Erg Chebbi foto's & tips

'528522' door agrotewal '528522' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Favoriet

agrotewal

Hebben jullie dat ook? Na een reis waarin je heel veel foto's maakt één favoriete opname, eigenlijk zodra je de foto op het scherm van je laptop of computer terug ziet. Dit is mijn favoriet, op het moment dat ik de foto nam bij zonsopkomst hoopte ik al dat hij zo zou zijn, vaak valt het tegen. Maar deze niet, precies zoals ik hem wilde hebben. Het juiste licht, de lege dromedarissen tegen mijn geliefde duinen van Erg Chebbi. Wat het voor mij extra bijzonder maakt is dat ik een tijdje met de leider van deze dromedarissen ben meegelopen maar ineens bedacht dat het beter zou zijn om van de weglopende dieren een foto te maken omdat het licht op dat moment de duinen in een gouden gloed zette.

'504121' door agrotewal '504121' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Time out, Erg Chebbi

agrotewal

Deze twee mannen hadden er beide voor gezorgd dat er wat mensen, ondanks al het losse zand, op het hoogste duin de zonsondergang mee konden maken. Ze kenden elkaar goed en hadden het gezellig zo te zien. Mijn tip voor Erg Chebbi is probeer in de wintermaanden met een camper of caravan naar Erg Chebbi te gaan, niet alleen zijn er dan bijna geen toeristen, maar het is ook niet zo heel warm. Als je met een camper/caravan gaat heb je heel veel keus uit campings die grenzen aan de duinen, zodat je eigenlijk net als met een karavaan onder de sterren hemel slaapt.

'498595' door agrotewal '498595' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Zonsopgang boven Erg.

agrotewal

Vroegop om de zonsopgang boven Algerije te zien is helemaal geen straf, het zand is nog lekker koel en ik ben voor mijn gevoel de enige die door het mulle zand sjokt. Tot ik boven op een duin ga zitten en in de verte nog twee mensen zie lopen. Erg Chebbi, maakt voor mij, dromen werkelijkheid.

'532151' door agrotewal '532151' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Als een fluwelen deke

agrotewal

Niets is voor mij te vergelijken met de vroege ochtend in de duinen bij Erg Chebbi. Het golvende landschap is net een fluwelen deken met de mooie golven en de verschillende kleuren. Als je de kans krijgt om naar Erg Chebbi te gaan, probeer dan in ieder geval daar te overnachten zodat je een zonsopkomst en zonsondergang mee kan maken.

'446077' door vulture1960 '446077' door vulture1960

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Golvende duinen met..

vulture1960

Erg Chebbi we kwamen aan op onze kamelen waar we bij ons tentenkamp zouden overnachten. Als de zon dan ondergaat, je staat boven op een grote zandhoop en je kijkt naar beneden dan geniet je enorm, maar tegelijkertijd vool je je ook heel erg klein!

'565582' door agrotewal '565582' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Zwoegen en ploeteren

agrotewal

Het ziet er zo relaxt uit, dat lopen door Erg Chebbi, met een grote kudde dromedarissen aan de hand. Ik kan je verzekeren dat het afzien is. Je zakt weg in het mulle zand, de opkomende zon jaagt de temperatuur op en de dieren lijken volgzaam maar komen regelmatig in opstand. De man op foto was op weg naar een grote groep toeristen die overnacht hadden in de woestijn. Een van de dieren in de verte heeft hij laten staan toen hij op wegging naar het dorp. Waarschijnlijk was dit ook een dwarsligger. Ploeteren en afzien, dat is ook wat het resultaat is na een lange vakantie. Afzien, om weer te wennen aan de temperatuur van ons kikkerlandje, koffers uitpakken en de draad oppakken van het dagelijks leven. En zeg eens eerlijk duizenden foto's bekijken en bepalen welke geschikt is voor de site en welke echt alleen maar een mooie herinnering weergeeft is een klus van formaat en met een pijnlijke schouder ook ploeteren.

'501343' door agrotewal '501343' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Uitgeput

agrotewal

Ik was gelukkig niet de enige die totaal uitgeput het hoge duin van Erg Chebbi bereikte. Deze man had het ook even helemaal gehad. Ik vind de duinen van Erg Chebbi heel bijzonder, zeker de zonsopkomst en zonsondergang, wanneer je daar staat, ligt of zit uit te hijgen vergeet je de pijntjes direct bij het zien van al het moois om je heen. Voor mij een sprookjesachtig landschap.

'553849' door agrotewal '553849' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Als de zon met haar..

agrotewal

Een van de mooiste momenten in Erg Chebbi is het moment dat de zon haar laatste stralen laat gaan over het verwarmde zand. Het botergele zand van overdag veranderd in diep oranje. Als er dan ook nog een karavaan verdwijnt is mijn geluksgevoel compleet. Morgenochtend vertrek ik weer naar Marokko waar ik nog heel veel geluksmomenten in Erg Chebbi hoop vast te leggen.

'553347' door agrotewal '553347' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Trekken door de...woe

agrotewal

Het mooiste meest intrigerende landschap in Marokko is voor mij Erg Chebbi. De karavanen die daar door de duinen ploeteren maken het iedere keer weer anders en fascinerend om te zien. Nu het met mijn vader beter gaat, weet ik dat ik volgende week weer terugvlieg en hoop ik heel snel in Erg Chebbi aan te komen. Vandaar nog een foto van vorig jaar van dit prachtige gebied.

'460847' door frankpuravida '460847' door frankpuravida

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Het ultieme begin van

frankpuravida

Hoe mooi kunnen zandduinen worden met het strijklicht van de zon....een oase van rust waar stilte en schoonheid overheersend aanwezig zijn. Je kameel en veldbed laat je even alleen om te genieten van dit moment.

'553541' door agrotewal '553541' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Dromen van Erg Chebbi

agrotewal

De duinen van Erg Chebbi zijn voor mij het onbetwiste hoogtepunt van een reis door Marokko. Niet alleen de zonsopkomst en de zonsondergang zijn heel bijzonder ook de mensen zijn anders dan in andere delen van Marokko. Toch iets van de handelsgeest van hun voorouders, maar minder vasthoudend, heel vriendelijk en ook nog eens bereid om op de foto te gaan. Een praatje maken of een tijd met een karavaan meelopen ervaren ze al als een cadeautje en ik dus ook. Nog een paar dagen en dan ga ik weer genieten van de Marokkaanse zon, tot die tijd ben ik wel lekker op de site. Nu mijn man in Marokko zit en ik in ons koude kikkerlandje alleen in ons grote bed slaap, droom ik van Erg Chebbi.

'523701' door agrotewal '523701' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Zonsopkomst boven Erg

agrotewal

Ik ben weer terug in Erg Chebbi, nu al een week en het verveelt nog geen moment, 's morgens vroeg op voor de zonsopkomst, en 's avonds genieten van zonsondergang. Mooier kan bijna niet, de kleuren verschillen per uur enorm. Als je de foto opent kun je zien dat ik niet de enige ben die geniet van de zonsopkomst.

'540385' door agrotewal '540385' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Het duin beklimmen va

agrotewal

Als je het hoogste duin van Erg Chebbi wilt beklimmen, moet je sterke benen hebben anders is kruipen de beste optie als je deze kant neemt die ook de mensen op de foto nemen. Ik ben vorig jaar tot 3/4 gekomen ook op handen en voeten. Later heb ik een excursie gedaan, die man gaf als advies de andere kant te beklimmen. Die is veel minder stijl en met wat doorzettingsvermogen toch wel te doen.

'500851' door agrotewal '500851' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Met een jeep door de.

agrotewal

Zodra ik het thema van deze maand zag, wist ik al dat ik er een foto van Erg Chebbi bij zou plaatsen. Geen dakterras ter wereld kan op tegen het uitzicht vanaf het hoogste duin van Erg Chebbi. De moeite die het heeft gekost om boven te komen, heb ik net in een blog gezet. Ik heb geen gebruik gemaakt van de jeep hoor.

'486087' door anjavast '486087' door anjavast

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

De blauwe mannen

anjavast

Nog eentje van de Erg Chebbi omdat het zo mooi is daar. De foto is net na de zonsopgang genomen. Ik heb al een aantal keer hier gelezen dat mensen de blauwe berbers vervelend en aanhoudend vinden. Voor ons groepje waren ze heel behulpzaam en ze vertelden over het leven in de woestijn. Uiteraard probeerden ze daarna spullen te verkopen maar dat hoort er een beetje bij. Ze leveren in ieder geval hele mooie plaatjes op.

'516968' door Simmes Jan '516968' door Simmes Jan

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Zand, zand, zand

Simmes Jan

Zand, zand en nog eens zand. Erg Chebbi is een bekende zandwoestijn ten oosten van het Atlasgebergte in Marokko, dichtbij de Algerijnse grens. Je kunt hier prachtige tochten maken en het mooie is dat geen enkele tocht hetzelfde is omdat het gebied constant verandert. Als het waait, verandert de wind de vormen van de duinen een beetje en na een flinke zandstorm kun je al veranderingen in het landschap waarnemen.

'485372' door agrotewal '485372' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Op excursie naar de..

agrotewal

Wanneer je naar de duinen van Erg Chebbie gaat, is het bijna een verplichting om een excursie te doen op een dromedaris. De keuze tussen zonsopgang of zonsondergang was voor mij nog het meest lastig. Gelukkig heb ik gekozen voor de zonsondergang, Mahmid mijn jonge begeleider heeft er voor gezorgd dat ik de top heb gehaald. Wat op zich bijna een wonder was, omdat het de hele dag hard gewaaid had, het zand was los en bijna niet te beklimmen. Ik heb mensen op handen en voeten naar boven zien gaan. Gelukkig voor mij had ik een prive excursie en wist de gids een minder steile opgang. Hier is hij in gesprek met een andere gids, Mahmid is degene met de puntmuts.

'490480' door vulture1960 '490480' door vulture1960

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Tentenkamp Erg Chebbi

vulture1960

29 december 2011. We gaan de zonsondergang en opkomst in Erg Chebbi bekijken. Overnachten doen we in de woestijn in een tentenkamp. De grote tent is om gezamenlijk te eten en 's-avonds worden er Marokkanse moppenverteld, er word kaart gelezen en gedanst. De kleine tentjes zijn om in te slapen. Het is er snachts erg koud. Er is ook een WC tent! Ik had midden in de nacht wat moeite om de goede tent weer te vinden :) Bij het rechter tentenkamp zie ze zelfs een zonnecollector!

'533850' door agrotewal '533850' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Heuvel op heuvel af

agrotewal

Wanneer 's morgens vroeg de karavaan met toeristen terug komen na hun nacht in een kamp, loopt de gids voorop. Hij leidt de dromedarissen door de duinen en kiest daarbij het pad waarbij het minst geklommen moet worden, niet alleen makkelijker voor de dieren en de gids zelf ook de toeristen hebben het dan minder moeilijk. Als een dromedaris een heuvel af loopt die steil is, is het lastig om lekker te blijven zitten.

'552908' door vulture1960 '552908' door vulture1960

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Banjeren door de...du

vulture1960

We kamperen in erg Chebbi. In een tent. We zien de zonsondergang en de zonsopkomst. Je voelt je voor een dag een nomade. Het enige wat je ziet is de blauwe lucht, heel veel zand en de zon. Niet veel maar toch = het genieten! Je ziet nog net een paar mensen de duin beklimmen!

'523822' door agrotewal '523822' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Uitgelaten stel op we

agrotewal

Met deze vrolijke foto wil ik iedereen bedanken voor de commentaren en waarderingen bij mijn vorige foto en de felicitatie voor de rode ster. Het is niet mogelijk dat naar iedereen persoonlijk te doen, internet is hier in Erg Chebbi erg langzaam. Het is een voorrecht om zolang op deze mooie plek te camperen en ik geniet iedere dag met volle teugen, zeker nu het mooie weer , terug is. Op de foto zie jullie een uitgelaten stel Duitsers net op weg naar hun kamp in de woestijn.

'523963' door agrotewal '523963' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

De morgenstond heeft.

agrotewal

Als je net als ik dagen in Erg Chebbi kan blijven dat is het toch iedere dag weer een voorrecht om de zon op te zien komen. Iedere dag is anders en adembenemend mooi, de stilte is bijna tastbaar. De kilte van de nacht maakt plaats voor de warme zonnestralen. Kortom een magisch moment.

'570686' door agrotewal '570686' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Overnachten in Erg...

agrotewal

Er staat een hotel pal tegen de duinen van Erg Chebbi, waar je vanaf 33 euro kunt overnachten. De naam van het hotel is Kanz Erremal. Er is een zwembad bij, met uitzicht op de zandduinen van Erg Chebbi en de tochten naar de woestijn starten ook op dit punt. Voor ons heel bijzonder dat er een plaats is gemaakt waar we voor een appel en een ei de camper mogen plaatsen. En omdat veel camperaars graag bij elkaar staan en kiezen voor een traditionele camping, hebben we dit paradijs voor ons alleen. 's Morgens wordt voor ons de houtkachel aangestoken zodat we in het toiletgebouw heerlijk kunnen douchen. Mijn tochten starten zodra ik de camper uitstap. En zeg nou zelf wat is er mooier dan meteen in het zand stappen. Al is het 's morgens vroeg in de winter nog erg koud. De foto heb ik genomen, terwijl ik maar een paar stappen van de camper af stond. De zon was net opgekomen en zetten al stukken van de duinen in het gouden licht.

'502674' door agrotewal '502674' door agrotewal

MarokkoErg Chebbi

MarokkoErg Chebbi

Erg Chebbi is zo...bi

agrotewal

Dat ik helemaal verliefd ben op de duinen van Erg Chebbi zal de meeste RR's al duidelijk zijn. Tegen de avond verkleuren de duinen naar een warme bijna oranje kleur. Deze foto is gewoon midden op de dag gemaakt, ook dan is voor mij de magie van het landschap duidelijk zichtbaar. Al scheelt het wel dat er mooie wolken te zien zijn.