In Gijón, de grootste stad van het Noord-Spaanse Asturië, gaat de stadsliefde vooral door de maag. Een onderdompeling in het lokale leven gaat hier gepaard met grote porties en een overdaad aan cider. Stel je broeksriem alvast een gaatje bij en proef met ons mee! Plus: test je kennis en win twee vliegtickets ernaartoe!
1. Proef de cidercultuur van Asturië in hartje Gijón

Cidergeschiedenis en traditie
Hoewel cider langs de hele noordkust wordt geproduceerd, vormt Asturië de motor achter de Spaanse ciderproductie. Al in de eerste eeuw voor Christus merkte de Griekse geograaf Strabo op dat de bewoners zich laafden aan zythos, een drankje van gefermenteerde appels. Tegenwoordig komt meer dan tachtig procent van de Spaanse ciders uit Asturië. Sidra Asturiana, traditionele cider met een beschermde oorsprongsbenaming, is honderd procent natuurlijk. Anders dan de ciders die je gewend bent, wordt het Asturische goud gekenmerkt door zijn droge en lichtzure afdronk. Niet suikers en andere toevoegingen, maar de appelsoort of -mix bepaalt de smaak. De streek is bezaaid met zo’n vijfhonderd appelboomsoorten waarvan er 76 specifiek verantwoordelijk zijn voor de sidras Asturiana.
De Ciderbeleving in Gijón
Wie het verfrissende drankje wil proeven, hoeft de stad niet uit. In het centrum en daaromheen vind je ongeveer tweehonderd chigres of sidrerías (ciderlokalen) waar je op een ware show kunt rekenen. Escanciadores (inschenkers) houden de fles hoog boven hun hoofd en laten de cider in een sierlijke boog in de glazen landen. Door deze techniek ‘breekt’ de cider en komen luchtbubbels en aroma’s vrij. Voor de meest intense ervaring sla je de culín, de ingeschonken hoeveelheid die overeenkomt met vier slokken, in één keer achterover.
Topadressen en evenementen
Volgens velen is Tierra Astur Poniente, op een voormalig textielfabrieksterrein, de beste van de stad. Hier peuzel je onder het met groene ciderflessen volgehangen plafond of in een nagemaakte scheepsromp van boterzachte pulpo (inktvis) en heekvis in cidersaus. Uiteraard vloeit de huiscider hier rijkelijk. Aangezien Asturische cider liever niet in de koelkast staat, komen de flessen rechtstreeks uit bad. Een waterfontein bij de ingang houdt de cider perfect op temperatuur. Voor een kleinschaligere ciderervaring bemachtig je een plekje in La Sidrería de Oscarín, een piepkleine ciderbar in Cimavilla, het oude visserskwartier. Hier kun je ontdekken of je talent hebt als escanciador – met behulp van een pomp kun je je eigen culín tappen. Erg lekker in combinatie met tosta, stokbrood met vers gesneden jamón of ander beleg.
Wil je met je neus in de cider vallen? Tijdens het Fiesta de la Sidra, in de laatste week van augustus, is de hele stad een proeflokaal, en kun je meedoen aan een wereldrecordpoging ciderschenken.
2. Bezoek een traditionele llagar (ciderhuis)

Genoeg plekken waar de cider wordt geschonken, maar waar wordt het appeldrankje gemáákt? Daar verschijnen de llagars ten tonele. Sommige van de 21 ciderhuizen in en rond Gijón bieden tours aan. Op deze manier kun je het ciderproces van dichtbij observeren en het eindresultaat keuren in het glas.
Sidra Trabanco ligt in de heuvels buiten de stad en opent de deuren van vrijdag tot en met zondag voor ‘sidratoeristen’. Een minder grote naam, en daardoor nog authentieker, is het oostelijker gelegen Sidra JR. Volg je Spaanstalige gids door de kleine appelboomgaard achterom. Loop tussen eiken- en kastanjehouten vaten met een inhoud tot wel 15.000 liter en drink de cider direct uit het vat.
3. Begin je dag goed in een iconisch café

Vergelijkbaar met de statige koffiehuizen in Wenen en Boedapest was het in 1901 opgerichte Café Dindurra, gevestigd in het Teatro Jovellanos in Gijon, een geliefde ontmoetingsplaats voor intellectuelen en kunstenaars. Hoewel de gesprekken tegenwoordig allicht minder hoogstaand zijn, is het nog altijd een van de iconische cafés van Gijón. Zodra je de deur openduwt, raak je overrompeld door art-deco. Zo wordt het hoge plafond ondersteund door goudgeverfde pilaren en zorgen sierlijsten voor een 3D-effect. Nestel je tussen de opengeslagen kranten en geniet van een capuccino avellana (met zoete hazelnootsiroop), bombón (met gecondenseerde melk) of vienes (met kaneel).
4. Ontdek de authentieke Asturische keuken

Samen met Baskenland hoort Asturië tot de beste culinaire bestemmingen van Spanje. Maar waar eerstgenoemde wereldberoemd is, zijn maar weinigen op de hoogte van de Asturische kookkunsten. Misschien ligt het aan de presentatie: in vergelijking met de verfijnde Baskische pintxos (gerechtjes op een stukje stokbrood), zijn de gerechten die je in Asturische restaurants krijgt opgediend niet alleen groter, maar ook simpeler.
Voor een eerste kennismaking met de regionale keuken schuif je in Gijon aan bij La Galana. In de eetzaal met historische details, zoals plafondschilderingen en een openhaard waarin je met gemak een familiediner kunt organiseren, kun je je tegoed doen aan fabada (bonenstoofpot met chorizo en bloedworst), chuletón (ribeye met zeezout) en andere klassiekers. Ook hier spoel je de stevige happen weg met vele culínes van de huiscider.
Blauw-witgeblokte tafellakens, nepdruiventrossen en -knoflookstrengen aan het plafond en een blèrende tv in de hoek; in Meson Les Ruedes, schuin tegenover Sidra JR ten oosten van de stad, ben je geheid de enige toerist. Tussen de plattelandslieden met karakterkoppen eet je fabada volgens grootmoeders recept of cachopo, gepaneerde kalfsfilet met ham en kaas.
Met al die weides met vee is het logisch dat de Asturiërs kaas hebben gegeten van de kaasproductie. In talloze eetgelegenheden kun je een kaasplankje bestellen met cabrales, rey silo en andere regionale kazen.
5. Ervaar fine dining met lokale producten

Dat Asturische streekproducten zich óók lenen voor haute cuisine, merk je in restaurant Farragua. De tastingmenu’s (vanaf € 45 p.p. voor vijf gangen) zijn afhankelijk van het seizoen en wat er die dag op de markt verkrijgbaar is, en hebben allemaal hun eigen karakter. Grote kans dat je escabeche, gebakken of gepocheerde vis, gemarineerd in een zuur mengsel, krijgt voorgeschoteld. Voor een uniek avondje uit bezoek je Farragua tijdens een arriero, waarbij chef Ricardo en een uitgenodigde chef gezamenlijk een cuatro manos-(vierhanden)menu voor je klaarmaken.
6. Borrel als een local aan de haven van Gijón

Met een drankje in je hand van de zon genieten? La Cuesta del Cholo, een steil geplaveid straatje met meerdere cafés, is de aangewezen plek. Volg het voorbeeld van de inwoners door een biertje, wijntje of cider af te halen in het barretje Las Ballenas. Strijk vervolgens neer op de trappen en het lage muurtje. Terwijl je uitkijkt over de haven en de zon achter de zee ziet zakken, breng je een proost uit op de naamgever van het straatje: El Cholo was een geliefde visser die bekendstond om zijn moed.
7. Koop lokale delicatessen op de markthal

De eind-negentiende-eeuwse Mercado del Sur, te herkennen aan de rode buitenmuur en hoge ramen, brengt tientallen lokale ondernemers uit Gijon samen onder één dak. De regionale kazen, worsten en ciders passen makkelijk in je tas en zijn dan ook goede souvenirtjes. Op de meeste dagen ligt de vangst van de dag, dezelfde ochtend uit de zee gevist, uitgestald in bakken op de eerste verdieping.
Win twee vliegtickets naar Gijon!
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.