Gorée foto's & tips

'553144' door Cobinho '553144' door Cobinho

SenegalGorée

SenegalGorée

Schilderijstraatje

Cobinho

De afgelopen dagen heb ik een paar voorbeelden laten zien van recycle-kunst... heel speels en vindingrijk. Zeg maar `creatief met kurk' voor gevorderden! Om bij de recycle-kunst te komen liepen we over een klein en smal weggetje, waarbij aan weerszijde van het weggetje allerlei tekeningen en schilderijtjes waren gestald. Let op de afwezigheid van de kunstenaars... nog steeds vind ik die afwezigheid bijzonder verbazingwekkend.

'552957' door Cobinho '552957' door Cobinho

SenegalGorée

SenegalGorée

Recycle-kunst

Cobinho

Afgelopen januari waren Eefje en ik in Senegal... voor een zonvakantie. 9 dagen, alleen met alleen maar de 3 l's (liggen, luieren en lezen) is het toch niet helemaal voor deze jongen. Ik wil toch minimaal 1 excursie doen en dan maar kijken of ik Eefje mee krijg? Een excursie Dakar - het slaveneiland Goree - Lac Rose leek me boeiend genoeg. Na een ritje door Dakar gingen we naar het slaveneiland. We begonnen met een wandeling. We liepen een heuveltje op, met aan beide kanten van het pad alleen maar schilderijtjes en tekeningen. Meestal kopen we een schilderijtje, dat ons aanspreekt, maar we zagen er niets bij. Bovenaan het heuveltje zagen we andere kunst... gemaakt van afval en afgedankte spullen. Heel bijzonder om te zien, maar niet bijzonder genoeg om aan te schaffen. Kunststukje van oude mobieltjes, oude speelgoed, je kon het niet gek bedenken of het lag er wel. Eentje sprong er wel heel erg uit... het zag er bizar en wel wat morbide uit, maar iedereen was er toch behoorlijk door gefascineerd! Helaas was er niemand in de buurt om een toelichting te geven, want ik was benieuwd wat het precies zou moeten voorstellen. Eenmaal thuisgekomen ben ik wat gaan googelen en het blijkt een een heuse kunststroming te zijn... Recycle-kunst. De kunst van het recyclen is om opnieuw naar dat afval kijken. De schoonheid zien in alledaagse gebruiksartikelen. Wat wij doen is het afval als grondstof op een creatieve manier hergebruiken. Het enige wat je hier voor nodig hebt is een open blik en het vermogen om buiten de kaders te denken. (bron: Stichting `De Kunst van Kringloop')

'513444' door RReintjes '513444' door RReintjes

SenegalGorée

SenegalGorée

Straatbeeld Ile de...

RReintjes

Op Ile de Gorée is buiten het slavenmuseum ook een museum welke de geschiedenis van het eiland uitbeeldt. Ook Michiel de Ruyter komt in het stuk voor. Het leuke is dat dit museum in de rondte loopt en je over het dak kunt wandelen. Vanuit die positie keek ik op het boven getoonde straatbeeld.

'513391' door RReintjes '513391' door RReintjes

SenegalGorée

SenegalGorée

Even poseren

RReintjes

Op het schilderachtige mini eiland Ile de Gorée is het heerlijk toeven en veel te zien. Veel straatjes met huizen geschilderd in prachtige tinten en uiteraard de kleinste bewoners, die er geen moeite mee hebben om te poseren.

'553036' door Cobinho '553036' door Cobinho

SenegalGorée

SenegalGorée

Recycle file

Cobinho

Recycle-kunst is behoorlijk creatief. Gisteren liet ik een bizar en tikkeltje morbide tafereel zien. Echter het kan ook heel speels en kleurrijk zijn. Wat me wel opviel is, dat de kunstenaars niet in de buurt van hun kunstwerken aanwezig waren. Bij sommige werkjes had ik best wel wat toelichting willen hebben... niemand in de buurt! Best wel verbazingwekkend want normaal waren de verkoop(st)ers niet bij ons weg te slaan!

'514773' door RReintjes '514773' door RReintjes

SenegalGorée

SenegalGorée

Piroques

RReintjes

Op het Ile de Gorée is veel te zien, pittoreske straatjes, mooie museums, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen en een leuk haventje. De vissers hadden hun piroques (traditionele Senegalese boten) op het strand getrokken

'518917' door Mary54 '518917' door Mary54

SenegalGorée

SenegalGorée

Hangplek

Mary54

Vanuit Dakar hebben we het slaveneiland Ile de Gorée bezocht het is een klein eiland en heeft mooie straatjes en steegjes. Ook heeft het mooie stukken strand en als overal zijn ook hier vissers te vinden, deze vissers hebben een mooie hangplek om lekker te relaxen na hun werkzaamheden.

'513909' door RReintjes '513909' door RReintjes

SenegalGorée

SenegalGorée

Dagelijks leven

RReintjes

Het dagelijkse leven op Ile de Gorée gaat gewoon zijn gangetje, ondanks al die toeristen die het ei;land overspoelen. De plaatselijke buurtsuper doet goede zaken.

'551890' door Cobinho '551890' door Cobinho

SenegalGorée

SenegalGorée

Tegenstrijdigheidje?

Cobinho

Het is kwestie waar alle reisreporters/fotografen op een bepaald moment mee geconfronteerd wordt. Je bent op reis en je ziet iemand en denkt... knip ik zet je op de foto. Echter die persoon geeft aan... no way. Of pay up! Wat doe je? Afgelopen maand waren Eefje en ik in Senegal. We bezochten het voormalige slaveneiland Gorée. Ik zie veel fotogenieke mensen, waaronder een bepaalde dame die haar kitsch probeert te verkopen. Ik denk, ik maak een foto. Ze geeft aan... no way, ze is er niet van gediend. Ik laat het. Ze gaat verder met haar verkoopstrategie. Ze benaderd iemand en redelijk 'agressief' en bijzonder direct. Diegene geeft aan niet geïnteresseerd te zijn. Nu blijkt een no way van iemand anders niet te gelden... ze blijft doorgaan, ondanks een herhaaldelijk NO. Wat zal ik doen... dan toch maar!

'526060' door lsteentjes '526060' door lsteentjes

SenegalGorée

SenegalGorée

Slapend meisje

lsteentjes

Dit mooie meisje lag heerlijk te slapen op de rug van haar moeder tijdens de overtocht van de haven van Dakar naar het voormalig slaveneiland Ile de Goree.

'527176' door lsteentjes '527176' door lsteentjes

SenegalGorée

SenegalGorée

Straatmuzikant op Ile

lsteentjes

Deze muzikant verblijdde ons tijdens de lunch op Ile de Goree. Hij bleef na zijn concert wel wachten tot we klaar waren, want hij wilde natuurlijk wel beloond worden. En met hem zijn hele familie, want die hadden allerhande snuisterijen te verkopen......

'526579' door lsteentjes '526579' door lsteentjes

SenegalGorée

SenegalGorée

Zoek de geiten!

lsteentjes

Op het voormalig slaveneiland Goree kun je ondanks de drukte ook nog dwalen door de oude straatjes en langs de woonplaatsen van de eilandbewoners. Ik had pas door dat de geiten niet bij de muurschildering hoorden, toen ze zachtjes begonnen te mekkeren....

'536384' door lsteentjes '536384' door lsteentjes

SenegalGorée

SenegalGorée

Blijdschap

lsteentjes

Dit meisje op Ile de Goree - het voormalig slaveneiland voor de kust van Dakar - toonde mij heel enthousiast en blij haar gevonden schelpen en later ook veren.

'562433' door Cobinho '562433' door Cobinho

SenegalGorée

SenegalGorée

Chemie kunstenaar

Cobinho

Ile de Gorée, ook bekend als het slaveneiland Gorée, is gelegen in een natuurlijke haven op korte afstand van Dakar. Vanaf Dakar kan je in 20 minuten, met een pondje naar het eiland. De naam van eiland komt waarschijnlijk van de Nederlandse naam ‘Goede Reede’. In de 15e eeuw concurreerden Portugal, de Nederlanden en Engeland om de handel in Senegal, maar het eiland kwam uiteindelijk in Franse handen. Het slaveneiland staat de lijst van wereldmonumenten van de UNESCO. Het centrum met de met geel en rood gekleurde huizen, houten luiken en smeedijzeren balkons herinneren je aan het koloniale verleden van het eiland. Tijdens het wandelinkje naar het monument Mémorial Gorée-Almadies, een symbool voor de schepen om aan te geven dat dit een slaveneiland was, passeren we een straatje waar veel kustwerkjes te koop worden aangeboden. Het is een grote variëteit aan kunstwerkjes, van houtsnijwerk, schilderijtjes, zelfgemaakte sieraden tot aan recycle-kunst (zie mijn eerdere foto’s). Het is een bont gezelschap van kunstenaars, met de meest markante koppen en uitdossingen. Hier ligt een uitdaging want ze willen niet op de foto, tenzij je iets van ze koopt. Eerlijk gezegd spreekt me hun kunst niet echt aan. Dus een uitdaging! Echter er is eentje, die zo bezig is met zijn voorbereidingen, dat hij niet let op alles wat om hem heen gebeurt. Zijn aanpak lijkt nogal scheikundig en is boeiend om te volgen. Ik was weer eventjes terug op de middelbare school en was bezig met scheikunde practicum…

'570010' door Mary54 '570010' door Mary54

SenegalGorée

SenegalGorée

Lekker gekleurd

Mary54

Van Senegal uit kun je met de boot oversteken naar het slaveneiland Ile de Goree, je hebt er leuke straatjes om doorheen te struinen en de huizen zijn er soms lekker fel gekleurd zoals deze.

'1088423' door Cobinho '1088423' door Cobinho

SenegalGorée

SenegalGorée

Kleurenfeestje

Cobinho

Ile de Gorée, ofwel het slaveneiland Gorée, ligt op korte afstand van Dakar. Het centrum staat vol met geel en rood gekleurde huizen, met houten luiken en met smeedijzeren balkonnetjes. Als je naar de `top’ van het eilandje wilt, kom je door een langgerekt straatje met allersoort aan kunstwerkjes, zoals houtsnijwerk, schilderijtjes en zelfgemaakte sieraden, maar ook iets van recycle-kunst. De kunst spreekt me niet echt aan, te kitscherig. Wel jammer, want normaal wil ik toch wel iets van een schilderijtje kopen, maar vind helaas niets geschikts! Echter de kunstenaars en de verkopers zien er wel schitterend uit… prachtig gekleurde uitdossingen, mooie accessoires en vaak de meest markante koppen. Een waar feestje voor fotografen… mits ze op de foto willen natuurlijk!

'1099123' door Cobinho '1099123' door Cobinho

SenegalGorée

SenegalGorée

Palmradio

Cobinho

Als kind vertelde mijn oma mij over het mannetje in de maan. Dit is een oud volksverhaal uit het 'Deutsches Märchenbuch' (1857) van Ludwig Bechstein. Voor de oplettende lezertjes volgt het verhaaltje: Lang geleden ging een man op een zondagmorgen naar het bos om hout te hakken. Van het gehakte hout maakte hij een grote takkenbos, wierp die op zijn schouders en keerde huiswaarts. Onderweg ontmoette hij een kluizenaar, die met toverkracht was begaafd. Deze bleef voor de houthakker staan en sprak tot hem: "Wel man, hoe durf je om op zondag te werken! Weet je dan niet, dat er geschreven staat: zes dagen zul je werken, maar op de zevende dag zul je rusten?" "Och kom," zei de houthakker vloekend, "wat kan het mij schelen, of het zondag of maandag is! Als ik op zondag werken wil, dan doe ik het." En met een vloek in plaats van een groet wilde hij zich verwijderen. Maar de kluizenaar sprak: "Dan zal je voor straf en als waarschuwing voor anderen voor eeuwig met uw takkenbos op de rug in de maan zitten." Hij raakte hem even met zijn toverstaf aan en daar vloog de houthakker naar de maan. Op heldere avonden kunt je hem daar nog altijd met zijn takkenbos zien zitten. Oma had de interesse van dit kleine mannetje gewekt en zijn fascinatie voor de maan was geboren. Avonden lang tuurde ik naar de maan om het mannetje maar te kunnen zien. Nimmer zag ik hem en snapte eigenlijk niet waarom ik hem maar niet kon zien tot dat we een paar jaar terug op Ile de Gorée (Senegal) waren. Het mannetje was niet verder dan de top van een palmboom gekomen. Sindsdien was hij aan het communiceren vanaf de top met aarde…

'571654' door reysigers '571654' door reysigers

SenegalGorée

SenegalGorée

Straatjes met een...k

reysigers

In het diepblauwe water van de Atlantische Oceaan ligt het eiland “Gorée”, niet ver van Dakar. Het eiland is ongeveer 900m lang en 300m breed. Je kan het te voet verkennen. Heerlijk slenteren door de straatjes, langs koloniale huizen. Om hoedes dagtoeristen te vermijden, deden we een overnachting daar. Hier een dagelijks tafereeltje, het wasgoed wordt gewassen en te drogen gehangen. Gorée is Werelderfgoed. Hoewel het eiland slechts een beperkte rol in de slavenhandel had ( vergeleken met andere Afrikaanse landen) , staat het Gorée symbool voor de slavenhandel.

'571149' door reysigers '571149' door reysigers

SenegalGorée

SenegalGorée

Binnenkijken

reysigers

Binnenkijken in Gorée. Gorée is een eiland op vier kilometer van Dakar, voor de kust van Senegal. De plek is vrij makkelijk enkele keren per dag met een veerboot te bereiken vanaf de haven in Dakar. Gorée is een klein eiland met een lange geschiedenis, Portugezen, Engelsen, Nederlanders en Fransen hebben allen oorlog gevoerd om het bezit ervan. Je vindt hier huizen in mediterrane tinten, maar ook Arabische kenmerken. Wandel door de smalle straatjes en je zal keer op keer stilstaan om wéér iets schilderachtigs of moois te bewonderen.

'572296' door reysigers '572296' door reysigers

SenegalGorée

SenegalGorée

Gorée, klein eiland..

reysigers

Gorée is een eiland op vier kilometer van Dakar, voor de kust van Senegal. De plek is vrij makkelijk enkele keren per dag met een veerboot te bereiken vanaf de haven in Dakar. Gorée is een klein eiland met een lange geschiedenis, Portugezen, Engelsen, Nederlanders en Fransen hebben allen oorlog gevoerd om het bezit ervan. Je vindt hier huizen in mediterrane tinten. Wandel door de smalle straatjes en je zal keer op keer stilstaan om wéér iets schilderachtigst of moois te bewonderen. Tip: blijf een nacht overnachten, dan beleef je ook heel rustige momenten. De meeste mensen die Gorée bezoeken zijn dagjes toeristen en zijn de ochtenden en avonden erg rustig.

'572095' door reysigers '572095' door reysigers

SenegalGorée

SenegalGorée

Koloniaal eiland

reysigers

Niet zo ver al van Dakar in de Atlantische Oceaan ligt het eiland Gorée. Het eiland is nauwelijks 900 mtr lang en 300 mtr breed. Heerlijk om hier rond slenteren langs de koloniale huizen. Het eiland is bereikbaar een aanlegsteiger op de Boulevard de la Libération, dichtbij het treinstation. De oversteek duurt ongeveer 20 min en er zijn veel vertrektijden.