Aswan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Elephantine oftewel het olifantseiland

Aswan,
Egypte


In de Nijl bij Aswan ligt een heel groot eiland, Elephantine oftewel het olifantseiland. Het is ongeveer 1 km lang en 500 meter breed. Het eiland is het oudste bewoonde gebied van Aswan. De eerste nederzetting dateert van ongeveer 4000 voor Christus. Vroeger lag hier de belangrijke stad Abu waar nog enkele resten van te zien zijn. In de oudheid was Elephantine het centrum van een bloeiende ivoorhandel.
Op het eiland bevindt zich nog een Nijlmeter die tot 1966, het jaar van de laatste overstromingen van de Nijl, heeft dienstgedaan. Op de trap naar beneden kun je een schaalverdeling zien in allerlei talen en enkele inscripties en cartouches uit de regeringsperiode van Amenophis III en Psammetichus II. De inscripties laten zien dat de waterstand vooral in de Romeinse periode bijzonder hoog was.
Verder zijn er de ruines van de tempel van Chnoem en het kleine Elephantine museum wat in een oude villa gevestigd is. Vlakbij het museum liggen eveneens de ruïnes van een oude Joodse tempel.
In zijn eigen huis heeft gids Mohamed met veel toewijding een museum ingericht over het planten- en dierenleven in en rond het Nasser meer, met typisch Nubische produkten. Waar mogelijk heeft hij de verbinding gelegd met de leefgewoonten in faraonische tijden.
Elephantine is bereikbaar met een felucca of motorbootje of met het veerpontje van het Oberoi hotel.