Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kustgebied image

Voodoofestival in Allada

Kustgebied
Benin
Jeannette

Voodoofestival in Allada

8-1-2010: We rijden vandaag naar Allada. Overal ananasplantages en langs de weg kun je ze net geplukt kopen, wat we dus ook doen, heerlijk!
Onderweg nog een leuke markt en dan naar het hotel, net buiten Allada dat op loopafstand is van het nabij gelegen dorpje waar het paleis van de koning is.
We verkennen nog even het dorp waar op dat moment een feest is van de coupeurs en coiffeures is. Het is een dolle boel waarbij alle dames, zo'n stuk of 20 dezelfde stof dragen maar allemaal een ander modelletje. Hetzelfde geldt voor de haarmodellen. Deze 2 beroepsgroepen zijn de meest uitgeoefende in Benin en iedereen ziet er dan ook vaak tiptop uit.
De drank vloeit rijkelijk en wij worden als voorbijgangers uitgenodigd mee te eten en te drinken. Er wordt ook flink Afrikaans gedanst, erg gezellig!
9-1 De dag van het voodoofestival van Allada. De dag komt langzaam op gang, tegen half 11 begint het te lopen op het grote veld voor het paleis van de koning.
Allerlei groepen komen in hun mooiste kleding en muziek makend uit de naburige dorpen. Dit is 1 groot kijkspektakel. We zien jonge mensen met witte gezichten (wit is de kleur van de voodoo) die in trance heen en weer lopen en mensen die wild dansen in mooie uitdossingen, enorme poppen op stelten en ga zo maar door.
Dan komt de koning met zijn enorme gevolg. Hij neemt met zijn vrouw plaats op de eretribune. Voor hem worden allerlei dansen en rituelen uitgevoerd en is een offerplek met drank en eten voor de geesten van de voorouders.
De koning is een hele vrolijke man en er wordt veel gelachen. Manshoge puntige raffia gedaantes (geesten) tollen in het rond (zie foto homepage). Er worden er een paar eieren onder gestopt en even later komt er een gebakken ei weer uit. De koning mag eronder kijken en er zit geen mens onder. We vermaken ons uren met alle kleurrijke schouwspelen.
wordt vervolgd.

Foto's

ce914.jpg
ce914.jpg
Jeannette
c8a6a.jpg
c8a6a.jpg
Jeannette
d84ff.jpg
d84ff.jpg
Jeannette