Algiers foto's & tips

'504728' door Fransvdg '504728' door Fransvdg

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

In de kasba

Fransvdg

Bij mijn vorige foto heb ik uitgelegd dat de oude stad Algiers tegen steile heuvels aan is gebouwd. Hier zie je daar een straatje van. Ik hoop niet dat het middendeel als fietspad wordt gebruikt, want dat leidt onherroepelijk tot ongelukken. Dit is een gescande dia.

'505229' door Fransvdg '505229' door Fransvdg

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

Wasdag

Fransvdg

Deze foto maakte ik in de kasba van Algiers. Blijkbaar hadden bijna alle buren afgesproken dat het wasdag was. Of zou het daar elke dag wasdag zijn? Ze hebben namelijk niet veel ruimte om alles op te hangen. Dit is een gescande dia.

'505342' door Fransvdg '505342' door Fransvdg

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

Afscheid van Algerije

Fransvdg

De cirkel is rond. Ik begon mijn Algerije fotoserie met een detailfoto van dit standbeeld en vandaag eindig ik die serie met het hele Maqam Echahid monument in Algiers. Dat staat daar ter herdenking van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Het monument werd in 1982 geopend, op de 20ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Algerije. Het bestaat uit drie betonnen palmbladeren die de "Eeuwige Vlam" in beschutting nemen. Aan de rand van elk palmblad staat het standbeeld van een soldaat, die een fase uit de strijd tegen de Fransen verbeeldt. Ik wil jullie allemaal heel hartelijk bedanken voor alle enthousiaste reacties bij de 24 foto's die ik heb laten zien. Ik had dit echt niet verwacht, mede omdat het gescande dia's zijn uit 1990. Als ik eerlijk ben, iets minder scherp en ook een tikkeltje gedateerd. Voor mij werd het zo, dankzij jullie, een echte sentimental journey door een land waar ik gelukkig in een rustige tijd naar toe kon. Nogmaals dank dus voor al jullie support!! Hopelijk wordt het voor jullie binnenkort ook mogelijk om daar veilig rond te reizen. Algerije is het waard!

'504434' door Fransvdg '504434' door Fransvdg

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

Voor de martelaren

Fransvdg

Tijdens mijn allereerste reizen maakte ik nog geen foto's. Daardoor heb ik niet van elk land waar ik geweest ben een mooie serie. Mijn vader heeft al mijn dia's voor mij gedigitaliseerd. Daarmee vergrootte hij mijn voorraad met ruim 17.000 plaatjes. Maar doordat ik dankzij Columbus kritischer heb leren kijken, is lang niet alles bruikbaar hier. Toch vind ik het wel een uitdaging om van zoveel mogelijk verschillende landen iets te laten zien. Vandaag is Algerije aan de beurt. Daar was ik in 1990. Dit is een deel van de Maqam Echahid in Algiers. Het is een monument ter herdenking van de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Het monument werd in 1982 geopend, op de 20ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Algerije. Het bestaat uit drie betonnen palmbladeren die de "Eeuwige Vlam" in beschutting nemen. Aan de rand van elk palmblad staat het standbeeld van een soldaat, die een fase uit de strijd tegen de Fransen verbeeldt.

'504688' door Fransvdg '504688' door Fransvdg

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

Het witte Algiers

Fransvdg

Algiers (letterlijk vertaald: de eilanden) is de hoofdstad en de grootste stad van Algerije. De stad werd in 944 gesticht. Algiers ligt aan de westkant van een baai aan de Middellandse Zee. De stad is gebouwd op de flanken van de Sahel, een rij heuvels die parallel aan de kust ligt. Algiers telde 2.364.230 inwoners bij de volkstelling van 2008. Algiers bestaat uit twee delen: een modern deel, op een vlak gebied aan de zeekust gebouwd en de oude stad die tegen de steile heuvels is gelegen. Hier vind je ook de kasba, die sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. (Met dank aan Wikipedia voor de feiten.) Haar bijnaam Alger La Blanche ("het witte Algiers ") wordt op deze foto duidelijk verklaard. Dit is een gescande dia.

'362356' door Bruneau '362356' door Bruneau

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

Drogende...operatiedo

Bruneau

In Algiers kwam ik een man tegen die wel zin had in een praatje. Hij bleek chirurg te zijn en ik vroeg of ik het ziekenhuis mocht zien. Dat kon, en de volgende ochtend trakteerde ik hem op ontbijt ergens in de stad waarna we per taxi naar het ziekenhuis gingen. Daar trof ik veel aan, maar ook deze drogende opeartiekleding en -doeken op de binnenplaats.

'205168' door martijnbriet '205168' door martijnbriet

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

Franse gevel

martijnbriet

Overal in Algiers zie je de Franse invloed terug in het stadsbeeld. Helaas zijn vele oude gevels in erbarmelijke staat, maar dit geeft wel een afrikaans tintje aan het geheel.

'57305' door RichardvandenBelt '57305' door RichardvandenBelt

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

Algiers

RichardvandenBelt

Algiers, de witte stad.

'57307' door RichardvandenBelt '57307' door RichardvandenBelt

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

Algiers

RichardvandenBelt

Algiers, iedereen zijn eigen schotel.

'57306' door RichardvandenBelt '57306' door RichardvandenBelt

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

Algiers

RichardvandenBelt

Algiers

'57310' door RichardvandenBelt '57310' door RichardvandenBelt

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

Algiers

RichardvandenBelt

Nee, het is een kerk: de Sacre-Coeur kathedraal.

'55320' door erwinp '55320' door erwinp

AlgerijeAlgiers

AlgerijeAlgiers

Priez pour Nous et...

erwinp

Hoe twee geloven samen kunnen gaan in de Basiliek van de Notre Dame D'Afrique uit 1872 in Algiers.