Moremi NP foto's & tips

'499835' door WKerkhof '499835' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Hoe dichtbij is te...

WKerkhof

Slapen en wakker worden in kleine tentjes midden in de bush was misschien nog wel het gaafste van onze 10 daagse safari reis door Botswana. Uit mijn blog: Na een heerlijke warme lunch staat ook de douche klaar, een emmer warm water met een douchkop eronder. Ik ga me eerst even opfrissen, maar ben er al snel weer onder vandaan. In de verte zie ik een paar olifanten aankomen, recht op onze tenten af…. Snel mijn kleren aan, fototoestel in de aanslag, hopelijk komen ze dichtbij, maar toch ook weer niet te dichtbij… http://www.columbusmagazine.nl/afrika/botswana/moremi/reisreporter/blogs/7637.html En zoals je ziet kwamen ze dichtbij, echt super gaaf om deze prachtige dieren van zo dichtbij te mogen bewonderen, op je stoeltje naast je tentje, of ietsje verder weg….

'506979' door WKerkhof '506979' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Gouden impala's

WKerkhof

Wanneer de zon zakt kleurt het droge Afrikaanse landschap goud Wanneer we deze impala's zien staan wordt er natuurlijk gestopt om dit gouden moment vast te leggen!

'497720' door WKerkhof '497720' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Leeuwen liefde

WKerkhof

Dit stelletje parende leeuwen zagen we in Moremi, Botswana. Ze lagen in het gras en onze gids wist te vertellen als we geduldig waren, ze binnen niet al te lange tijd zouden gaan paren. En ja na ongeveer 20 minuten te wachten nam het vrouwtje het voortouw en kon een kort maar hevig paringsritueel beginnen. Het vrouwtje kijkt ietwat ongeïnteresseerd en zo te zien geniet het mannetje er toch ook niet echt van….

'498559' door WKerkhof '498559' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Spareribs?

WKerkhof

In Moremi zagen we een klein groepje leeuwen wat eerder een giraffe gedood had. Dit is vrij bijzonder omdat een giraffe erg moeilijk neer te halen is, maar dit was, aan zijn donkere kleuren te zien, een oudje en is waarschijnlijk net op de verkeerde tijd wat gaan drinken, zodat de leeuwen vrij spel hadden. Deze leeuwin kwam kijken of er nog wat lekker over was… Voor meer info over deze 10-daagse safaritrip door de bush zie mijn laatste blog: http://www.columbusmagazine.nl/afrika/botswana/reisreporter/blogs/7624.html

'522841' door WKerkhof '522841' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Streepjes code!

WKerkhof

Zebra's komen op veel plaatsen in Zuidelijk Afrika voor, maar ze blijven fascineren met hun mooie koppen en unieke streepjescode! En in een laat of vroeg zonnetje wordt alles nog mooier...

'518110' door WKerkhof '518110' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Zonsondergang in...Bo

WKerkhof

Wat is er nu mooier na een lange dag safari dan te genieten van een mooie zonsondergang met een heerlijk koud biertje? Op onze 10 daagse safari door Botswana bracht de gids ons elke avond naar een mooi plekje om hiervan te genieten. Elke keer de best denkbare afsluiting van weer een hele mooie dag!

'512811' door WKerkhof '512811' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Giraffe bij...zonsond

WKerkhof

Wanneer de zon zakt in Moremi NP hebben we het geluk dat deze giraffe er net zo van genoot als wij! Afrikaanser kan de zonsondergang haast niet, naar mijn mening!

'497823' door WKerkhof '497823' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Genieten van een...zo

WKerkhof

Deze giraffe geniet nog even van het zonnetje wat zo onder zal gaan, wij genieten van dit mooie dier met op de achtergrond een typisch Afrikaanse zonsondergang!

'520290' door WKerkhof '520290' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Reuzen aan de...water

WKerkhof

Hier kan ik uren naar kijken, olifanten die zich vermaken in het water. De ene komt om zijn dorst te lessen, de ander zoekt verkoeling. Waar we alle andere dagen zelf rust en schaduw opzochten tijdens het middaguur had onze gids/ranger er nu voor gekozen de auto aan de waterkant te zetten en maar te kijken wat er gebeurde... De een naar de andere olifant kwam voorbij om even zijn poten in het verfrissende koelen water te zetten, niet alleen voor hen genieten, ook voor ons om dit te zien!

'533124' door WKerkhof '533124' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Kamperen in Botswana

WKerkhof

In Botswana kun je jezelf helemaal wentelen in de super de luxe lodges die je op de meest bijzondere plekken aantreft. Verlekkerd keken we naar al er moois wat voorbij kwam, maar niks was geschikt voor ons budget... Gelukkig zagen we via Going Africa Safari een hele mooie reis per luxe tent. Northern Highligt safari, waarmee je 10 dagen door een prachtig stuk ongerepte natuur trekt per tent. Je tent wordt voor je opgezet, ontbijt, lunch en diner worden voor je klaargemaakt. Er was zelfs de luxe van een warme bucketshower per dag. Voor kamperen best luxe naar mijn mening. Maar wat eigenlijk nog het aller luxe voelde was elke dag wakker worden in een prachtige omgeving waar dieren tussen je tenten doorlopen. Een geweldige trip en ik kan het iedereen aanraden! Ik ga zeker nog eens terug!

'515246' door WKerkhof '515246' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Leeuwenmaaltijd

WKerkhof

Met een 10-daagse safari trekken we vanuit Chobe, door Savauti naar Moremi en daarna naar Kwai. In elk gebied slaan we ons tentje op en blijven dan daar 3 nachten staan, om het gebied goed te kunnen verkennen. Als we na een lange safari van Savuti in Moremi aankomen gaan we nog net voor het donker wordt even snel langs de rivier kijken. Een enorme stank komt ons tegemoet en dat kan alleen maar betekenen dat hier een kill ligt... Minimaal 3 leeuwen zien we hier met volle buiken rond het enorme karkas van een giraffe liggen. Helaas moeten we voor het donker wordt bij ons tentje zijn, en al snel besluit de ranger dat het tijd is om te gaan. Maar ach het karkas loopt niet weg, en hopelijk de leeuwen voorlopig ook niet... De volgende ochtend zitten we voor dag en dauw in de safarijeep, waar alles nog net zo is als de dag ervoor. Het is nog niet zo warm, dus de leeuwen proberen om de beurt hun buikjes nog voller te eten....

'529034' door WKerkhof '529034' door WKerkhof

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Van de gebaande paden

WKerkhof

Omdat we het zelf rijden in Botwana net iets te riskant vonden (totaal geen 4x4 ervaring, of verstand van autos/kamperen) boekte we via Going Africa Safari een hele mooie reis per luxe tent. Northern Highligt safari, waarmee je 10 dagen door een prachtig stuk ongerepte natuur trekt per tent. Van Kasane trokken we via Cobe, Savuti, Moremi en Khwai naar Maun. Je tent wordt voor je opgezet, ontbijt, lunch en diner worden voor je klaargemaakt. Er was zelfs de luxe van een warme bucketshower per dag. Voor kamperen best luxe naar mijn mening. Maar wat eigenlijk nog het aller luxe voelde was elke dag wakker worden in een prachtige omgeving waar dieren tussen je tenten doorlopen. Ook het elke dag op pad gaan met de kleine groep en de gids was een geweldige ervaring. Je ziet sowieso meer, maar ook kan je dichterbij komen. Wij hadden het geluk dat onze gids ook fanatiek fotograaf waas, en vaak een goede hoek voor ons uitzocht om de dieren te bekijken en te fotograferen. Dat betekende vaak (stiekem, want niet overal was dat toegestaan) even van de gebaande paden af voor een mooi plaatje. Een geweldige trip en ik kan het iedereen aanraden!

'548380' door scorpio62 '548380' door scorpio62

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

De natuur in het...kw

scorpio62

Samen enkele dagen met een 4WD, tentje op het dak, door Moremi NP. Weinig toeristen, veel wild en prachtige natuur. Hele gewone dingen zijn dan soms heel bijzonder.

'567248' door Jeannette67 '567248' door Jeannette67

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Sundowner in Botswana

Jeannette67

De zonsondergang in Afrika is niet voor niets beroemd. Na een fantastische gamedrive in het Moremi Game Reserve stopten we voor de sundowner met uitzicht op de Khwai Rivier. Wat is er mooier dan met een heerlijk glas wijn te genieten van de ondergaande zon en de zwoele lucht die steeds roder kleurt. Als er dan ook nog een olifant zijn dorst komt lessen is het plaatje compleet. We moesten wel met ons glas in de jeep gaan zitten. De rangers zijn niet voor niets zo voorzichtig.

'569355' door Jeannette67 '569355' door Jeannette67

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Droom van een luipaar

Jeannette67

Op deze laatste dag van het jaar plaats ik de, voor mij, meest bijzondere foto van de reizen die ik in 2017 heb mogen maken. Ik zeg het er maar gelijk bij, ik ben geen wildfotograaf! Met mijn 'slechts' 200 mm objectief mis ik veel mooie fotomomenten op safari. Daar ben ik me van bewust en op een eventuele volgende reis naar Afrika ga ik wel met zwaarder geschut op pad. Wildfotografie is een apart vak; ik ben meer van het fotograferen van landschappen en mensen. Toch was het voor mij een droom om van dichtbij, het voor mij, meest bijzondere wilde dier, het luipaard, te mogen aanschouwen. Dat ik dit sluwe en schuwe roofdier in deze elegante manier met de dorre boom als prachtige omlijsting heb kunnen vastleggen is een echt geluksmomentje voor mij. Hoe dit is gegaan kun je eventueel lezen in mijn blog over Botswana.

'567151' door jeannette '567151' door jeannette

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Ossenpikker

jeannette

In Moremi national park hebben we enorm veel zebra's en giraffen gezien. Ik zag net bij Jo een foto van de geelbek ossenpikker, hier zie je volgens mij de roodbek ossenpikker of misschien toch de geelbek...

'873580' door jaapburgers '873580' door jaapburgers

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Geeuw van de leeuw

jaapburgers

Deze leeuw had net een kilootje of 40 buffelvlees op en vond het tijd om een uiltje te knappen. Toen hij bij de buffel wegliep, anticipeerde onze ranger onmiddellijk en reed met een omweg naar de plek waar hij vermoedde dat de leeuw heen zou gaan. En ja hoor, hij liep onze kant op en vlijde zich neer. Even gapen voor het slapen.

'834406' door Jeannette67 '834406' door Jeannette67

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Slapen aan de oevers.

Jeannette67

Aan de grens met het Moremi Game Reserve sliepen wij in luxe safari tenten. Voor ons kabbelde de Khwai rivier. Dit gedeelte staat bekend als een wat droger gedeelte van de Okavango delta maar doordat dit riviertje door deze regio meandert is er volop wildlife te spotten. Stel je eens voor dat je in deze tent slaapt en je 's nachts luistert naar het gebrul van nijlpaarden die om je tent heen schuifelen of olifanten die gewoon door het camp struinen. Wij vonden het echt een geweldige ervaring. Oké, slapen is misschien een verkeerd woord maar dat we regelmatig wakker werden was voor ons in ieder geval geen enkel probleem.

'922914' door jaapburgers '922914' door jaapburgers

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Olifant vanuit...olif

jaapburgers

Op onze laatste middag in Botswana nam onze ranger ons mee naar een olifantenhut. Vergelijkbaar met een vogelhut in NL, alleen heb je een andere lens nodig. :) Met behulp van zonnepanelen werd er vers water opgepompt. Er was wel een poeltje, maar dat verse water was veel lekkerder. Er kon maar één olifant tegelijk drinken, en dan kun je zien wie de baas is.

'855987' door photorenes '855987' door photorenes

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Leeuwen

photorenes

Nadat deze leeuwen groep een buffel heeft verorberd ligt de helft van de groep lekker uit te buiken. De kleine welpjes spelen met hun jaar oudere broers. Deze foto vond ik zelf mooi vanwege het licht.

'1000231' door jaapburgers '1000231' door jaapburgers

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Baobab

jaapburgers

Foto is genomen op 29 mei 2018, onze laatste dag in Botswana. Na een bezoek aan een "olifantenhut" (waarvan ik al eerder foto's plaatste) reden we terug naar onze lodge, terwijl de zon net was ondergegaan. En dan kom je zo'n baobab tegen met de oranje lucht als achtergrond. Dit beeld is voor eeuwig in mijn geheugen gegrift.

'1096591' door FredPeursem1988 '1096591' door FredPeursem1988

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Camouflage

FredPeursem1988

Onze gids vroeg voor we naar Moremi NP gingen wat we graag wilde zien. Nou dat was niet moeilijk. Een luipaard zeiden wij want die hadden we deze reis nog niet gezien. Hij begon te lachen en zei dat is mijn favoriete beest, alleen zijn ze het moeilijkst te vinden. Deze topper heeft dan ook alles op alles gezet om er een te vinden. En jawel een moeder met jong. Geweldig

'572345' door jeannette '572345' door jeannette

BotswanaMoremi NP

BotswanaMoremi NP

Nieuwsgierig?

jeannette

Prachtig vind ik het om dieren te observeren en ze menselijke eigenschappen toe te dichten. Waarschijnlijk zijn ze gewoon oplettend om te weten wat de mens gaat doen...