Centraal Ghana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Afrikaanse olifant in Mole NP

Centraal Ghana,
Ghana


Mole NP is het grootste wildpark in Ghana en is te bereiken via Tamale. Het park is niet te vergelijken met wildparken met elders in Afrika. Meer dan 90 verschillende soorten dieren zijn er te zien volgens de informatie, maar die zien we natuurlijk bij lange na niet.

Het park is niet gemakkelijk te bereiken, er gaat een bus, maar die rijdt op vervelende tijden en is van slechte kwaliteit, dus ons vervoer is een private car en we boeken één overnachting zodat we een avond- en ochtendsafari kunnen doen. De avondsafari per 4x4 jeep, maar die valt tegen omdat de chauffeur niet op de juiste momenten stopt. De volgende ochtend een wandelsafari, ook zien we nog niet veel wild, maar tegen het eind van de wandeling hebben we toch geluk, 4 olifanten zijn gesignaleerd en heel dichtbij. Voorzichtigheid geboden. Prachtig! Ze zijn net in het water geweest en dat is te zien. In deze tijd van het jaar (november) is er nog voldoende water en meestal zijn ze dieper in het park. Ook bij het ontbijt op het terras laten zich zien.

De Afrikaanse olifant
Bij de Afrikaanse olifant is alles groot, hij is dan ook niet voor niets het grootste landdier ter wereld. De Afrikaanse olifant heeft grotere oren en langere slagtanden dan de Indische olifant. Ook wordt hij zo'n 4 meter groot en kan hij een gewicht krijgen van 7000 kg. De Afrikaanse olifant heeft in tegenstelling tot de Indische olifant een aflopende rug, en niet een maar twee vingertjes aan het uiteinde van zijn slurf. De Afrikaanse olifant heeft een bruin-grijze kleur. Ook zijn er veel meer Afrikaanse olifanten dan Indische olifanten. Er wordt door het WNF (Wereld Natuur Fonds) geschat dat er zo'n 690.000 exemplaren in leven zijn, dit in tegenstelling tot de slechts 32.700 exemplaren van Indische olifanten.