Chobe National Park

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chobe National Park image

Namibië - Botswana 2003 (4) - Chobe river en Savuti

Chobe National Park
Botswana
Hbplaatjes

Namibië - Botswana 2003 (4) - Chobe river en Savuti

Gered door de antistropersbrigade in Chobe en leeuwen op de campsite in Savuti

Namibië zat er helaas al op. Wat hadden we inmiddels veel beleefd en gezien. Nu op naar Botswana. Bij Ngoma Bridge passeerden we de grens en via de asfaltweg, die door het noordelijk deel van Chobe NP loopt, kwamen we in Kasane. Hier hebben we drie overnachtingen gehad in de Kubu Lodge. Een leuke lodge aan de Chobe rivier, maar wel buiten het park.

Begin oktober betekent in Chobe het einde van de winter, maar nog steeds het droge seizoen. De eerste regens vallen meestal pas in november. Aan het eind van het droge seizoen trekt veel wild uit de dorre, droge bossen naar de Chobe rivier. In deze tijd zijn er veel olifanten in grote groepen, red lechwes en nog veel meer moois.

We hebben twee hele dagen bij de Chobe rivier. We zien inderdaad veel olifanten, een kudde van enkele duizenden buffels, lechwes, sabels, veel vogels, leeuwen enz. Het was wel erg zanderig en je hebt echt een 4x4 nodig om hier rond te rijden. Het zand was door de lange droogte op sommige plaatsen poederig geworden.

De tweede dag was het de bedoeling om helemaal langs de rivier te rijden naar Ngoma en via de asfaltweg terug te gaan. We hadden al weer veel gezien toen we bij het Kabolebole schiereiland aankwamen. Hier kan je een rondje van een kilometer of 7 rijden. Helaas net als eerder in Madumu ging het weer mis. Zo vast als een huis in het rulle zand. Weer de (te lage) bodemplaat vast op het midden van het pad. Na ongeveer twee uur graven en ploeteren hadden we mazzel. Er kwam een soort vrachtauto aan. In de bak van de auto stonden mannen met een uniform en geweren. Het is wel een beetje ongemakkelijk als dat op je af komt op een hele stille en verlaten plek. Gelukkig stapten ze lachend uit en begon het handen schudden. Het bleek de antistropers brigade van het Chobe NP te zijn en ze hebben ons keurig met de vrachtauto uit het rulle zand getrokken.

Na de Chobe riverfront stond het spannendste deel van de vakantie op het programma. Zelf rijden door een ongerept stuk Botswana met drie overnachtingen in het daktentje op de auto. En dat voor redelijke luxe poppetjes, die eigenlijk niet van kamperen houden. De eerste overnachting was in het Savuti deel van Chobe NP op de Savuti campsite. Eerst 80 kilometer redelijke weg, maar daarna ook nog 80 kilometer diep zand. Als dat maar goed zou gaan. Door gang te houden en redelijk veel toeren te draaien ging het goed. Met veel gebonk, gehobbel, stof en helemaal door elkaar geschud haalden we de campsite zonder vast te zitten. We hadden wel het idee dat we door onze lage bodemplaat half Botswana hadden gebulldozerd. Na aankomst hebben we nog even rond gereden in de “Savuti Marsh”. Dit moeras gedeelte was compleet dor en de weinige dieren die er nog waren zagen er erg mager uit. Na dit uitstapje werd het tijd om ons daktentje op te zetten, een vuur te maken en wat te eten.

Na het eten was het tijd om te gaan douchen. Dit is op deze campsite redelijk goed geregeld. Nadat olifanten een paar jaar eerder het complete sanitair afgebroken hadden is een nieuw sanitairblok gemaakt. Dit sanitair deel is geheel ommuurd en deze muur is olifantproof. Het was aardedonker op de campsite en in het licht van onze zaklantarens zagen we een hyena en diverse impala’s. Best wel spannend.

Na het wassen en tandenpoetsen gingen we vroeg naar bed. Het was een rustige, maar niet erg comfortabele nacht in dat krappe tentje met die veel te dunne matrasjes. De volgende ochtend waren we dan ook erg vroeg op. Niet erg, omdat we de volgende etappe naar het noordelijke deel van Moremi voor de boeg hadden. Dus gingen we een ontbijtje maken en de kampeerspullen opruimen. Terwijl we hier mee bezig waren werd de rust op de campsite verstoord door een open 4x4 van de Savuti Lodge met opgewonden toeristen. Deze wagen volgde twee leeuwinnen die dwars over de campsite liepen. We pakten snel onze foto- en filmspullen en zetten voor de zekerheid de deuren van de auto open. De leeuwinnen waren erg rustig en hadden geen enkele aandacht voor welke toerist dan ook. Eén van de leeuwinnen passeerde de auto op 25 meter, terwijl we nog steeds buiten de auto waren Ze bekeek ons eens rustig, zodat ik een goede foto kon maken, en vervolgde haar weg. De andere leeuwin kwam minder dichtbij en bleef in de buurt van de sanitair muur. Je zou er maar net uitkomen. ( Zie ook de bijgaande foto’s van de leeuwen.)

Achteraf besef je dat het misschien niet zo erg verstandig was om daar buiten de auto te blijven staan. Een leeuw kan 25 meter binnen de kortste keren overbruggen. Op dat moment was het echter op geen enkele manier beangstigend, omdat de leeuwinnen daar zo doodgemoedereerd aan het wandelen waren en geen enkele agressie uitstraalden.

Na deze enerverende start van de dag gingen we op weg naar Moremi . We hadden nog ruim 80 kilometer diep zand in Chobe NP en 25 kilometer langs de Kwai rivier voor de boeg voordat we de North Gate Campsite in Moremi zouden bereiken.

Foto's

82ca0.jpg
82ca0.jpg
Hbplaatjes
d0e5a.jpg
d0e5a.jpg
Hbplaatjes