Agadir foto's & tips

'531131' door Travelireentje '531131' door Travelireentje

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Uitzicht over Agadir

Travelireentje

Uitzicht over de stad Agadir (foto even vergroten). De stad die in 1960 in 15 seconden totaal werd verwoest door een aardbeving. Het ingestorte deel is er nog steeds en heel veel mensen liggen nog onder het puin. Er waren ruim 12.000 doden. Er is nu niet meer van te zien dan een grote begroeide berg, ik vind het wel een bizar idee. Er is een compleet nieuwe stad naast het verwoeste deel gebouwd. Niet meer op de breuklijn en de gebouwen moeten aardbeving proef zijn. Agadir is een havenstad aan de westkust van Marokko en de grootste badplaats van dit land. Veel mensen bezoeken Agadir nu voor een strandvakantie.

'515855' door stefanborkos '515855' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

God-natie-koning

stefanborkos

Agadir. De grootste badplaats van Marokko in het zuidelijk gedeelte van het land. Mooie lange stranden met daaraan hotels voor elk wat wils. Wij zaten in Hotel Iberostar en ik moet zeggen prachtig gelegen (met schitterende onderhouden tuinen) aan de totaal vernieuwde boulevard die je lopend naar het centrum brengt. De stad is modern en gericht op het vele toerisme. Dat was voeger anders. In 1960 werd de stad verwoest door twee aardbevingen met branden en vloedgolven. Mooi is nog steeds de overgebleven oude kasbah hoog op de berg met een groots uitzicht over de stad. Onder deze kasbah zijn in het donker de grote verlichte letters te zien. Allah al-Watan al-Matic. Of wel God-Natie-Koning. Agadir is modern en staat in onze tijd. Niet te vergelijken met alle andere steden en dorpen er om heen. Het is niet voor niets de zomer residentie van de koning aan dit strand. Hier houd voor ons gewone mensen de toegankelijkheid op. Je word direct terug gevloten.

'540261' door Travelireentje '540261' door Travelireentje

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Oude stadsmuur Agadir

Travelireentje

Agadir, de minst Marokkaanse stad van het land, ooit verwoest door een aardbeving maar weer opnieuw opgebouwd. Dit is een deel van de kasbah, de oorspronkelijke stadsmuur, waar oude mannen met kamelen de wacht houden en hun hand ophouden als toeristen een foto maken. De stenen zitten onder de graffiti en achter de muur wacht een wildernis van onkruid en kapot glas, maar je hebt vanaf de muur een heel mooi uitzicht over de stad en de zee.

'507216' door stefanborkos '507216' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

BOY

stefanborkos

Agadir. Ik noem hem boy vanwege zijn petje. Aan het strand was elke dag boy. Boy maakte om de dag de mooiste zandfiguren van verschillende beesten. Paarden, olifanten en hier dus een zebra. Ik vroeg hem hoe doe je dit? Hij antwoord, eerst dus zand, strijk er witte gips over en dan ga ik het beschilderen. Dat kost veel tijd en werk. Ik vond het jammer dat er weer vandalen waren die deze kunstwerken in de vernieling trapten. Maar boy had in ieder geval zijn zakcentje weer binnen. Dat denk ik.

'513881' door stefanborkos '513881' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Oude deur in bloemen.

stefanborkos

Immouzzer. Onderweg naar Ida Outanane boven Agadir kwamen we bij een weelderige tuin vol met kruiden en pracht bloemen tegen. Even stoppen dus. Zij maakte hier oliën uit voor ons vreemde noten. Overal lagen de bruine doppen. Maar toen zag ik weer een oude deur en was weer verkocht. (die vind ik overal zo mooi). Oud en mooi gekoesterd in het wit van de bloemen. Het is gewoon een tik van mij om dat mooi te vinden. Maar op elke reis heb ik er één gespot. Daarom oude deur in bloemen pracht. Mijn eerste op deze site.

'528652' door Jeanne '528652' door Jeanne

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Kleurig schouwspel

Jeanne

We bezoeken hier de plaatselijke markt van Agadir. Een prachtige markt waar ruiken, kijken en proeven goed samen gaat! Alles is mooi gesorteerd, zien doet kopen. De afdeling fruit met de "appeltjes van oranje" maken het tot een kleurig schouwspel! Even openen aub.

'540856' door stefanborkos '540856' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Mooi om te zien

stefanborkos

Taroudant - ten oosten van Agadir. Een stadje nog onbedorven, Onbedorven van veel toerisme. Een heerlijk moment om er even te zijn, Te zijn om in vlagen het kort te kunnen voelen. De kleuren bepalen de belevenis van het leven, Het leven van deze natuurlijke alledaagse dag. En daar zijn die ontelbare mooie appels weer, Die appels met zoete proefbaar groen geel rood. Deuren, vensters en noem maar op in volle oude glorie, Glorie met die zelfde kleuren en met een zeer oud verhaal. En toen! Toen was zij er, Zij in die zelfde kleuren, Kleuren van die sappige appels. Wat mooi, Mooi om te zien.

'538690' door stefanborkos '538690' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Overleven

stefanborkos

Tiout - ver boven Agadir. Een Berberdorp gelegen in een vlakte, Een vlakte onder het grote Altas gebergte, Het gebergte torent hoog in de blauwe verte. Hier landerijen tussen de vele palmbomen, Landerijen gevoed door irrigatie uit verschillende bekkens, Irrigatie die weelderig met beekjes het land bevloeien. Knetter heet in de volle zon, Verkoelend onder elk blad met schaduw. Platte gele dorpen naast al dat groen, Berber dorpen ver weg van onze wereld, Een wereld van eenvoud en lieve mensen. De wereld met al het gemis van al onze vele luxe. Een wereld van overleven. Bedankt Tiout en mensen.

'570921' door Jeanne '570921' door Jeanne

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Hoe pakken wij dit aa

Jeanne

In de haven van Agadir liggen de kleurrijke vissersboten die 's morgens verse vis aan wal brengen. Een vermakelijke plek om rond te lopen en te zien hoe de mannen de dag doornemen. Deze twee mannen zitten volgens mij met het dilemma, "hoe gaan wij het aanpakken". Even vergroten aub.

'563219' door stefanborkos '563219' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Een parel in licht

stefanborkos

Agadir Eens een stad vol oude allure, Eens een stad vol nostalgie. Een aardbeving veroorzaakte de verandering, Een stad nu in het volledige heden. Toch zijn er vele dingen die nog bestaan, Toch heeft het nog zijn langgerekte stranden. Mooie stranden met een dito boulevard, Mooie tot zeer prachtige hotels en onderkomens. Opgebouwd weer uit het niets, Opgebouwd naar de behoeften van nu. En tevens nu in de avond een parel in licht. Dat is Agadir.

'565889' door MiniMax '565889' door MiniMax

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Tifnit, een plekje me

MiniMax

Deze foto is gemaakt in Tifnit, wij waren in Agadir en zijn daar met de taxi heengegaan, het bijzondere aan deze plaats zijn de bewoonde grotwoningen.

'563277' door stefanborkos '563277' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Mooi en anders

stefanborkos

Agadir. Agadir is een moderne stad nieuw en groot, Groot in zijn mooie resorts en andere verblijven. Maar ga in ieder geval vanuit hier de wereld verkennen, Verkennen in het groen beige wat zeer rijk is in deze omgeving. Ten noorden, zuiden en oosten is echter alles anders, Anders in de vegetatie en de ziende wereldse blik. Dit is ten noorden met een tocht hoog in de bergen, Bergen die zich vertalen met stromend water en groen. Marokko je bent zo mooi! Mooi en anders.

'557631' door stefanborkos '557631' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Even weg uit het...zo

stefanborkos

Agadir - Taroudant. Vanuit deze twee plaatsen kun je super mooie uitstapjes maken, Uitstapjes ver de mooie binnenlanden in. Mooie dorpjes zijn er dan te zien in een soms afgelegen verlaten omgeving, Een omgeving vol met indrukken over het toch zeer bijzondere landschap Marokko. Hier zijn de Berbers nog goed voor de gouden ezels, Hier waar het leven nog eenvoudig en arm is. Dus even water drinken, Dus even ver weg uit het volle licht. In alle kleur en gedreven zuiverheid laat ik dit zien, Zien wat hier elke dag een kleine zak met geld kan vullen. Dus even weg uit het zonnelicht.

'567307' door stefanborkos '567307' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Beeld van groen

stefanborkos

Agadir Net boven deze grote stad ligt een dal vol groen, Veel groen waarlangs een rivier door de rotsen meandert. Een rustgebied ver weg van de levende wereld, Een wereld vol schoonheid is hier echt te vinden. Ver omhoog gaat de weg naar kleine bevolkte plaatjes, Plaatsjes aan de rand van dit dal met waanzinnige uitzichten. Soms verscholen in de diepte duikt ineens deze rivier op, Deze rivier met verschillende waterstanden door elk seizoen. Een niet te missen beeld. Een beeld van groen.

'563304' door stefanborkos '563304' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Zonnige momenten

stefanborkos

Tioute Het nog steeds echte Marokko, Het is nog bevolkt door de oude Berbers, Blakend in de zon ligt het in de diepte, Blakend aan de voet van een oude burcht. Ver weg van de levende moderne wereld, Ver weg in een prachtige palmen oase. Een oase vol akkers aan het stromende water, Een oase met volle zon en heerlijke schaduw. Hier zijn nog de ezels het echte vervoer, Hier leven de mensen nog van dag tot dag. Hier waar het leven nog eenvoudig is. Het leven van zonnige momenten.

'567267' door stefanborkos '567267' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Verlaten schoentje

stefanborkos

Agadir Een nieuwe stad aan de hoog gelegen oude 16e eeuwse kasbah, De oude stad die in het midden van een nacht 1960 in 15 seconden door een aardbeving totaal werd verwoest met duizenden doden. Maar nu een moderne stad met brede lanen en bloeiende tuinen, Uitstekende hotels en een dito nieuwe haven. Kilometers ongerepte stranden aan een dito lange boulevard, 300 Dagen vol heerlijke zonneschijn per jaar met een azuurblauwe zee. Een temperatuur en zee om lief te hebben. Met in de avond deze mooi verlichte berg wat eens de oude stad was. Mooi of niet mooi maar ik zag een verlaten schoentje, Een schoentje verlaten naast al dat mooie blauw. Het blauw van het schoentje de kleur van de zee.

'844888' door TravelGoom '844888' door TravelGoom

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Visser in Taghazout

TravelGoom

Een visser bewaakt zijn hengel in het laatste licht op het strand van Taghazout. De surfers zijn vertrokken, daar waar het dorp beroemd om is. Nog even genieten van het kleurenspel en de spiegel van het natte zand. Dan pakt de visser zijn hengel en loop ik met hem mee het dorp in.

'572969' door stefanborkos '572969' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

De eierboer

stefanborkos

Taroudant Gekleurde vrouwen met wapperende gewaden, Gekleurde taferelen overal in deze mooie stad. Ieder zijn ding op deze vele markten, Ieder zijn bezigheid met het doel verkopen. Tussen bezems en bromfietsen ineens een eierboer, Tussen dit alles bijna verstopt een man met levende kippen, Levende kippen, kalkoenen en uitzoeken maar, Levende onwerkelijke wereld voor ons Europeanen. Maar verkocht zoals het doel is. Een wapperend blauw gewaad kwam voorbij, Een dag voor een heerlijke verse kip tajine. Een zeer klein verkoopplekje voor deze man, De man die eierboer met zijn eieren kippen en kalkoenen.

'572720' door stefanborkos '572720' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Geslaagde plek

stefanborkos

Taroudant - Place 20 Aout. Een plek van hernieuwde oude stadsmuren, Een plek van rust met grote en kleine fonteinen. Een plek van muren in zacht geel zover je oog reikt, Een plek van spetterend water tot zeer ver omhoog. Een plek naast het verweerde uit vroegere tijden, Een plek van hernieuwde pogingen slecht of goed. Voor mij een geslaagde plek. Dus goed naast het oude.

'572482' door stefanborkos '572482' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Alles in kleur

stefanborkos

Taroudant. Het nog niet bedorven plaatsje door toeristen, Het plaatsje met de dagelijkse drukke markten, Het gevoel van oriëntaalse nijvere bezigheid. Je duikt hier zo weer een staatje in voor iets anders, Je ruikt de geuren van de vele kruiden en verse appels, Je loopt langs een oude monumentale poort met verlepte kleuren. Hier is gewoon alles in kleur.

'572755' door stefanborkos '572755' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Fatima

stefanborkos

Tiout Moeders, kinderen en jongelingen verdienen wat bij, Wij zeggen dat maar het is hun dagelijkse inkomsten. Moeder Fatima al kwekkend voorop met de meute, De meute van dorpelingen en verrassende toeristen. Wachtend op een droog plein voor de grote kasbah zag je ze al komen, Ezeltjes met heel veel dorpelingen om je door de oase te voeren. Een oase vol met palmen en landerijen mooi en serieus echt prachtig, Een oase vol met beekjes waar ook deze ezeltjes hun dorst mogen lessen. Dank je Fatima voor deze mooie tocht, Een tocht die ik te voet heb afgelegd in de hitte, Niet zeuren maar doen.

'572545' door stefanborkos '572545' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Aan de voeten van het

stefanborkos

Taroudant. Zoals in bijna alle steden vind je ze de, De slangenbezweerders. Zoals overal een plezierig volksvermaak, Die (getrainde) slangen. Zoals gebruikelijk een duit in het zakje, Ook voor een foto als deze. (anders geen foto) Zoals op de drukste punten van een stad, Een levendig beeld van plaatselijke kunsten. Hier drinken de slangen uit een dop van het flesje. Hier aan de voeten van het volk.

'572816' door stefanborkos '572816' door stefanborkos

MarokkoAgadir

MarokkoAgadir

Wirwar

stefanborkos

Taroudant De grote volle marketen met allerlei waar, De menselijke massa van verkopen en kopen, De ontmoeting plaats van de echte bewoners. Ontzettend vol met van alles wat, Ontzettend veel van matrassen tot een levende kip, Ontzettend boeiend hoe hier het spel van het keven afspeelt. Een wirwar van alles, Een druk kleurig gedoe van alles wat, Een kleurige wirwar van geluid en de zon.