Nairobi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nairobi image

'Hoe gaat het?' 'Goed'

Nairobi
Kenia
Joanna

'Hoe gaat het?' 'Goed'

‘Hoe gaat het?’  ’Goed’ zegt hij. 

De baby van het 15-jarige verkrachtte meisje is gezond en groeit als kool. Zelf heeft ze de draad van het schoolleven weer opgepakt. Ze begint wat later in verband met de voeding en in de middag brengt iemand haar baby naar school. Zo kan ze haar de borst geven zonder dat ze teveel lessen mist. Ze is wel wat afgevallen. Een jaar geleden liep ze in de schemer naar huis in een sloppenwijk van Nairobi. Ze was wat langer op school gebleven om daar in het licht haar huiswerk te maken. In de schemer ging het mis. En nu heeft ze een kind. Nog een kind om voor te zorgen, naast haar jongere broers en zusjes. 

Met het hartpatiëntje gaat het ook goed. Hij heeft de operatie goed doorstaan. Zonder hulp uit het buitenland was hij een kasplantje geweest. Nu kan hij weer spelen met de andere kinderen. Het schoolhoofd is trots op zijn pupillen. 

‘En hoe is het met je familie?’ vraag ik. ‘Well….’ Zijn moeder is ernstig ziek en hij maakt zich zorgen. En zijn vader is onlangs overleden. Hij had iets tegen zijn hoofd gekregen. Alleen maar omdat hij twee vechtende mensen uit elkaar wilde halen. En nu is hij dood. Ze zijn met z'n allen achter de dader aan gegaan. Die is nu ook dood. Ik slik. ‘Wil je nog wat drinken?’ ‘Ja, graag’, zegt hij. We zwijgen. En kijken naar de giraffe die in de verte door het Nairobi National Park loopt. 

‘Hoe gaat het?’  ‘Goed’

Foto's

84ea1.jpg
84ea1.jpg
Joanna