Damaraland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Damaraland image

Damaraland

Damaraland
Namibië
EvelineVanPutten

Naar de White Lady Painting op de Brandberg

Vanmorgen zijn we alweer bijtijds op pad gegaan. Vandaag stond de Brandberg op het programma. De Brandberg is ontstaan door een vulkaanuitbarsting miljoenen jaren geleden. De Brandberg is bekend vanwege de schilderingen die door inheemse stammen zijn gemaakt van een “White Lady” en diverse dieren. Na 35 kilometer rijden kwamen we bij de voet van de berg. Samen met gids Quinten en twee andere Nederlanders (toevallig heette zij ook Eveline!) liepen we de bergen in. De omgeving bestaat uit voornamelijk rotsblokken en diverse soorten planten. Quinten gaf ons uitleg over de speciale plantensoorten die er groeien en de eigenschappen daarvan; bijvoorbeeld een plant die je kunt gebruiken om je tanden te poetsen, maar waar ook bier van gemaakt kan worden. De Latijnse benaming zijn we even vergeten… Na een uurtje lopen door de brandende zon kwamen we aan bij dé rots. Hier zagen we de White Lady, wat eigenlijk een medicijnman moet voorstellen. Om de White Lady heen staan diverse dieren en andere mannen afgebeeld die de White Lady in zijn visioenen zag. Op basis van de uiterlijke kenmerken van de afgebeelde mannen, zijn de schilderingen waarschijnlijk gemaakt door de Damara-stam. Deze stam heeft deze naam gekregen door het vele op en neer lopen van en naar de waterpool. Sommige afbeeldingen hebben dierlijke én menselijke elementen in één (bijvoorbeeld een leeuwenkop met mensenbenen), wat erop duidt dat de medicijnman teveel van speciale planten heeft gebruikt ;-)

In een uurtje liepen we weer terug naar de voet van de berg. Echt een mooie tocht, absoluut een aanrader! Vervolgens stapten we weer in de auto en reden we weer iets verder Damaraland in. Wat een mooie wegen! We keken onze ogen uit! Ook gingen we op zoek naar de zeldzame ‘Desert Elephant’, maar die hebben we tot op heden niet kunnen vinden. Wel het ‘pas op voor olifanten’-verkeersbord!

Aan het begin van de middag kwamen we aan op onze volgende accommodatie: de camping van Mowani Mountain Camp. Bij de poort werden we gelijk doorgestuurd naar de camping, inchecken was verder niet nodig. De campingplaats ligt echt fantastisch mooi! We hebben uitzicht op de uitgestrekte velden en enorme rotspartijen. We hebben onze eigen toiletgebouwtje met openlucht douche en wc. Heel gaaf! Nadeel is alleen dat hier verder niets is. Geen stroom, geen restaurant, geen bar… We mochten van de portier nog net even naar de lodges lopen om een drankje te halen, maar daar opdrinken mocht niet… Eenmaal boven voelde we ons ook niet heel welkom, maar gelukkig mochten we ons drankje wel boven opdrinken. Eenmaal terug op de camping zijn we lekker met een boek in het zonnetje gaan zitten. Prima zo! Behalve die vliegen dan…

Aan het einde van de middag kwam er een vrolijke Afrikaan langs met een kruiwagen vol hout. Hij stak het vuur bij de ketel aan, zodat we warm water hebben met douchen. Wat een service! Even later stak Gerben de barbecue aan en maakte Eveline de rest van het eten klaar. Terwijl we genoten van het eten, zagen we in de verte de springbokken voorbij lopen. Gaaf! Na het eten heeft Gerben een vuurtje gemaakt en nu zitten we gezellig onder de sterrenhemel te genieten. Met wel meer dan 200 sterren! Dit is vakantie!