Zuid Madagaskar foto's & tips

'206864' door ChantaldeKoning '206864' door ChantaldeKoning

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Let's dance

ChantaldeKoning

Onze reis in Madagaskar was fantastisch. We zijn nog druk bezig met foto's uitzoeken en sorteren maar een aantal reporters waren toch wel benieuwd naar de foto's. Dit is een foto van een dansende sifaka waar ik erg blij mee ben (voor de ciritici hij is in 't midden maar dat vind ik hier wel op z'n plek). De meeste lemuren lopen op vier pootjes maar de sifaka's springen. Meestal doen ze dat van boom naar boom maar als dit niet gaat klauteren ze naar beneden en hopsen dan met flinke sprongen naar een andere boom. Het is een geweldig gezicht en heel erg grappig. Het is erg lastig om ze op de foto te krijgen want het gaat best snel er zijn dan ook heel wat testshot's aan vooraf gegaan, maar ja dan levert het toch wel weer een mooi vrolijke plaat op.

'396065' door ASchonis '396065' door ASchonis

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Wonen aan zee

ASchonis

Ifaty, een klein dorpje in het zuiden van Madagascar. Naast ons hotel lagen diverse huisjes van de vissers. In Madagascar heb ik veel armoede gezien, maar per regio zie je daarin ook nog gradaties. In het zuiden is de armoede nog groter, zoals je ook wel kunt zien aan de huisjes

'456331' door nita92 '456331' door nita92

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

In de voetsporen van

nita92

Plof.., met een doffe klap valt Columbus Magazine op een zaterdagochtend van het voorjaar 2009 op de deurmat. Ik word getriggerd door de prachtige fotoreportage en verhalen over het rode eiland Madagascar. De vakantie staat al gepland. Maar een ding is zeker, hier wil ik naar toe. Het eiland is zo groot waar moet je beginnen. In de reportage staat een reis van 30 dagen, dat redden we met onze vrije dagen niet, maar hele stukken van de reis kunnen er uit gehaald worden en bieden een goede leidraad om onze reis op te bouwen. Koop verse vanille, bezoek een markt, stap uit je auto en bezoek een dorpje, ga duiken, het zijn maar enkele van de vele tips welke we opgevolgd hebben. We komen in contact met deze kinderen in het zuiden van het land. Het is zo'n prachtig landschap waarin de familie woont, maar de armoede is groot. We geven wat kinderkleding en zeepjes aan de familie. Het is de bekende druppel, maar toch.. Kinderkleding neemt niet veel ruimte in je bagage en de mensen zijn er blij mee, zeker in de afgelegen gebieden. Madagascar... het heeft een speciaal plekje gekregen.

'214201' door ChantaldeKoning '214201' door ChantaldeKoning

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Kung-fu fighting

ChantaldeKoning

Zoals Carl Douglas zong: Everybody was kung-fu fighting Those sifaka’s were fast as lightning In fact it was a little bit frightning But they fought with expert timing OK dat van die sifaka’s zong hij dan niet maar je moet toegeven het ziet er wel uit alsof ze volleerd zijn in de Oosterse krijgskunsten. Geweldig toch!?!

'176213' door Luc-Elles '176213' door Luc-Elles

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Afro

Luc-Elles

Meisje met prachtig Afrokapsel - Mangily beach (Ifaty)

'311696' door nita92 '311696' door nita92

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Baobabveld

nita92

Madagaskar heeft een zeer diverse en unieke flora en fauna en heeft verschillende soorten baobabs. Tijdens onze roadtrip in het zuidwesten van Madagaskar komen we deze enorme baobabs of apenbroodboom tegen. Een klein meisje loopt te dartelen in het baobabveld . Her en der zien we wat hutjes. Aan de 2 personen voor en in het veld kun je iets meekrijgen van de enorme grootte van deze statige bomen. Een prachtig gebied.

'463060' door harfra '463060' door harfra

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Verreaux’s sifaka

harfra

Verreaux sifaka's zijn dé boombewoners van Madagaskar. Ze leven en eten hoofdzakelijk van de gewassen hoog boven de grond. Hoewel ze “gebouwd” zijn voor het leven in bomen, komen ze toch, als de dauw is opgetrokken, af en toe naar beneden. Ze lopen dan op hun achterste poten met hun “armen” omhoog om zo het evenwicht te behouden. De naam sifaka komt van de luidruchtige blaffende roep die ze maken tijdens territoriale confrontaties.

'488609' door MKamman '488609' door MKamman

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Anakao

MKamman

Na een aantal weken rondreizen door Madagascar is het heerlijk om een aantal dagen aan het strand te relaxen. Een perfecte plek hiervoor is Anakao, ongeveer een uurtje ten zuiden van Tulear. Je bereikt Anakao per speedboat, welke dagelijks 's ochtends vroeg vertrekt. We verbleven in Safari Vezo, een goede accommodatie met 16 basic hutten en 2 'suites'. In heel Anakao heb je geen stromend warm water, dus ook in de suites had je gewoon emmers water klaar staan voor de douche. Als je warm water nodig hebt komen ze dat brengen. Alle hutjes en suites (wij verbleven tegen zeer gereduceerd tarief in een suite omdat het laagseizoen was) lagen met een afscheiding van een muurtje direct aan het strand. Grootste 'uitdaging' was om iedere ochtend van onze suite naar het restaurant te lopen voor ontbijt. Wat een zwaar leven zeg ;-) Nee het was echt fantastisch! Het enige wat we minder vonden aan Anakao is dat je op het publieke gedeelte van het strand echt belaagd werd door de kinderen die cadeaux, argent, photo of wat dan ook van je wilden, en dat niet op een prettige manier. Het strand voor Safari Vezo konden we heerlijk rustig liggen en werd je niet aangesproken. Echt een top plek! Op deze afbeelding zie je een aantal van de gekleurde vissersboten die iedere dag af en aan voeren met de verse vangst van die dag. Meestal rond het middaguur kwamen ze in grote getale terug en was het alsof er een invasie van bootjes plaats vond, mooi tafereel!

'487172' door harfra '487172' door harfra

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Standing's day gecko

harfra

In het zuidwesten van Madagaskar ligt op zo’n 20km van Isalo Park het Nationaal park Zombitse Vohibasia. In dit park leven diverse soorten lemuren, vogels en de fossa. Wij gingen speciaal voor de Verreauxsifaka maar spotten al redelijk snel deze gekko. Het Park is het gehele jaar geopend en er zijn zeer primitieve overnachtingsmogelijkheden voor degenen die ook de nachtdieren willen spotten.

'460789' door antwan '460789' door antwan

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Water halen

antwan

In Madagaskar is er eigenlijk nergens stromend water te vinden. De bevolking moet dus altijd met jerrycans op pad om bij de waterpomp hun watervoorraad bij te vullen. Deze man was ook op weg en met de prachtige bergen op de achtergrond leverde dat een mooie foto op. In Madagaskar is het niet alleen het wildlife wat de moeite waard is om te fotograferen maar ook het gewone dagelijkse leven is vaak een foto waard

'463137' door harfra '463137' door harfra

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Ringstaartmaki

harfra

In het Anja Reserve nabij Ambalavao leven zo’n 400 ringstaartmaki’s. Waarschijnlijk één van de bekendste lemuren van Madagaskar. Het reservaat bestaat uit drie grote rotsen met daartussen bebossing. De ideale leefomgeving voor deze dieren. Wij waren er in september. Dé periode dat de wijfjes drachtig zijn of net hebben geworpen. De jonge ringstaartmaki’s kunnen zich vanaf dag één vasthouden aan haar moeder en kunnen de grootste sprongen doorstaan.

'487238' door harfra '487238' door harfra

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Waterbuffer

harfra

In het zuiden van Madagaskar komen heel andere baobab bomen voor dan in andere delen van het land. De bomen in het zuiden zijn vaak kleiner maar hebben een veel grotere stamomtrek. Voor veel inwoners van Madagaskar zijn het heilige bomen. Het fruit is eetbaar en van de bast kan touw worden gemaakt. Het belangrijkste aan een baobab is de holle stam. In de regentijd verzamelt de boom hierin water om op die manier het droge seizoen te kunnen doorstaan. Niet alleen de boom maar ook de bevolking profiteert in de droge tijd van deze waterbuffer. Bij de hoge baobab bomen zie je vaak dat de bevolking stokken in de bast slaan om zo op een soort ladder naar boven te klimmen om een emmertje water te halen.

'488688' door MKamman '488688' door MKamman

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Anakao Surf Dudes (1)

MKamman

Zodra het vloed werd kwamen uit alle hoeken en gaten jochies tevoorschijn met alles waar je maar op kon drijven. Het linker jongetje had een echt surfplankje, maar het gros had slechts een houten plank waarmee ze de golven trotseerden. Leuk om te volgen terwijl je lekker in het zonnetje ligt!

'458235' door Fransvdg '458235' door Fransvdg

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Baobab

Fransvdg

De baobab is voor mij een intrigerende boom. Ik zoek naar het goede woord om hem te beschrijven. Ik denk dat robuust het dichtst in de buurt komt, want mooi vind ik toch weer een te groot compliment.

'460211' door harfra '460211' door harfra

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

The Beach Boys

harfra

Veel speelgoed hebben deze kinderen niet maar ze vermaken zich prima op het strand van Farafangana. Ze tonen graag hun kunsten, zoals deze achterwaartse koprol richting het water. Van die trotse vrolijke kopjes krijg je zelf ook een glimlach op je gezicht.

'348403' door nita92 '348403' door nita92

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Massief

nita92

Onderweg naar het Isalo NP in het zuiden van Madagascar komen we langs uitgestrekte savannes waar soms ook kleine huisjes in verdekt staan. En nee, olifanten en giraffes zie je hier niet. Ik vond dat toch een beetje vreemd in Afrika-)) En dan ineens uit de verte nadert dit enorme massief. Heel bijzonder.

'521235' door antwan '521235' door antwan

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Ringstaartmaki's

antwan

Vorig jaar ben ik 4 weken in Madagaskar geweest. Een super mooi land met vriendelijke mensen, mooie landschappen en een prachtig en bijzonder dierenleven. Vooral de diverse lemuursoorten, bij ons vaak maki's genoemd, zijn erg leuk. De ringstaartmaki is voor mij een van de mooiste en ook een van de weinige lemuren die regelmatig op, of laag bij, de grond komt. Omdat de beesten helemaal niet schuw zijn kon ik deze foto gewoon met mijn groothoek lens maken.

'448669' door antwan '448669' door antwan

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Zeboekar op route nr.

antwan

Route nr. 7 is een van de hoofdwegen van Madagaskar. Hij loopt van de hoofdstad tot het zuidwesten. Omdat er slechts weinig auto's gebruik maken van deze weg kom je vooral lokaal vervoer tegen zoals deze zeboekar.

'487303' door harfra '487303' door harfra

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Garnalenvissers van..

harfra

Ambinanibe bestaat uit zeven gehuchtjes met in totaal zo’n 3000 inwoners. Iets ten westen liggen grote inhammen welke in verbinding staan met de zee. Omdat de ruige zee voor de kleine vissersbootjes te gevaarlijk is verdienen de vissers hun brood met de garnalenvangst op deze zoutwaterplassen. Bij eb worden de netten op het droge uitgezet om vervolgens een dag later bij eb weer geleegd te worden. Momenteel worden er door een mijnbedrijf wegen aangelegd omdat men helaas plannen heeft om in dit prachtig gebied een zeehaven te gaan bouwen. Grond wordt tegen een waardeloze vergoeding van de bevolking onteigend. Het enige voordeel wat de vissers momenteel hebben, is een goede verbinding met Fort Dauphin, waar ze hun vangst op de markt kunnen verkopen.

'546338' door hestermaasdam '546338' door hestermaasdam

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Verreaux Sifaka

hestermaasdam

Deze Verreaux Sifaka ofwel dansende sifaka zagen we in Nahampoana, dit is een botanische tuin waar verschillende lemuren te vinden zijn. Deze sifaka's hebben een bijzondere manier van lopen; het lijkt alsof ze dansen.

'459308' door harfra '459308' door harfra

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Sifaka

harfra

In de omgeving van Fort Dauphin ligt het natuurreservaat "FortNahampoana Reserve". Deze Sifaka liet zich door onze aanwezigheid niet afleiden en hield de rest van de groep nauwlettend in de gaten. Dit reservaat is een aanrader voor diegene die deze, van oorsprong schuwe lemuren, van relatief dichtbij wil zien.

'485128' door harfra '485128' door harfra

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Beloning

harfra

Na een goed ontbijt rijden we om 7:00u naar Reserve de Nahampoana. We leggen ons er niet bij neer dat we na drie bezoeken aan Madagaskar de Sifaka's nooit hebben zien “dansen”. We waren al een beetje bang dat we te laat zouden zijn maar vandaag is onze Lucky Day. De gids zegt dat we zelfs een beetje vroeg zijn want de Sifaka's houden niet van natte voeten. Ze wachten daarom geduldig in de bomen totdat de zon de ochtenddauw heeft verdrongen. Eindelijk durven ze voet op vaste bodem te zetten en geven een prachtige show weg. Het is natuurlijk gewoon hun manier van lopen maar zó ontzettend mooi om te zien. Alsof ze denken: die twee hebben er zo lang op moeten wachten, we zullen ons beste beentje eens voort zetten… De actiefoto van deze Sifaka heb ik al eerder geplaatst onder de titel “Dansende Sifaka”

'460605' door pkoelewijn '460605' door pkoelewijn

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Catch-22

pkoelewijn

Catch-22. Jullie kennen misschien de uitdrukking, maar niet het boek of de film. Het boek is van Joseph Heller en was indertijd een bestseller. Een kapitein uit het leger besluit zich voor gek te laten verklaren in 1944 omdat hij de oorlogsstrijd niet meer in wil. Hij raakt van de regen in de drup (catch 22 dus). De film dateert uit 1970 en beroemde sterren zoals Anthony Perkins en Orson Welles spelen er een rol in. Deze foto is gemaakt bij het vissersdorpje Evatra.

'506772' door Fransvdg '506772' door Fransvdg

MadagaskarZuid Madagaskar

MadagaskarZuid Madagaskar

Leuke ontmoeting

Fransvdg

Tijdens onze lange busrit naar het zuiden, moest er af en toe wel even gestopt worden. Soms ook op plekken waar weinig toeristen komen. Dan ben je zelf al gauw een bezienswaardigheid. En dat maakt reizen juist zo leuk!