ik was benieuwd wat het precies zou moeten voorstellen.

Eenmaal thuisgekomen ben ik wat gaan googelen en het blijkt een een heuse kunststroming te zijn... Recycle-kunst. De kunst van het recyclen is om opnieuw naar dat afval kijken. De schoonheid zien in alledaagse gebruiksartikelen. Wat wij doen is het afval als grondstof op een creatieve manier hergebruiken. Het enige wat je hier voor nodig hebt is een open blik en het vermogen om buiten de kaders te denken. (bron: Stichting `De Kunst van Kringloop')