Ethiopië

Ethiopië ligt in Oost-Afrika op een bergachtig, vulkanisch plateau en wordt omringd door de landen Soedan, Eritrea, Djibouti, Somali ë en Kenia. Er wonen ruim 96 miljoen mensen. Het land heeft te maken met verschillende klimaten, variërend van gematigd mediterraan klimaat in de hooglanden tot tropisch moessonklimaat in het westen en zuiden. Woestijnklimaat vind je voornamelijk in het noord- en zuidoosten.

Het land wordt nog steeds vaak geassocieerd met broodmagere mensen, uitgedroogde vlakten en oorlog, maar dit beeld is achterhaald. Je zult als je door Ethiopië reist verbaasd zijn over het mooie landschap, de cultuur, maar vooral de bijzonder aardige mensen. Tevens zul je er archeologische bezienswaardigheden tegenkomen, paleizen, rotsschilderingen, erfgoederen, kerken en nog veel meer.

De hoofdstad is Addis Abeba , waar je de bijzondere eetcultuur van Ethiopië kunt ontdekken aan de voet van de berg Mount Entoto. De stad bestaat vooral uit veel tegenstellingen. Lawaaierige straatjes vol met verkopers, grazende geiten, toeterende autootjes, brede schaduwrijke avenues met luxe hotels en dure restaurants, ontwikkelingswerkers, bedelaars en ook nog eens priesters in hun religieuze outfit. Bezoek de Holy Trinity Cathedral en de Sint Joriskerk waar je muurschilderingen kunt vinden.

Pelgrimsoord Lalibela wordt als hoogtepunt van Ethiopië genoemd. De kerken die in rotsen zijn uitgehakt is door UNESCO als een van de wereldwonderen benoemd.  Ondergrondse gangetjes brengen je van kerk naar kerk. In de oude koningsstad Gondar vind je Middeleeuwse kastelen, ruines en kerken. Bekijk de imposante overblijfselen van de fortstad Fasil Ghebbi, waar de Ethiopische keizer Fasilades en zijn opvolgers verbleven. Aksum met oude obelixken en ruïnes van paleizen, de ommuurde Harar met zijn smalle steegjes, achitectuur en sprookjesachtige sfeer moet je bezoeken.

Lake Chamo ligt in de Nechisar National Park, gelegen in de Great Rift Valley. Maak een boottocht over het meer en spot de grootste krokodillen van het continent. Wandel door de resortplaats Wondo Genet tussen colobusapen, watervallen en vogels. Het Simian Mountains NP is een spectaculair gebied waar enorme erosie gedurende miljoenen jaren bergtoppen, diepe dalen en scherpe afgronden heeft gecreëerd. Het is de thuisbasis van bedreigde diersoorten, waaronder de waliasteenbok, een wilde berggeit die nergens anders in de wereld te vinden is, de Gelada baviaan en de Ethiopische wolf.

Ethiopië nog in ontwikkelingsfase is en het niet altijd even makkelijk is om door het land te reizen. De natuur, historische monumenten en de hartelijkheid van de  bevolking maakt het land toch tot een van de interessantste bestemmingen in Afrika. Tijdens een reis door dit land ontmoet je echte Afrikaanse roots!

Informatie over Ethiopië

Alle highlights van Ethiopië

Beste foto's & tips van Ethiopië

'295119' door hbplaatjes '295119' door hbplaatjes

Ethiopië

Ethiopië

Karo ma + baby

hbplaatjes

Deze foto is genomen aan de Omo-rivier in het zuidwesten van Ethiopië. In dit gebied wonen verschillende stammen. De Karo stam is een kleine stam die nog maar in 2 dorpen aan de rivier wonen. Ook bij deze stam heb je nog echte krijgers en draait alles om vee/ koeien. Daarnaast verbouwen ze wat gewassen. Het dorp dat wij bezochten is nog redelijk te berijden vanuit Turmi (ongeveer 70 km/ 2 uur rijden). Helaas waren er niet veel Karo aanwezig toen wij kwamen, omdat het oogsttijd was. De Karo wonen het dichts in de buurt van de Hamer. Blijkbaar kunnen deze stammen goed met elkaar overweg, want de Karo trouwen ook wel eens met Hamer vrouwen. Dit doen zij voor het voortbestaan van hun stam. De Karo vrouwen hebben meestal onder hun onderlip een soort grote spijker zitten. Deze moeder had dat vervangen door een bloemetje. Bij de stammen betaal je altijd geld om te mogen fotograferen en daarnaast nog per foto. Hierdoor bestaat het risico dat je wat statige/ stijve portretten krijgt. Bij dit duo hadden we de aandacht afgeleid. Ze hadden niet door dat de foto werd genomen.

'351649' door wisseschout '351649' door wisseschout

Ethiopië

Ethiopië

Maïskolf

wisseschout

Een trotse Suri jongen met een prachtige oorversiering. Puur natuur.

'548265' door Dianadm '548265' door Dianadm

Ethiopië

Ethiopië

Het dorsen van de tef

Dianadm

Teff is een kleine graansoort die veel in Ethiopië wordt verbouwd. Het is de basis van injerra, de zurige, grauwkleurige pannenkoek die bij elke maaltijd wordt gegeten. Teff is het Amhaarse woord voor 'verloren'. Als je het minuscule korreltje laat vallen, vind je het nooit meer terug. Onderweg naar Bahar Dar zien we dat er volop geoogst en gedorst wordt. We stoppen even bij dorsende boeren. Een koppel koeien wordt over de afgesneden teff voortgedreven en ze stampen de graankorreltjes uit de halmen. Een bijzondere manier, er ligt geen zeil op de grond en zo gaat er best veel verloren. Zo doet de teff zijn naam wel eer aan.

Praktische informatie over Ethiopië

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  november t/m februari
 • Internet extentie
  et
 • Hoofdstad
  Addis Abeba
 • Aantal inwoners
  66 miljoen
 • Oppervlakte
  1,7x Frankrijk
 • Reistijd
  8:00
 • Talen
  Amhaars
 • Religie
  moslim (45%), ethiopisch orthodox (35%), animist (12%)
 • Tijdsverschil
  2 uur later
 • Tijdverschil
  2 uur later
 • Telefooncode
  251
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  negatief in bepaalde gebieden, de overige gebieden waakzaam zijn
 • Visum
  visum regelen voor vertrek
 • Douane
  visum regelen voor vertrek
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, gele koorts, soms Cholera-verklaring
 • Aanvlieghaven
  Addis Abeba (ADD)
 • Nationale feestdagen
  28 mei Derg Downfall Dag, 12 september Dag van de Volksopstand

Kaart van Ethiopië en omgeving

Op zoek naar het witte goud van Ethiopië

In de Ethiopische Danakil-woestijn, een van de heetste plekken op aarde, hakt het Afar volk zout uit een immense vlakte om te overleven. Een spectaculair schouwspel dat jij zelf kunt meemaken. Adjunct-hoofdredacteur Mark Mackintosh legt uit hoe.

In de Ethiopische Danakil-woestijn, een van de heetste plekken op aarde, hakt het Afar volk zout uit een immense vlakte om te overleven. Een spectacul...

Blog van de week: overnachten of overleven in Ethiopië

Elke week kiest Columbus Travel de blog van de week uit de blogberichten van onze community. Deze week: hotelperikelen in het Ethiopische dorpje Maychew voor Reisreporter travelbag.

Elke week kiest Columbus Travel de blog van de week uit de blogberichten van onze community. Deze week: hotelperikelen in het Ethiopische dorpje Maych...

Video: Vier de heiligste dag in Ethiopië

Reis op 19 januari af naar Ethiopië en je bent getuige van één van de meest indrukwekkende vieringen in Afrika. Met Timkat, het Amhaarse woord voor 'doop', herdenken orthodoxe christenen de doop van Jezus in de Jordaan. Het hoogtepunt is een processie van kleurrijk uitgedoste monniken, die replica'...

Reis op 19 januari af naar Ethiopië en je bent getuige van één van de meest indrukwekkende vieringen in Afrika. Met Timkat, het Amhaarse woord voor 'd...