Kustgebied foto's & tips

'254305' door jeannette '254305' door jeannette

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Loensen

jeannette

Dit meisje trof ik in vlak buiten het dorpje Adjara dat toeristisch is om de productie van trommels. Loop je echter het dorpje uit vind je weer die mooie onbevangenheid van de kinderen daar.

'375763' door hbplaatjes '375763' door hbplaatjes

BeninKustgebied

BeninKustgebied

In Trance Voodoo

hbplaatjes

Deze foto is genomen tijdens het voodoofestival in de kustplaats Ouidah. Deze plaats ligt ongeveer 40 kilometer ten westen van Cotonou en is de plaats om het voodoofestival mee te maken. Dit festival wordt elk jaar gehouden op 10 januari. Het festival terrein is op het strand, maar ook in de stad zelf die ongeveer 4 kilometer van de kust ligt is van alles te doen. In 1997 is voodoo door de regering officieel als een geloof erkend en dat wordt op 10 januari gevierd. Op het festival komen wel elk jaar meer toeristen af en voor een fotopermit moet flink betaald worden. Als je betaald hebt mag je op het festivalterrein zelf fotograferen. Er was een groepje mannen dat zich met olie ingesmeerd had en met witte poeder had bestrooid. Ze gingen op het ritme van de trommels aan het dansen en raakten in trance. Ik zat op mijn knieën wat lager om deze foto te nemen op enkele meters van deze man, die half prevelde en half zong.

'270962' door corriedewinter '270962' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

In de ban van Kokou

corriedewinter

Dit is een stamlid van de Yoruba, een van de grootste stammen in Benin. Hij is vanmorgen vroeg al in trance geraakt door het ritme van de trommels dat Kokou, de meest gevreesde Yoruba god van de strijders, oproept. Hij heeft zich ingesmeerd met een mengsel van maismeel en palmolie, wat dient om de goden te eren. De man is zo diep in trance dat hij geen pijn voelt. Hij snijdt zich dan ook met elk scherp voorwerp dat hij te pakken kan krijgen. Op het vodounfestival, dat ieder jaar op 10 januari gehouden wordt, gebruiken ze hoofdzakelijk bamboemessen, maar er slipt wel eens een metalen mes tussendoor, waarmee ze zich tot bloedens toe verwonden. Door de contacten met de goden krijgen deze mensen zoveel energie, dat ze het leven weer aankunnen.

'270624' door Bowral '270624' door Bowral

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Oeffffffff

Bowral

Deze dame op de markt van Ganvié heeft het zichtbaar 'moeilijk'. Haar gezichtsuitdrukking spreekt boekdelen. Waarvan zijn we hier getuige? A) ze bezwijkt bijna onder haar inventaris B) ze eist dat ik in ruil voor de foto een lap stof van haar koop, waar ik de rest van mijn leven onderbroeken van kan naaien C) ze lacht mij hartelijk toe D) er zit haar een denderende sch... dwars

'440407' door corriedewinter '440407' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

De wereld van Kokou,.

corriedewinter

In het leven van de mensen in Togo en Benin speelt het geloof in voodoo een zeer belangrijke rol. Wij associëren voodoo vaak met zwarte magie en het toebrengen van pijn op andere mensen door middel van poppetjes en andere voorwerpen. In praktijk is voodoo (vodoun) echter een religie met een eigen godenwereld; goden worden aangeroepen om ziektes te genezen en tot oplossingen te komen voor dagelijkse problemen. Elk jaar op 10 januari komen er in Ouidah koningen en andere voodoo-aanhangers uit het hele land samen en er vinden festiviteiten plaats. Muziekoptredens worden afgewisseld door toespraken, er wordt gedanst en velen raken in trance. Hier zijn mensen in trance geraakt door het ritme van de trommels dat Kokou, de meest gevreesde Yoruba god van de strijders, oproept. Zijn aanhangers verwonden zich met alles wat ze te pakken kunnen krijgen, de littekens geven extra status. De man op de grond heeft zijn wereldse kleding uitgedaan en draagt nu een rieten rok. Hij heeft zich ingesmeerd met een mengsel van maismeel en palmolie, wat dient om de goden te eren. Zijn helper houdt hem in bedwang voordat hij weer losgaat.

'256618' door corriedewinter '256618' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Gratis water!

corriedewinter

In Possotomè, twee uur rijden vanaf Cotonou, aan het Lac Ahémé, bevindt zich aan het begin van het dorp een bron met goed drinkwater, dat in de nabijgelegen fabriek (sinds 1997) gebotteld wordt. Wij kochten dit water elders in flessen, maar de plaatselijke bevolking kon vrij water halen bij de twee tappunten die waren aangelegd. Het mineraalwater is zo goed, dat het in 2007 werd toegelaten tot de GEMA (Grandes eaux minérales) Het water mag nu over de hele wereld verkocht worden.Wij konden er dus rustig van drinken en dit meisje hoefde niet ver naar huis te lopen.

'291191' door corriedewinter '291191' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Feestdans voor...Hevi

corriedewinter

Tijdens deze dansceremonie, op 10 januari, de officiële Voodoofeestdag, wordt de Voodoogod Heviosso opgeroepen. Hij is een van de veertien goden (natuurkrachten) die afgevaardigden zijn van de hoofdgod Mawu, die zich na een korte tijd op aarde geleefd te hebben, van de mensen afwendde en zich ver in de godenwereld terugtrok. De natuurkrachten kunnen tot Mawu leiden en daarom aanbidt men hen Als het ritme van de drums de dansers in trance brengt, betekent het dat Heviosso, de god van donder en bliksem, in hun lichaam getreden is en ervoor zal zorgen dat het leven een gunstige wending neemt. Er wordt zo veel menselijke energie opgewekt. Ze kunnen het leven weer aan!

'495622' door corriedewinter '495622' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Kokou in Ouida

corriedewinter

In het leven van de mensen in Togo en Benin speelt het geloof in voodoo een zeer belangrijke rol. Wij associëren voodoo vaak met zwarte magie en het toebrengen van pijn op andere mensen door middel van poppetjes en andere voorwerpen. In praktijk is voodoo (vodoun) echter een religie met een eigen godenwereld; goden worden aangeroepen om ziektes te genezen en tot oplossingen te komen voor dagelijkse problemen. Elk jaar op 10 januari komen er in Ouidah koningen en andere voodoo-aanhangers uit het hele land samen en er vinden festiviteiten plaats. Muziekoptredens worden afgewisseld door toespraken, er wordt gedanst en velen raken in trance. Hier zijn mensen in trance geraakt door het ritme van de trommels dat Kokou, de meest gevreesde Yoruba god van de strijders, oproept. Zijn aanhangers verwonden zich met alles wat ze te pakken kunnen krijgen, de littekens geven extra status. De man op de voorgrond is volledig in trance, hij verwondt zichzelf regelmatig met het mes dat hij draagt. Allen smeren zich in met een mengsel van maismeel en palmolie, wat dient om de goden te eren. De vrouw op de achtergrond heeft ook haar wereldse kleding uitgedaan en draagt nu een rieten rok. Haar helpster houdt haar in bedwang voordat ze losgaat. En de baby slaapt gewoon door... Als je dit festival ook wilt meemaken, raad ik je aan je goed voor te bereiden door het een en ander te lezen over vodun. Tegenwoordig is het in Ouida erg druk; bovendien heb je een fotopermit nodig als de aanhangers van Kokou het festival organiseren.Als je die niet hebt, is fotograferen bijna onmogelijk. Wij hadden het geluk dat onze gids toestemming geregeld had bij de hoogste baas. Er zijn kleinschaliger festivals in o.a. Allada, waar je niet hoeft te betalen.

'308221' door Bowral '308221' door Bowral

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Leeg

Bowral

Emotie? Vast, maar op welke wijze? De 'leegheid' straalt van deze jongen af. Hij was in trance gebracht tijdens het jaarlijkse Voodoo-festival in Allada. Een haast onwezenlijke blik

'492177' door hbplaatjes '492177' door hbplaatjes

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Ouidah - voodoo

hbplaatjes

Elk jaar (10 januari) vindt het voodoofestival plaats in Benin in de plaats Ouidah. Het festivalterrein is aan het strand op de plaats waar vroeger slaven afgeleverd werden. Een onderdeel van het festival is muziek maken (met name trommelen) en dansen. Deze man heeft zich ingesmeerd met olie en daarna heeft hij er wit poeder op gesmeerd. Tijdens het dansen en zingen raakte hij geheel in trance.

'241294' door Bowral '241294' door Bowral

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Het kabinet

Bowral

Al varend door de kanalen van het 'waterdorp' Ganvie in het zuiden van Benin, peddelde ons dit bonte gezelschap tegemoet. Het bleek het kabinet van de koning te zijn. Gelet op de waterstand had er niet nog een minister bij in moeten zitten, want anders was dit bootje net zo snel gezonken als ons kabinet twee weken geleden ...

'227580' door Bowral '227580' door Bowral

BeninKustgebied

BeninKustgebied

In trance

Bowral

Tijdens een grote voodoo-manifestatie bij de plaats Allada wisselde deze jongen wilde opdwepende dans af met minutenlang schijnbaar doelloos 'ijsberen'. Het leek alsof elke uitdrukking uit zijn ogen was verdwenen. Was hij in trance? Had hij contact met de geesten?

'331281' door Bowral '331281' door Bowral

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Strandleven

Bowral

Zonsondergangen zijn altijd een dankbaar onderwerp voor een foto. Het was die avond bijzonder rustig op het strand bij Grande Popo. Deze jongen genoot, net als ik, zichtbaar van de laatste zonnestralen. Alles kleurde rose/rood/oranje. Binnen een kwartier was het donker.

'407809' door wisseschout '407809' door wisseschout

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Voodoo festival

wisseschout

Nog éénmaal een foto van het indrukwekkende voodoo festival. Let vooral op haar enorme littekens van eerder zelf toegebracht letsel tijdens trans dansen. Voor ons een mysterie dat ze dat zichzelf aandoen.

'293639' door corriedewinter '293639' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Een opgeblazen gevoel

corriedewinter

Op 10 januari worden in heel Benin officiele voodoofestivals gehouden. De grootste manifestatie vondt plaats in Ouida, het eindpunt van de slavenroute.Slaven uit de binnenlanden werden hier verscheept om nooit meer terug te keren. Op het strand is een monument: La Porte de non Retour opgericht. Hier wordt het festival gehouden. Dit jaar waren de aanhangers van Kokou, de oorlogsgod in de meerderheid. Zij verwonden zich met alles wat scherp is, maar lijken er niets van te voelen. Ik vond het een heftig gezicht; zie ook mijn blog "De regengod" Er zijn gelukkig ook grappige dingen te zien op het festival. Deze man maakt deel uit van een clownachtige acrobatengroep. Hij is zojuist 'opgepompt' met een fietspomp en staat op het punt de lucht los te laten. Grote hlilariteit onder te toeschouwers natuurlijk!

'317942' door corriedewinter '317942' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Indrukwekkende...gebe

corriedewinter

Dit meisje hoort bij het gevolg van een van de belangsrijkste voodoopriesters van Ouida. In deze plaats vindt ieder jaar op 10 januari een groot voodoofestival plaats, waarbij vele mensen in trance raken en onder invloed van de geest van hun god indrukwekkende dansen uitvoeren. De familie zit onder een baldakijn en ontvangt bezoek uit alle regio's. De kinderen zitten op de grond. Na een aantal uur gaan de priesters en koningen met hun gevolg naar de zee om daar eer te bewijzen aan Mamiwata, de god van de zee.

'308004' door corriedewinter '308004' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Contact?

corriedewinter

Op 10 januari is het nationale voodoodag in Benin. Overal worden festivals gehouden, waar vele goden in mensengedaante kunnen verschijnen. Deze dame maakt al rokend contact met de god van het hiernamaals (in Haïti Baron Samedi genoemd). Iedereen die contact met overledenen wil maken, moet eerst contact maken met hem en toestemming vragen om met de overledenen te praten. Zo te zien is er goed contact tot stand gekomen. Als dit geen communicatie is..

'517149' door corriedewinter '517149' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Voodoofestival in...O

corriedewinter

Op 10 januari en in de week daarvoor wordt de nationale Voodoodag in Benin gevierd. Voodoo is de religie van de Fon en de Yoruba, de twee grootste bevolkingsgroepen van Benin. In de voodooreligie staat het opperwezen Nana Buluku aan het begin van de schepping. Hij heeft hemel en aarde geschapen. Om orde in de kosmos te brengen heeft hij de twee-eenheid Mawu en Lissa voortgebracht. Mawu is vrouwelijk en Lisa mannelijk. Alle goden (meer dan 200) zijn kinderen van Mawu en Lissa. Bekende goden zijn de god van het ijzer, van de zee, de aarde en de donder. Ik sta hier op het strand van Ouida, waar de slavenroute ooit eindigde. De plaats wordt gemarkeerd door de Porte de Non Retour. De slaven keerden nooit terug naar hun land. Op het festivalterrein zijn velen in trance geraakt en nu is het tijd om eer te bewijzen aan Mamiwata, de god van de zee. Haar aanhangers zijn in het wit gekleed. De vrouw op de voorgrond staat in verbinding met Mamiwata en kan voorspellen hoe het je zal vergaan. Ze werpt een aantal schelpen en ziet in het patroon wat er staat te gebeuren. Zo te zien is er een behoorlijke discussie gaande.

'521985' door corriedewinter '521985' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Acrobaten op een...vo

corriedewinter

Op 10 januari worden in heel Benin officiele voodoofestivals gehouden. De grootste manifestatie vindt plaats in Ouida, de kustplaats aan het eindpunt van de slavenroute.Slaven uit de binnenlanden werden hier verscheept om nooit meer terug te keren. Op het strand is een monument: La Porte de non Retour opgericht. Hier wordt het festival gehouden. Het jaar dat het festival bezochten, waren de aanhangers van Kokou, de oorlogsgod in de meerderheid. Zij verwonden zich met alles wat scherp is, maar lijken er niets van te voelen. Ik vond het een heftig gezicht. Er zijn gelukkig ook grappige dingen te zien op het festival. Deze jongen maakt deel uit van een clownachtige acrobatengroep. Hij is al opgevouwen door de andere leden van de groep en in een drum gestopt, waarbij hij als een schildpad wegliep. Nu laat hij de rest van zijn acrobatische kunsten zien, begeleid door trommelaars. De toeschouwers genieten en wij ook.

'376941' door corriedewinter '376941' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

In trance in Ouida

corriedewinter

In het leven van de mensen in het zuiden van Togo en Benin speelt het geloof in voodoo een zeer belangrijke rol. Wij associëren voodoo vaak met zwarte magie en het toebrengen van pijn op andere mensen door middel van poppetjes en andere voorwerpen. In praktijk is voodoo echter een religie met een eigen godenwereld; goden worden aangeroepen om ziektes te genezen en tot oplossingen te komen voor dagelijkse problemen. Elk jaar op 10 januari komen er in Ouidah koningen en andere voodoo-aanhangers uit het hele land samen en er vinden festiviteiten plaats. Muziekoptredens worden afgewisseld door toespraken, er wordt gedanst en velen raken in trance. Hier zie je een stamlid van de Yoruba, een van de grootste stammen in Benin. Hij is zojuist in trance geraakt door het ritme van de trommels dat Kokou, de meest gevreesde Yoruba god van de strijders, oproept. Hij heeft zijn wereldse kleding uitgedaan en draagt een rieten rok. Daarnaast heeft hij zich ingesmeerd met een mengsel van maismeel en palmolie, wat dient om de goden te eren.

'509241' door corriedewinter '509241' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Gezonde peuter in...A

corriedewinter

We zijn samen met de dorpsbewoners door de wetlands van Aguègues, in het zuiden van Benin naar een van hun dorpen gevaren. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen, dus we zijn wel een bezienswaardigheid. Deze peuter vindt het maar niks, hij heeft uit voorzorg zijn schepje maar in zijn shirt gestopt, voordat ik ermee van door ga. Het ventje ziet er goed uit; de bewoners zijn zelfvoorzienend, er wordt veel (gezonde) vis gegeten.

'308820' door Bowral '308820' door Bowral

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Teiltjesdag

Bowral

Op een marktje in het zuiden van Benin kwam ik dit ambulante Blokkerfiliaal tegen. Met zo'n veertig (af)wasteiltjes en vergieten op haar hoofd zou ze geen gek figuur slaan op Prinsjesdag ...

'521634' door corriedewinter '521634' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Vodunceremonie met...

corriedewinter

We zijn aanwezig bij een Voodooceremonie waarbij diverse geesten worden opgeroepen. De volkeren van Benin en Togo geloven in een schepper, die wordt bijgestaan door goden en godinnen, voorouders en geesten. Deze goden en geesten zijn overal aanwezig en bepalen of het goed of slecht met je gaat. Hier zie je een zangbeto, een geest die geen stoffelijk lichaam heeft. Hij functioneert als een soort politie, zwerft 's nachts door een dorp, spoort misdadigers op en brengt hen voor het gerecht. In werkelijkheid zit in de zangbeto een man die in trance is geraakt, waardoor hij magische krachten bezit. In de zangbeto gebeurt van alles. De begeleiders overleggen met de zangbeto en tikken hem op een bepaalde manier aan met een stok. Na hevig ronddraaien komt er bijvoorbeeld een levende kip tevoorschijn, die weer teruggaat in de zangbeto en er uiteindelijk gebakken weer uitkomt. Gelovigen krijgen kracht door het eten van zo'n heilig stukje kip. Je mag de zangbeto niet aanraken, dat brengt ongeluk. Hij kan heel snel ronddraaien, dus iedereen stuift weg als hij te dicht in de buurt komt. Ik blijf ook maar op afstand, je weet maar nooit.

'343125' door corriedewinter '343125' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Grote vreugde!

corriedewinter

In het dorp Bopa aan het Ahimiémeer zijn wij getuige van een dans om Heviosso, de god van de donder te bedanken. Heviosso zorgt voor regen en een goede oogst, maar hij kan die oogst ook met bliksem vernietigen. Hij is tevens de god van de rechtspraak en bestraft misdadigers in het ergste geval met een bliksemschicht. Deze dames uiten hun vreugde door dans, omdat de priesteres contact heeft gekregen met Heviosso. De oogst zal goed zijn! In het stadje Brielle in Zuid-Holland is het vandaag ook feest. Reisreporter van het jaar! Met deze foto wil ik jullie allen bedanken voor de felicitaties, maar vooral voor alle mooie reacties en contacten in het afgelopen jaar, die mij inspireerden. Geweldig! (Het zijn vast vriendinnen die hier aan het dansen zijn, dus de foto doet mee voor het maandthema ;-)