Okavangodelta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Okavangodelta image

Tears of the moon en het nijlpaard

Okavangodelta
Botswana
Leonboog

Tears of the moon en het nijlpaard

We waren neergestreken in het kamp Delta Dawn, okavanga bushcamp omdat we de volgende dagen de delta in zouden gaan, na het opzetten van de tenten gingen we wat drinken en kwamen we zeer interessante mensen tegen. Een groep Turkse vrouwen die op reis waren en waar we lang mee hebben zitten praten. Ik heb ooit van een turkse collega de naam Ashlan gehad dus daar kon ik mooi mee scoren. Zij hadden een gids bij die de meest mooie verhalen kon vertellen over de bosjesmannen (de San) een van de verhalen die mij bijgebleven is, is het verhaal waarom een nijlpaard zijn bek zo wijd open doet.

Het schijnt volgens de bosjesmannen zo te zijn dat het nijlpaard puur een landdier is geweest, maar het nijlpaard wilde dolgraag in het water leven. Het nijlpaard vroeg dan ook aan de god van de dieren of hij in het water mocht leven. De god zij dit moet je niet aan mij vragen maar aan de andere dieren in het water, de vissen en de krokodil . Deze dieren waren het in eerste instantie niet eens met het feit dat het nijlpaard in het water ging leven. Uiteindelijk mochten de nijlpaarden in het water leven als ze hun voedsel maar op het land zochten. Als bewijs dat ze in het water geen vis aten moesten ze hun bek opensperren. Om te laten zien dat er geen visgraten in zaten.

Hij vertelde ook nog een verhaal over diamanten waar ik de essentie niet meer van weet, maar wat ik wel mooi vond dat de bosjesmannen Diamanten " de tears of the moon" noemen, de tranen van de maan.