Fianarantsoa foto's & tips

'495002' door afrika '495002' door afrika

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Bescherming tegen de.

afrika

Ergens langs de weg vanuit Fianarantsoa stopten we om even de benen te strekken, wat te eten en te drinken en van het uitzicht te genieten. Daar kwamen we ook dit meisje tegen met haar mooie zonnenhoed.

'523303' door Fransvdg '523303' door Fransvdg

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Nummer 2500

Fransvdg

Vandaag vier ik een klein jubileum: mijn 2500e bijdrage die meetelt volgens de spelregels van de redactie. En wat kies ik dan voor foto? Een kind. Om aan te geven dat ik het kind in me zelf wil blijven koesteren als ik op reis ben. Ik wil me blijven verwonderen over alles wat ik onderweg zie. Ik wil ook proberen om onbevangen naar andere culturen te blijven kijken. Vanuit respect en verbazing, met zo min mogelijk vooroordelen. Die basishouding geeft me volop kansen om de wereld nog beter te leren kennen. Zo hoop ik heel veel landen (voor het eerst of nog een keer) te kunnen bezoeken. Tot slot nog even iets over deze foto: dit menneke zat op een markt in de stad Fianarantsoa. Zijn moeder was er marktvrouw. En hij moest zichzelf zien te vermaken. Dat deed hij door rond te kijken: niet bang maar verbaasd. Die grote witte man was niet eng. Dus ook zijn wereld draaide gewoon door.

'491360' door afrika '491360' door afrika

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Kleurrijk landschap

afrika

Op weg van Ambositra naar Fianarantsoa. Op een prachtig uitkijkpunt stoppen we voor een picknick met de broodjes en het fruit dat we op de markt hebben gekocht. En we genieten met volle teugen van dit geweldige uitzicht.

'491385' door afrika '491385' door afrika

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Vol overgave....

afrika

Op de picknickplek waarvan je op de vorige foto het uitzicht ziet, waren ook veel kinderen die heerlijk meegenoten van de broodjes en het fruit. Een van hen was dit jochie die vol overgave in z'n neus zat te peuteren....

'486441' door harfra '486441' door harfra

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Interessant

harfra

Héél geïnteresseerd staan deze kinderen, terwijl Francis aan het filmen is, mee te kijken in het scherm van onze camcorder. Als we daarna nog een stukje van dit duo filmen en de beelden terug laten kijken, kan hun dag niet meer stuk…

'491534' door afrika '491534' door afrika

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Treinrit

afrika

Met de trein dalen we langzaam af van Fianarantsoa naar Manakara in het zuidoosten. Het is een tocht van slechts 180 km, maar door het slechte spoor - in de Trotter wordt zelfs aangegeven dat je de treinreis met gevaar voor eigen leven maakt - de vele (lange en stikdonkere) tunnels, vele bochten en idem dito stops, duurt de treinreis de hele dag en een deel van de avond. Het is echter een fantastische reis. Dat begint al op het station. De vertrektijd van de trein staat op 07.00 uur, maar je moet ruim van te voren op het station aanwezig zijn. Om 06.00 wurmen we ons door een gigantische mensenmassa de stationshal in. Overal enorme bagagebundels. Na drie uur wachten gaan de deuren naar het perron open en er volgt een ware wedloop - voor zover dat mogelijk is in de drukte - naar de trein. Bezweet bereiken we eindelijk de trein en dan op zoek naar de gereserveerde zitplaatsen. Eindelijk vertrekt de trein en bijna meteen rijden we al door prachtige landschappen met rode aarde, langs schitterende rijstvelden, koffie-, thee- en bananenplantages. Op ieder stationnetje waar we stoppen staan volwassenen en kinderen met eten, drinken, souvenirtjes en wat al niet meer. Opvallend is dat in ieder dorpje waar we stoppen andere etenswaren aangeboden worden, variërend van samosa’s, rivierkreeftjes, pindakoekjes, pepertjes, vanillestokjes, allerlei vreemdsoortige vruchten, rijsthapjes gevuld met gehakt en uitjes, gefrituurde bananen, maniok en gehakt in banaanbladeren, oliebolletjes en wat al niet meer. Bij de meeste dorpjes staan we zo’n 15 tot 30 minuten stil. Tijd genoeg om even buiten rond te lopen en wat te kopen. Ik denk dat ik bijna alle hapjes wel geprobeerd heb, behalve de vishapjes. Dat vond ik een beetje riskant, maar de rest was allemaal heerlijk. Als we eindelijk in Manakara aankomen moeten we nog een heel eind over de rails lopen om het station te bereiken. En dat in het stikdonker, zodat je bijna je nek breekt over alle obstakels… Manakara is enkel om te overnachten, morgen gaan we meteen door naar Ramonafana. De treinreis was een doel op zich, maar wel een fantastisch doel.

'485656' door harfra '485656' door harfra

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Kinderen van het...pl

harfra

Op weg van Ambositra naar Ranomafana kwamen deze kinderen ons nieuwsgierig begroeten terwijl wij de prachtige rijstvelden stonden te bewonderen. Ze vonden het geweldig om zichzelf op het camerascherm terug te zien. Daarom hebben we de foto’s opgestuurd naar Naivo (onze Malagassy vriend) zodat hij ze bij deze kinderen heeft kunnen afgeven. We hebben van Naivo gehoord dat ze hier erg blij mee waren.

'494948' door afrika '494948' door afrika

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Fotomodel in dop

afrika

De trein die 1x per dag van Fianarantsoa naar Manakara in het zuidoosten gaat is een belevenis op zich. Hij stopt in ieder dorpje en iedereen loopt dan uit om allerlei hapjes en drankjes, pepertjes, vanillestokjes, souvenirtjes en wat al niet meer te verkopen. Ontzettend leuk om mee te maken. (Bij een van mijn eerdere foto's staat een uitgebreid verhaal over deze treinrit). Dit prachtige meisje was een van de verkoopstertjes, maar ze was nu even in gedachten verzonken.

'491480' door afrika '491480' door afrika

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Meegenieten

afrika

De foto die ik gisteren plaatste van het neuspeuterende jongetje was tijdens een picknick waarvan deze dorpsbewoners ook meegenoten. Je ziet het jochie in het midden zitten.

'491447' door afrika '491447' door afrika

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Gaaaappp.....

afrika

Wandelend in de buurt van Fianarantsoa kom je allerlei dorpjes tegen. En uiteraard heel veel mooie en aardige mensen en kinderen. Dit vertederende meiske was die blanken waarschijnlijk even beu... :-)

'564675' door jomo01 '564675' door jomo01

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Boophis...madagascari

jomo01

De foto van deze prachtige kikker gemaakt in Ranomafana NP.Het Ranomafana National Park is een van de bekendste nationale parken van Madagaskar. Het ligt ten zuiden van Antananarivo op een uur rijden van Fianarantsoa, in een gebied dat veel neerslag kent. De naam is samengesteld uit 2 woorden Rano (= water) en Mafana (= heet).

'514546' door chateau '514546' door chateau

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Markt in Fianar.

chateau

In Fianarantsoa, afgekort Fianar, bezochten we de markt. Aangezien er geen kinderopvang bestaat neemt moeder haar kind gewoon mee naar de markt. Overal wordt gelachen en foto's maken is helemaal geen probleem.

'492420' door afrika '492420' door afrika

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Straathandel

afrika

Wederom een foto die gemaakt is op weg van Ambositra naar Fianarantsoa. Langs de kant van de weg zaten deze vrouwen en kinderen die iets probeerden (bij) te verdienen door pinda's en bananen te verkopen. Uiteraard hebben we e.e.a. bij hen gekocht.

'502490' door Fransvdg '502490' door Fransvdg

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Klaar voor de pan

Fransvdg

Op een markt in Fiananrantsoa zag ik dit pluimvee klaar liggen voor de verkoop. Richting pan dus. Het is voor mij altijd dubbel: zo vind ik het zielig en op mijn bord denk daar toch weer anders over.....

'543656' door Fransvdg '543656' door Fransvdg

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Knoflook, uien en...p

Fransvdg

Op markten is altijd wel wat leuks te zien. Het viel me op dat deze mevrouw met veel zorg haar knoflookbolletjes had opgestapeld. Dat vond ik wel een foto waard.

'543887' door Fransvdg '543887' door Fransvdg

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Pluimvee te koop

Fransvdg

In Fiananrantsoa heb ik mijn ogen uitgekeken op het deel van de markt waar pluimvee werd verkocht. Wat een zootje! Fijn dat de dieren mochten scharrelen, maar de bende waarin dat gebeurde vond ik echt schrijnend. Hopelijk kennen ze daar de vogelgriep nog niet.....want voor mensen lijkt het me ook niet gezond om er tussen in te zitten.

'543292' door Fransvdg '543292' door Fransvdg

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Op de kleintjes lette

Fransvdg

Deze mevrouw let letterlijk en figuurlijk op de kleintjes: ze heeft haar zorg voor de baby maar ook voor de portemonnee. De opbrengsten van haar markthandel zijn niet groot, dus geld natellen is belangrijk. Zonder dat ze het woord kent is ze hier volop aan het multi-tasken.

'543710' door Fransvdg '543710' door Fransvdg

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Tussen de manden

Fransvdg

Op de markt van Fianarantsoa kwam ik ook langs het verkooppunt van een mandenmaker. Ik vind het wel grappig dat er ook een mevrouw bij staat met een draaglast op haar hoofd. Zij had geen mand nodig....

'504131' door EsmeeMulder '504131' door EsmeeMulder

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Panorama

EsmeeMulder

onderweg van Ambalavao naar Fianar. ondanks dat het door erosie zo kaal is geworden is het nu toch een kenmerkend onderdeel van Madagaskar en erg mooi

'566963' door corriedewinter '566963' door corriedewinter

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Fianarantsoa, mijn...

corriedewinter

Het hoofddoel van onze reis naar Madagaskar is het weerzien van Onja en zijn familie. Onja woont in Fianarantsoa, zo’n 14 uur rijden vanaf de hoofdstad Antananarivo. Fianarantsoa is de hoofdstad van de Betsileostam en betekent ‘plaats van het goede leren’ . Er zijn diverse universiteiten, waar ook Onja zijn toerisme opleiding heeft gevolgd. Fianar is net als Antananarivo op heuvels gebouwd en bestaat uit een ‘boven’ en ‘beneden’ stad. Het mooiste deel is ‘boven’: Unesco werelderfgoed, waar we nu staan. Onja is trots op zijn stad. De rijstvelden in het midden symboliseren de grote waarde die de Malagassiërs hechten aan de rijst. Zonder rijst kan een Malagassiër niet leven. Wij gaan de berg af naar de familie, waar een heerlijke lunch op ons wacht met....

'543702' door Fransvdg '543702' door Fransvdg

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Met pappa mee.

Fransvdg

Vader moet zwaar werk doen, maar toch heeft hij tussen twee klussen ook nog wel de tijd om aandacht aan zijn kinderen te besteden. En die genieten!

'566902' door jomo01 '566902' door jomo01

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Grote ogen

jomo01

Tijdens een wandeling door het pittoreske dorpje van de Tanala heb ik dit portret gemaakt van deze jongen met zijn prachtige grote ogen.De Tanala hebben hun wortels in allerlei andere etnische groepen, zoals de Betsileo en de Antaimoro. De voorouders van deze stammen waren Dajaks uit Borneo die zich tussen de 3e en 10e eeuw vestigden op de oostkust van Madagaskar. (WIKI)

'1090831' door corriedewinter '1090831' door corriedewinter

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Op bezoek in...Fianar

corriedewinter

In november 2017 reisden we naar Madagaskar om mijn vriendje Onja en zijn familie weer te zien . Onja, die nu een goede gids is geworden, woont in Fianarantsoa, zo’n 14 uur rijden vanaf de hoofdstad Antananarivo. Fianarantsoa is de hoofdstad van de Betsileostam en betekent ‘plaats van het goede leren’ . Er zijn diverse universiteiten, waar ook Onja zijn toerisme opleiding heeft gevolgd. Fianar is net als Antananarivo op heuvels gebouwd en bestaat uit een ‘boven’ en ‘beneden’ stad. Het mooiste deel is ‘boven’: Unesco werelderfgoed, waar Onja's familie woont. We gaan op eigen houtje naar de benedenstad, waar op zaterdag een grote markt plaatsvindt, vooral voor de plaatselijke bevolking. We genieten van de standwerkers die goedkope pantalons aan de vrouw brengen, de kalkoenen en kippen die rondscharrelen, de kinderen die van alles van ons willen weten. Het bijzondere is, dat er niet gebedeld wordt. De mensen zijn straatarm, maar ze doen liever iets voor hun geld. We gaan daarom regelmatig iets drinken, of kopen wat lekkers, zoals gefrituurde bollen (soort loempia) Op marktdag kleden de mensen zich feestelijk; dat is goed te zien aan deze roze dame, die extra mooi uitkomt tegen het roze gebouw (de bank van lening..)

'1090895' door corriedewinter '1090895' door corriedewinter

MadagaskarFianarantsoa

MadagaskarFianarantsoa

Door de rijstvelden..

corriedewinter

Fianarantsoa, zo'n 14 uur rijden van de hoofdstad Antananarivo, is op heuvels gebouwd en bestaat uit een ‘boven’ en ‘beneden’ stad. We staan hier op het terras van Tsara guesthouse, een prettig hotel net boven de benedenstad. De eigenaar van het hotel is een grote sponsor voor de bovenstad en doet er alles aan om het Unesco werelderfgoed te behouden. Hij is net zo trots op zijn stad als Onja, mijn vriendje waarmee we rondtrekken door het zuiden. We gaan straks naar de bovenstad, waar hij woont. Met de auto en niet door de rijstvelden, dat is nu te ver en te steil voor ons. We lopen later wel bergaf terug naar het hotel. De rijstvelden liggen letterlijk midden in de stad. Ze symboliseren de grote waarde die de Malagassiërs hechten aan de rijst. Zonder rijst kan een Malagassiër niet leven. Tip: Als je in november gaat, bloeit de Jacaranda uitbundig paars. Hier word je toch vrolijk van?