Marrakech

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Marrakech image

Waarom ik zo hou van winkelen in Marrakech

Marrakech
Marokko
Martjeb

Waarom ik zo hou van winkelen in Marrakech

Met gemak jaag ik mijn weekbudget er in één dag doorheen. Zelfs nu ik redelijk goed ben geworden in afdingen. In geen enkel land kocht ik zoveel souvenirs als in Marokko. Maar er zijn meer redenen om te houden van de Noord Afrikaanse winkels en markten.


Omdat de souk één groot museum is
Traditionele sierraden Vergeet de musea met ouwe meuk. Alles wat je daar ziet, zie je ook op de markt en uitleg krijg je er gratis bij. Niet alleen servies, kleding, sierraden en cosmetica. Als je even verder kijkt zie je winkels vol met dode dieren die gebruikt worden voor magische rituelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ingedroogde vagina van een hond die prostituées aan klanten moet helpen? Ook in de antiekwinkeltjes vind je bijzondere spullen, zoals een oude trouwakte op een stuk steen en tegels met Hebreeuwse tekens uit de tijd dat de Joodse gemeenschap nog groot was in Marrakech.

Omdat de verkopers hun producten zelf maken
Lantaarns maken in de souksLoop je wat verder van het Jeema el Fna plein af, dan veranderen de winkels in kleine werkplaatsen. IJverige mannen lassen lampionnen, verven wol in heet water, verwarmd door een vuur, snijden uit leer patronen voor schoenen of bewerken hout tot complexe kunstwerkjes. Kleding wordt gemaakt op ouderwetse naaimachines die met de voet aangetrapt worden. Niks ‘made in China’, je souvenir komt echt uit de Marokkaanse souk.

Omdat groente en fruit voor een prikkie over de toonbank gaan
Je hebt fruitkarren, je hebt groentekarren. Mannen die sinaasappels verkopen en mannen die alleen cactusvijgen in de aanbieding hebben. Voor een gevarieerd aanbod zal je langs verschillende kraampjes moeten, maar duur wordt het nooit. In een plastic mandje, dat je bij de kraam krijgt, verzamel je je boodschappen waarna de verkoper afweegt en de prijs geeft.

Omdat je alles mag uitproberen
Neem plaats op een bankje, aanvaard een kopje suiker met thee en laat je voorlichten over alle kruiden, poeders, olies en cosmetica. Voor je het weet zijn je ogen zwart van de natuurlijke mascara en je handen gescrubd en ingesmeerd met crème van argan olie. Tegelijkertijd leer je welke kruiden je in welk gerecht moet stoppen en van de geuren uit alle potten krijgt zelfs een kookbarbaar als ik zin om te koken.

Omdat Marokkanen recyclen
Rubberbanden worden fotolijstenSoms is pure armoede goed voor het milieu. Niks gaat zomaar de prullenbak in. De armste vrouwen uit de sloppenwijk verkopen lege glazen potjes op de markt, naast de mannen die stoffige oude snoeren proberen te slijten. Maar ook creatievelingen halen handel uit gebruikte spullen. Tassen van oude verpakkingsmaterialen, fotolijsten van gebruikte rubber banden en fietswielen als basis voor je tuinmeubelset. Alles krijgt een tweede leven en daar hou ik als milieufreak van.

Omdat er ook gewoon een Mango en een Zara zijn
Heus niet alle vrouwen lopen in een djelabba of kaftan. Buiten de medina stikt het van de dames gekleed volgens de laatste trends. In de nieuwe en uiterst hippe wijk Hivernage vind je alle bekende modeketens. Hier winkelen is een verademing na een lange dag verkooppraatjes aanhoren in de souks. Gewoon rondkijken, passen, nog een keer kijken, zonder dat iemand je aanspreekt. Gewoon even Westers normaal doen. En je vind nog wat draagbaars ook waarmee je in Nederland voor de dag kan komen.

Foto's

ebd3e.jpg
ebd3e.jpg
Martjeb
82c2d.jpg
82c2d.jpg
Martjeb
0ec35.jpg
0ec35.jpg
Martjeb