Masai Mara NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Masai Mara NP image

DE GROTE DIERENTREK ( GREAT MIGRATIONS)

Masai Mara NP
Kenia
Schenkel

DE GROTE DIERENTREK ( GREAT MIGRATIONS)

Stofwolken in de verte verraden al de enorme kuddes Gnoes of wildebeesten die trekken als grijze sliertendoor de licht glooiende savanne.Op zoek naar vers gras en water.Dit trekinstinct is zo sterk dat als zij bij de Mara rivier verzamelen en enige tijd hebben heen en weer gelopen,uiteindelijk massaal besluiten het water met de daarin verborgen gevaren trotseren.

In totaal trekken wel anderhalf miljoen Gnoes,enkele honderduizenden Zebra,s,Antilopen en andere grazers ,gevolgd door natuurlijk de roofdieren.En dan is het alsof een van de beesten een geheim teken geeft.Het daaropvolgende tumult is oorverdovend en angstaanjagend.De overtocht is vol gevaren en helaas veel Gnoes sneuvelen in hun pogingen de modderige overkant tebestijgen.Andere worden onder de voet gelopen of vallen ten prooi aan de op de loer liggende Krokodillen.

Als na enkele uren na de overtocht groepen van soms wel vijftig a zestigduizend dieren de rust voor even is wedergekeerd blijft de rivier achter met honderden lijken die stroomafwaarts bij stroomversnellingen hele dammen van dode dieren veroorzaken.

De Nijlpaarden die van nature vegatarier zijn en s,nachts grazen, en die overdag in het koele rivierwater vertoeven,ruimen deze dammen van dode dieren op door ze op hogergelegen oevers teslepen.Alwaar de kadavers worden verslonden door Krokodillen,Hyena,s en duizenden gieren. De Nijlpaarden doen dit omdat anders door de kadaver dammen de waterstand in de rivier voor hun tehoog zou worden.

Dit natuurverschijnsel is tezien gedurende een aantal dagen omstreeks januari-februari op het grens gebied van Tanzania en Kenia waar de savannes van de Serengeti 14.763 km2 en het Masai Mara 1510km2 wild reservaten gescheiden worden door de Mara rivier die uitmond in het Victoria meer alwaar de Nijl ontspringt. Eind Oktober,begin November keren ze weer terug,en begint alles weer opnieuw.

Dit hele gebeuren is zo,n geweldige belevenis om meetemaken ,iets om nooit meer tevergeten.

Foto's

e555d.jpg
e555d.jpg
Schenkel