Bahar Dar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bahar Dar image

Waterkracht in Baher Dar

Bahar Dar
Ethiopië
Mama-afrika

Waterkracht in Baher Dar

De route van Addis naar Baher Dar is prachtig. We rijden door de hoogvlakte en we zien landbouwpercelen in allerlei kleuren. Op de weg is het druk, vrouwen en meisjes wandelen kromgebogen met takkenbossen op hun rug de steile hellingen op. Ondertussen moet onze chauffeur zich in de meest bizarre bochten draaien om al het loslopende vee op de weg te kunnen ontwijken. Koeien, schapen, paarden, honden, het loopt allemaal gewoon los over de drukke autoweg. Het aanrijden van een dier is soms onvermijdelijk, maar de mensen proberen dit uit alle macht te voorkomen! De dieren hebben hier voorrang. Als we even stoppen voor een glaasje sterke Ethiopische koffie hebben we direct weer bekijks en horen we overal "forenji" (vreemdeling) roepen, of "you, you you" !! Die laatste houden we de hele reis erin, en dat levert vaak hilarische reacties op van de locale bevolking.

Als we in Baher Dar aankomen gaan we even het stadje verkennen, maar dit is eigenlijk niet meer dan een winkelstraat. en een markt. Natuurlijk krijgen we gezelschap van de studenten die je graag op sleeptouw nemen en hopen zo wat Engels te kunnen spreken. Je hoeft maar te vragen wat je wilt zien, of aan te geven waarnaar je op zoek bent en ze zullen je helpen. Handig, want zij weten natuurlijk overal de weg! De buit voor vandaag is een zak warme pinda's en een leuk T-shirt.

We hebben tickets geregeld voor een bezoek aan de kloosters, gevestigd op de eilandjes in het Tana meer. We varen naar het Zhege eiland, omdat dit klooster ook door vrouwen bezocht mag worden. Als we bij het eiland arriveren worden we opgewacht door een paar jongens die de stenen op de aanlegsteiger gunstig voor ons neerleggen. Goh, wat attent denken we nog, en we voorzien de jongens van wat birrs. Slimme jongens, want blijkbaar doen ze dat vaker; als er een ander boot in aantocht is worden de stenen weer verplaatst in een warrig geheel!

We boezoken de Kidane Mehrel kerk en het bijbehorende "museum" (een klein rieten hutje met een vitrinekast met boeken, kronen, etc). De kerk zelf is compleet beschilderd met bijbel verhalen. Deze schilderingen zijn oorspronkelijk in de 16de eeuw aangebracht en nog in zeer goede staat. Wel is men begonnen om ze enigszins te restaureren. Na alles bezichtigd te hebben keren we terug naar onze boot voor een tocht over het Tana meer. Omdat het weer niet echt zonnig is zien we helaas niet de "beloofde" nijlpaarden en krokodillen. Wel zien we vele papyrusbootjes. Bootjes gemaakt van de papyrusplant, die enkel een korte tijd gebruikt kunnen worden.

Na het waterspektacel van het Tanameer gaan we nu op zoek naar het waterspektacel van Tissat Falls (of TIss Abey).
We lopen eerst over een prachtige oude Portugese brug en belanden dan in een dorpje, waar we direct in elke hand een klein kinderhandje gewurmd krijgen. De kinderen lopen al kakelend met ons mee de steile helling op, allemaal vertellen ze dat ze "student" zijn (ja, ook die van 5 jaar oud!). De tocht naar boven is behoorlijk stijl en enigszins uitgeblust door de warmte bereiken we uiteindelijk de top. Daar is de waterval direct te zien. We hebben geluk, een stortvloed aan water dondert hier 40 meter naar beneden. Door de geplaatste waterkrachtcentrale is dit nl niet altijd zo spectaculair! Maar de waterval toont zich nu in al haar schoonheid.

Een mooie dag is weer ten einde, de volgende route op de planning is Gondar.


Foto's

06f9a.jpg
06f9a.jpg
Mama-afrika
9b39b.jpg
9b39b.jpg
Mama-afrika