Addis Abeba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Addis Abeba image

Vogelreis eerste dagen

Addis Abeba
Ethiopië
Leonboog

Vogelreis eerste dagen

06-02-2010 Reisdag

We zijn om 5 uur in de morgen vertrokken uit Zeeland en waren om 7 uur op Schiphol.
Het was onderweg erg mistig. Na koffie gedronken te hebben , om 8 uur de andere ontmoet. Het inchecken verliep vlot. Ik had de dag van te voren de gegevens al uitgedraaid en plaatsen gereserveerd zodat wij in ieder geval
naast elkaar zouden zitten. Moest nog wel met Johan mailen want hij wilde dit ook doen voor de groep maar kreeg ons niet ingecheckt via internet, ik was hem net voor geweest.

Achter de douane nog gekeken voor een regenbroek voor Anke, maar die viel hier niet te krijgen.
We hebben nog heerlijk onze broodjes en bananen opgegeten.
Om 11.00 met iets vertraging vertrokken, in 5.5 uur naar Khartoem (Soedan) gevlogen.
Een aardige steward zag dat wij vogelliefhebbers waren en liet ons al wat foto's zien van Ethiopie. We hadden een tussenstop van een 1 uur in Khartoem.
We vlogen in 1 uur en een kwartier naar Addis Abeba.

We waren om 21.00 op het vliegveld.
Uitchecken en geld wisselen, per persoon 150 euro. Het lukte niet om kleine birr biljetten te krijgen, De dame achter het loket begreep ons niet of wilde ons niet begrijpen.
We waren om 22.00 in het Ghion hotel.
kamer 133 , apart gebouw. Nog bespreking met een pilsje en naar bed.

07-02-2010 Vogelen rondom Addis Abeba

We hadden afgesproken om zo vroeg mogelijk te gaan vogelen maar we schrokken om 6.45 wakker, snel aankleden en rondom onze kamer vogelen.
De eerste waarnemingen in de tuin rondom het hotel bestonden onder andere uit treurtortel, bruine muisvogel, tacazze honingzuiger, swainson-mus, mountain trush, baglafecht-wever en zwarte wouw.
Om 8 uur ontbijt in het hotel, lopend buffet. Een groot hotel maar wel een beetje vergane glorie.

Om 09.30 reden we naar het Gefersa waterreservoir, een mooie rit door de stad, onderweg een korte stop om wat water in te slaan. en een aantal korte stops om vogels te kijken.
De eerste en zeker niet de laatste maraboe's en gieren, in de bosjes langs de kant van de weg vliegenvangers, prinia en de tanzaniaanze spekvreter (moorland chat).
Daarna heerlijk vogelen bij het meer, de eerste endemen werden gezien, de lelibis, blauwvleugel gans, geelhals-langklauw en de zwartkopkanarie.
Er vlogen dikbekraven over en een groep kraanvogels. Ook een grote hoeveelheid aan watervogels. allemaal zeer opwindend en je kwam ogen te kort. Omdat we ruim te tijd namen was het laat voordat we er erg in hadden.
Om 14.00 terug, voor de inwendige mens koekjes in diverse smaken en bananen gekocht. We reden naar een uitzichtpunt (Entoto mountains), helaas geen lammergieren en de andere vogels lieten het nu ook wat afweten.

We besloten hierna om terug te gaan naar het hotel om daar wat te relaxen en eventueel nog wat vogels te kijken in de tuin rondom het hotel.
Het bleek echter zeer druk te zijn in de tuin, er waren wel drie bruiloften aan te gang, wij hebben hier rustig naar zitten te kijken.
Daarna gedoucht en om 19:00 zijn we gaan eten, Traditioneel eten (Injera) , met onze handen een sponsachtig zuur brood,
met allerlei mengseltjes van vlees en bonen. Smaakte goed met een pilsje.

De vogellijsten vakkundig door Fred gemaakt en aan ons verstrekt werden onder leiding van Johan bijgewerkt.
Eindresultaat voor de eerste dag was 78 soorten. Om 22.00 naar kamer, we konden onze sleutel niet vinden,
die bleek nog op de deur te zitten. Het leek dus in ieder geval een veilig hotel.het regende net als de vorige avond.

08-02-2010 Riftvallei

Om 6.15 op want we gingen om 7.00 ontbijten, nog vlug achter ons huisje gekeken voor vogels, echter geen nieuwe soortren, Om 7 uur ontbijt.
Om 8 uur vertrokken vanuit Addis in twee jeeps het kratergebied Debre Zeyt in. Na een rit van een paar uur gestopt bij een restaurant met uitzicht op een kratermeer. Net voor het restaurant zat een blackbilled barbet op de draad en toen we vanuit het restaurant terugliepen om de barbet aan de andere te laten zien vloog een abdims stork over en vervolgens een pelikaan, de eerste hornbill met discussie, in de bosjes werden vuurvinken te zien, We zagen onze eerste noordelijke hoornraaf. We reden door naar Lake Hora. Hier kwamen we eerste instantie weer ogen en oren tekort. Na tot rust gekomen te zijn was het hier heerlijk langs de kant van het water vogelen.

Een greep uit de soorten die gezien zijn: hamerkop, knobbelmeerkoet, waliaaduif, zwartvleugelagapornis, Ijsvogels, blauwfazantjes, vuurvink, wevers, brilvogel, paradijsmonarch, blauwborstbijeneter.

Om 12 uur met moeite vertrokken. Onderweg nog gestopt bij Lake Ziway waar zeer veel maraboe's zaten, we zagen hier ook een herdersplevier (kittlitz) , en een onvolwassen visarend in de bomen, Op het vee zaten ossepikkers.

Lunchen onderweg, tomatensoep , spaghetti met saus, sommige een hamburger met chips.
Onderweg nog gestopt voor verschillende gieren op een prooi.

Enkele stops voor savannearend, grondraaf en ruppell-witkruinklauwier.

De communicatie tussen de auto's verliep wat moeilijk, er was wel een intercom-systeem maar dit bleek gedurende reis niet echt goed te werken. als het wel werkte was de batterij weer op of we waren buiten bereik. Chauffeurs konden of wilden elkaar soms ook niet bereiken.

Doorgereden naar Lake Langano naar het Bekele Molla Resort Hotel, kamer 23 was ons huisje.

Achter onze huisjes zaten twee eagle owls in de boom.

Op weg naar het meer zagen we een roodbuik kliftapuit.

Naar het meer gelopen om daar uit te waaien, nog een groenpootruiter en oeverloper gezien langs het water, een hadada ibis en een slaapboom met sacred ibis. Er vlogen sternen over het water en pelicanen. De sternen vlogen te ver weg om ze goed te kunnen determineren Chris was nog andere kant opgegaan, en had roodhals-draaihals gezien en nog wat andere mooie soorten. We spraken af om morgenvroeg met zijn alle dat stukje te gaan lopen.

Om 7 uur eten naar het restaurant, mouton, kip of spaghetti voor de vegetariers. Koffie en thee na. Smaakte niet slecht.

Nog een avondwandeling, leverde alleen wat vleermuisjes op.en een prachtige sterrenhemel, orion was te zien en de melkweg.

Foto's

52eb5.jpg
52eb5.jpg
Leonboog
ecf57.jpg
ecf57.jpg
Leonboog
59702.jpg
59702.jpg
Leonboog