Centraal Namibie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De kleinste antilope op aarde

Centraal Namibie,
Namibië


In Namibië bezoeken we de Africat organisatie, een organisatie die zich inzet voor de bescherming en het behoud van wilde katachtigen in het land. Naast de opvang hebben ze een heel groot, en steeds groter wordend, natuurreservaat, Okonjima Nature Reserve, waar een aantal van de herstelde dieren opnieuw vrijgelaten wordt in de natuur. Andere dieren gaan bijvoorbeeld naar Etosha of andere wildreservaten.
Met een ranger rijden we door het prachtige gebied, op zoek naar de cheeta's, luipaarden of de wilde honden die hier ook leven. Opeens zegt Peter, onze ranger: "Look, cheetah-food" en hij wijst naar het hoge gras. We zien een hele kleine antilope, een dik-dik genaamd. De dikdik is de kleinste antilope soort ter wereld en kan zich goed verstoppen in hoog gras. En dat is hier wel handig, in dit gebied "vol" met cheeta's en luipaarden...

"Dikdiks worden zo genoemd vanwege het geluid dat ze maken als ze gealarmeerd zijn. Ze leven in de savannes van zuid- en oost-Afrika. Dikdiks staan 30 tot 40 cm hoog op hun poten en wegen 3 tot 5 kg. Ze hebben een spitse snuit en een zachte vacht die van boven grijs of bruin is en van onder wit. Het haar op de kruin vormt een opstaand plukje dat soms gedeeltelijk de korte geringde horens van het mannetje verbergt." (bron: Wikipedia)