Kolmanskop

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spookdorp Kolmanskop

Kolmanskop,
Namibië


Kolmanskop (of Coleman's Hill of Kolmannskuppe) is een 'spookdorp' zo'n twintig kilometer ten oosten van Lüderitz.

Nadat Zacharias Lewala in 1908 in dit gebied een diamant vond, was dit voor de Duitsers (Namibië was een Duitse kolonie) aanleiding op een grootschalige wijze diamanten te delven. Binnen de kortste keren was Kolmanskop een welvarende plaats met onder meer een ziekenhuis, een ballroom, een school, een casino, een theater, een ijsfabriek en zelfs een tramverbinding met Lüderitz.

Na WO I raakte het diamantenveld uitgeput. In 1954 verlieten de laatste inwoners het dorp. Kolmanskop ziet er nog precies uit zoals het toen is achtergelaten. Het vrije spel van de elementen heeft ervoor gezorgd dat de gebouwen vandaag de dag een surrealistische aanblik hebben. Als fotograaf mag je dit eigenlijk niet missen ...

De 'openingstijden' zijn van 08.00 tot 13.00 uur. De entreeprijs is op dit moment N$75,00 (ongeveer 5,80 euro). Je kunt je aansluiten bij een tour, begeleid door een gids, of zelf op onderzoek uitgaan. Voor de enthousiaste fotografen onder ons is het mogelijk nog interessanter een zogenaamde 'Photo permit' aan te schaffen. Met deze permit mag je de hele dag (van zonsopkomst tot zonsondergang) door het verlaten dorp en de gebouwen struinen. Groot voordeel: je hebt de mooiste lichtomstandigheden en de kans is erg groot dat je er alleen rondloopt. De kosten zijn wel hoger: N$220,00 (circa 17 euro).